Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rákóczi-túrós torta Pancsika konyhájából

Rákóczi-túrós torta Pancsika konyhájából
Rákóczi-túrós torta Pancsika konyhájából
85 perc / előkészület: 30 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük a linzertészta-variációkat pl. túróval. Így született a kicsit ünnepibb megjelenésű Rákóczi-túrós torta, melyet nem a klasszikus sárgabaracklekvárral, hanem eperlekvárral készítettem.

hozzávalók / 12 adag

Barna linzertészta

Rákóczi-túrós töltelék

Tojásfehérjehab

ajánlat

Akár ünnepekre is kiváló, és bármilyen gyümölcslekvárral nagyon jól variálható, sőt idénygyümölcsökkel is lehet díszíteni (pl. eper), így még ízletesebb.

Szólj hozzá!

elkészítés

Barna linzertészta

  1. A lisztet és a porcukrot átszitáljuk, a vajat megpuhítjuk, a diót ledaráljuk, citromhéjat lereszeljük.
  2. Hűvös helyen gyorsan összedolgozzuk a puha (de nem folyékony) vajat az átszitált liszttel, porcukorral, majd a tojássárgájával. Végül beledolgozzuk a reszelt citromhéjat, vaníliát és a darált diót is. Amíg a túrókrémet elkészítjük, a tésztát hűtőben pihentetjük (kb. 30 perc).
  3. A linzert a pihentetés után kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, és egy 24 cm átmérőjű sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, villával kicsit megszurkáljuk. Majd a 180 °C-ra előmelegített, enyhén gőzös sütőben félig megsütjük (kb. 15 perc).

Rákóczi-túrós töltelék

  1. A mazsolát többször átmossuk, majd beáztatjuk egy tálba. Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá verjük.
  2. A túrót szitán áttörjük, a tojássárgájával, csipet sóval, vaníliával, reszelt citromhéjjal és a maradék cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a búzadarát, és alaposan összedolgozzuk, majd lassan, óvatosan beleforgatjuk a felvert cukros tojásfehérjét. Végül beletesszük a mazsolát is, és elkeverjük.

Tojásfehérjehab

  1. A Sacher-szeletnél megmaradt tojásfehérjéket itt is fel tudjuk használni, nem csak a macaronhoz. :) Ha korábban lefagyasztottuk, akkor szobahőmérsékleten néhány óra alatt kiolvasztjuk (ne mikrózzuk, ne rakjuk sütőbe, különben használhatatlan lesz!).
  2. Amikor még elég hideg (de már nem fagyott) a tojásfehérje, akkor el kezdjük habot verni belőle, majd ha félig felvertük, akkor lassan adagoljuk hozzá a cukrot, és kemény habot verünk belőle.
  3. Habzsákba töltjük.

Sütemény összeállítása

  1. A félig kisült linzerlapot átkenjük egy kevés forró lekvárral (a tojásfehérjehab díszítéséhez használjuk nagyobb részét). Majd óvatosan rásimítjuk a tölteléket (a lekvárréteget ne gyűrjük fel!).
  2. Visszavesszük a sütő hőmérsékletét 150 °C-ra, és kb. még 20 percig sütjük, amíg pici aranybarna színt kap. (Közben készítjük el a tojásfehérjehabot.)
  3. A habzsákba töltött tojásfehérjehabbal tetszőlegesen berácsozzuk a sütemény tetejét, melyre pici porcukrot még rá lehet szitálni, majd 110°-os sütőben szárítjuk a habot kb. 20 percig (nem szabad, hogy bebarnuljon a hab!).
  4. Ezután hagyjuk egy picit hűlni, majd a maradék felforrósított lekvárral tetszőlegesen meglocsoljuk a süteményt.
  5. Utána érdemes szeletekre vágni, mert ha teljesen kihűl, akkor törni fog a hab és a linzer is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 2 438
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Pancsika

Mióta szakács: 2013.08.11.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Rákóczi túrós, Rákóczi túrós lepény

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

674
finomliszt 35 dkg
vaj 25 dkg
porcukor 12 dkg
tojássárgája 1 db
dió 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
vanília 0 ízlés szerint
tehéntúró 50 dkg
tojás 3 db
cukor 15 dkg
mazsola 10 dkg
búzadara 2 csapott ek
himalája só 1 csipet
citromhéj 1 citromból nyert
vanília 0 ízlés szerint
tojásfehérje 5 db
cukor 30 dkg
eperlekvár 25 dkg