Sült baconös pulykabuzogány Gabystól
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Gabys

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 16% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 15% Zsír
Összesen
193
Kcal
- 16% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 15% Zsír
Összesen
1156
Kcal
- 16% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14 g
Zsír
-
Összesen 13.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 481.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 138 mg
-
Nátrium 300 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0.5 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 61.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
193
Kcal
- 16% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 84 g
Zsír
-
Összesen 79.1 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 300 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2886.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 97 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 104 mg
-
Foszfor 825 mg
-
Nátrium 1802 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 368.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 45 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 52 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 28 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 250 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
1156
Kcal
- 16% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.3 g
Zsír
-
Összesen 14.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 524.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 150 mg
-
Nátrium 328 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0.5 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 67 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
210
Kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A szárnyakat megpucoljuk, megmossuk, a forgónál kettévágjuk.
- A vékony csont felőli végén hegyeskéssel körbevágjuk a bőrt, és óvatosan lehántjuk a csontról a húst, majd kézzel lehúzzuk "buzogány" formájúra. Megsózzuk, borsozzuk.
- A kisebb buzogányra 1 bacont tekerünk, a nagyobbakra kettőt.
- Tepsibe rakosgatjuk, 1 dl vizet vagy száraz fehérbort öntük alá, ésfóliával lefedjük.
- Kb 1 órát 200-220 fokon sütjük (villával ellenőrizzük, hogy a hús megpuhult). Ha puha már a hús, a fóliát levéve, addig sütjük tovább, míg a bacon megpirul (időnként forgassuk meg) ill. a leve elpárolog.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 90 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3629
- Feltöltés dátuma: 2012. október 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Gabys
138 recept
Sztori?? hááát az, hogy nagyon szép pulykaszárnyakat láttam a minap. Megkívántam:) A formája halvány emlékeim között derengett, valahol, valamikor láttam:) Az elkészítése pedig a szánkíze.... Évi néni zöldborsós burgonyáját (krumplipüréjét) készítettem el mellé, jól döntöttem, így együtt telitalálat volt:) Annyit változtattam csak rajta - mivel nincs grillezős sütőm -, tálkákba szedtem és a mikróban grilleztem, olvasztottam rá a sajtot.
Hozzászólások (3)
Mondja már meg nekem valaki, hogy miért kell a szalonnát "bacon"-nak hivni? Különben meg magyar eredet? szó, a Bakonyban makkoltatott disznókból készült szalonnát nagyon szerették az angol királyi udvarban, és így nevezték el.
Kedves Zsuzsi, ha már nálam tetted fel a kérdést, igyekszem kimerít? választ adni:) Szerény véleményem az, hogy ennek a szalonnának nem az eredetét (mint szót) kell figyelembe venni, hanem a min?ségét. És úgy gondolom, ha "bacon" szót használunk, mindenki tudja mire asszociáljon. A szalonnának meg több változata van. És mint látod, nálam sokkal okosabbak sem tudták eldönteni, honnan ered. 1./ "Mi magyarok is készítünk húsos szalonnákat. A hátszínb?l való ún. back baconre talán a legjobban az angolszalonna vagy (ennek a már megfüstölt és szeletelt változataként) baconszalonna néven illetett, a háti húsos résszel (karaj) együtt bontott zsírétkünkre hasonlít. Az oldalassal együtt leválasztott rész sóval és füstölve tartósítva kolozsvári szalonnaként kapható, amely megf?zve császárszalonna lesz. Igazából ezek egyike sem ugyanaz, mint az angol bacon, csak többé-kevésbé hasonlítanak hozzá." 2./ baconszalonna, bacon (f?név) - Húsos szalonna, angolszalonna, az oldalassal együtt leválasztott vékony szalonna, amib?l a csontokat kiszedik. - Az abált bacon neve a császárszalonna. - Eredet [bacon < angol: bacon (húsos szalonna) < germán: bakkon ("háthús") < bak (hát)] 3./ Ez a szó magyar eredet?... Még a tizennyolcadik század derekán is néha-néha, korábban pedig rendszeresen el?fordult, hogy Magyarországról ridegen tartott, nagyon jó min?ség? hússal, zsírral felhizlalt disznócsordákat hajtottak pásztoraink lábon, "nyugat" felé. (Mondhatni: Magyarország volt "nyugat éléskamrája".) A disznócsordák többek között a Bakony erdeinek makkjain híztak kiváló húsúvá és egyedülállóan finom zsírúvá. Olyannyira, hogy tulajdonképpen a jó min?ség?, magyarországi eredet? húsos szalonna védjegyeként alakult ki ez a szó: "bacon", vagyis: bakonyi... Üdv: Gabi
Köszönöm, finom második fogás húsétele volt, ma.:-O Szép vasárnapot kívánok! Éva-Anyóca
Én köszönöm szépen a visszajelzést:) Nagyon örülök hogy ízlett. Nagyon szép napot, hetet kívánok! Gabi
A szalonna angolul "bacon". Hogy ott nem tesznek különbséget szalonna és szalonna közt, az csak a 27 betüs ábécéjüknek köszönhetik. Mint a champignon franciául gomba. Az nem fajta, az csak gomba.
Így van. Ebben tökéletesen igazad van.
Én, leginkább a 4 újnyi vastag füstöltet szeretem. Hagymával, sajttal...
Aham....lenne is hamarosan M-b?l XXXXL-es méretem:DDD
Na, attól nem kell félni. Az én asszonyom is M méret?, s pont úgy eszi a szalonnát, mint egy rendes székely menyecske. Én sem tudok meghízni, de nagyon nem zavar, mert így be tudom kötni a cip?met!