Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csülök kakukkfüves-erdei gombás krumplival

Csülök kakukkfüves-erdei gombás krumplival
Csülök kakukkfüves-erdei gombás krumplival
155 perc / előkészület: 15 perc sütés: 140 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedvenc csülkös ételünk.

Ez amolyan gyorsan "összedobom", és be a sütőbe étel. Mivel elég hosszú a sütési idő, bármit csinálhatok mellette. Félidőben ránézek, hogy áll a kaja, más dolgom nincs vele. A szárított, vegyes erdei gomba a kakukkfűvel különlegesen finom, aromás ízt ad a krumplinak és a húsnak. Ezt gyakran elkövetem Pataki tálban is, most viszont hirtelen jött az ötlet, hogy ezt főzök, és mivel a tál áztatása elmaradt, maradt a jénais megoldás.

hozzávalók / 3 adag

  • 1 egész csont nélküli soványabb hátsó csülök
  • kb. 1 kg burgonya
  • jó nagy marék szárított vegyes erdei gomba
  • 1 ek kakukkfű
  • bors
  • mustár
  • fokhagyma granulátum

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csülköt megmossuk, megtisztítjuk, és 3 nagyjából egyforma darabra vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
  2. A gombát egy tálban kb. 1,5-2 dl forró vízbe beáztatjuk (a víz lepje el a gombát).
  3. A burgonyát megpucoljuk, karikákra vágjuk, átmossuk, a vizet leöntjük róla.
  4. Egy fedeles jénai tál aljára beleszórjuk a burgonyát, a gombát az áztatólével együtt ráöntjük, megsózzuk, megszórjuk kakukkfűvel, és alaposan összekeverjük.
  5. A csülökdarabokat bőrrel lefelé rátesszük a burgonyára, a hús felületét alaposan megkenjük mustárral, megszórjuk fokhagyma granulátummal, lefedjük a fedővel.
  6. Előmelegített sütőben kb. 1 órát órát sütjük. Kivesszük, a tetőt óvatosan levesszük, vigyázzunk, mert a gőz felcsap!
  7. Megfordítjuk a húst. Úgy igazgassuk el a burgonya között, hogy a keletkezett szaftba a hús beleérjen. A tetőt visszatesszük, és kb. még 1 órára visszatesszük a sütőbe.
  8. Ha teljesen puha a hús (villával teszteljük), fedő nélkül már csak addig pirítjuk, míg a bőr pirosas lesz. 
  9. Tálalásnál a csülökdarabot ferdén keresztbe elvágva tesszük a tányérra, a burgonyával együtt.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 710
elküldve: 4
receptkönyvben: 97
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabys

Mióta szakács: 2012.08.10.
138 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: római tál receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csülök kakukkfüves-erdei gombás krumplival sütve, sertéscsülök gombás-kakukkfüves burgonyával sütve, hátsó csülök kakukkfüves sült krumplival

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Dagibadi
Dagibadi Fri, 2013-10-11 15:07

Ezt a csülkös kaját füstölt nyers vagy füstölt főtt csülökből csináltad meg? Nem mindegy milyet veszek...
Előre is köszönöm a választ!

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2013-10-11 15:13

Szió,
egyik sem. Sima, nyers, egyszerű csülökből készült. Az összetevők adják a finom ízét. Ha elkészíted, remélem ízleni fog. Szép hétvégét! Gabi

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2013-05-23 20:57

Köszi Évi a dicséretet:) Ha elkészíted, remélem nálatok is beválik, úgy mint nekünk. Szép hétvégét, Gabi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-05-30 08:08

Kedves Gabys!
Bevált, elég se lett.. , készülhet még újra, bármikor..:)
Most azért a nyári könnyedebb fogásokat szeretném beiktatni,...de ezt a finomságot nem felejtem..:) :)
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca