Nosalty Logó

Sült baconös pulykabuzogány Gabystól

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gabys
Sült baconös pulykabuzogány Gabystól
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 16% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 193 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 1156 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 210 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14 g

Zsír

  • Összesen
    13.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    481.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    138 mg
  • Nátrium
    300 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 193 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    84 g

Zsír

  • Összesen
    79.1 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    300 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2886.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    97 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    104 mg
  • Foszfor
    825 mg
  • Nátrium
    1802 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    368.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    52 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    250 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1156 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.3 g

Zsír

  • Összesen
    14.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    524.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    328 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    67 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 210 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szárnyakat megpucoljuk, megmossuk, a forgónál kettévágjuk.
  2. A vékony csont felőli végén hegyeskéssel körbevágjuk a bőrt, és óvatosan lehántjuk a csontról a húst, majd kézzel lehúzzuk "buzogány" formájúra. Megsózzuk, borsozzuk.
  3. A kisebb buzogányra 1 bacont tekerünk, a nagyobbakra kettőt.
  4. Tepsibe rakosgatjuk, 1 dl vizet vagy száraz fehérbort öntük alá, ésfóliával lefedjük.
  5. Kb 1 órát 200-220 fokon sütjük (villával ellenőrizzük, hogy a hús megpuhult). Ha puha már a hús, a fóliát levéve, addig sütjük tovább, míg a bacon megpirul (időnként forgassuk meg) ill. a leve elpárolog.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 90 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 3575
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 05.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sztori?? hááát az, hogy nagyon szép pulykaszárnyakat láttam a minap. Megkívántam:) A formája halvány emlékeim között derengett, valahol, valamikor láttam:) Az elkészítése pedig a szánkíze....  Évi néni zöldborsós burgonyáját (krumplipüréjét) készítettem el mellé, jól döntöttem, így együtt telitalálat volt:) Annyit változtattam csak rajta - mivel nincs grillezős sütőm  -, tálkákba szedtem és a mikróban grilleztem, olvasztottam rá a sajtot.

Hozzászólások

zsuzsi965

Mondja már meg nekem valaki, hogy miért kell a szalonnát "bacon"-nak hivni? Különben meg magyar eredet? szó, a Bakonyban makkoltatott disznókból készült szalonnát nagyon szerették az angol királyi udvarban, és így nevezték el.

Gabys

Kedves Zsuzsi, ha már nálam tetted fel a kérdést, igyekszem kimerít? választ adni:) Szerény véleményem az, hogy ennek a szalonnának nem az eredetét (mint szót) kell figyelembe venni, hanem a min?ségét. És úgy gondolom, ha "bacon" szót használunk, mindenki tudja mire asszociáljon. A szalonnának meg több változata van. És mint látod, nálam sokkal okosabbak sem tudták eldönteni, honnan ered. 1./ "Mi magyarok is készítünk húsos szalonnákat. A hátszínb?l való ún. back baconre talán a legjobban az angolszalonna vagy (ennek a már megfüstölt és szeletelt változataként) baconszalonna néven illetett, a háti húsos résszel (karaj) együtt bontott zsírétkünkre hasonlít. Az oldalassal együtt leválasztott rész sóval és füstölve tartósítva kolozsvári szalonnaként kapható, amely megf?zve császárszalonna lesz. Igazából ezek egyike sem ugyanaz, mint az angol bacon, csak többé-kevésbé hasonlítanak hozzá." 2./ baconszalonna, bacon (f?név) - Húsos szalonna, angolszalonna, az oldalassal együtt leválasztott vékony szalonna, amib?l a csontokat kiszedik. - Az abált bacon neve a császárszalonna. - Eredet [bacon < angol: bacon (húsos szalonna) < germán: bakkon ("háthús") < bak (hát)] 3./ Ez a szó magyar eredet?... Még a tizennyolcadik század derekán is néha-néha, korábban pedig rendszeresen el?fordult, hogy Magyarországról ridegen tartott, nagyon jó min?ség? hússal, zsírral felhizlalt disznócsordákat hajtottak pásztoraink lábon, "nyugat" felé. (Mondhatni: Magyarország volt "nyugat éléskamrája".) A disznócsordák többek között a Bakony erdeinek makkjain híztak kiváló húsúvá és egyedülállóan finom zsírúvá. Olyannyira, hogy tulajdonképpen a jó min?ség?, magyarországi eredet? húsos szalonna védjegyeként alakult ki ez a szó: "bacon", vagyis: bakonyi... Üdv: Gabi

Éva-Anyóca

Köszönöm, finom második fogás húsétele volt, ma.:-O Szép vasárnapot kívánok! Éva-Anyóca

Gabys

Én köszönöm szépen a visszajelzést:) Nagyon örülök hogy ízlett. Nagyon szép napot, hetet kívánok! Gabi

Törölt felhasználó

A szalonna angolul "bacon". Hogy ott nem tesznek különbséget szalonna és szalonna közt, az csak a 27 betüs ábécéjüknek köszönhetik. Mint a champignon franciául gomba. Az nem fajta, az csak gomba.

Gabys

Így van. Ebben tökéletesen igazad van.

Törölt felhasználó

Én, leginkább a 4 újnyi vastag füstöltet szeretem. Hagymával, sajttal...

Gabys

Aham....lenne is hamarosan M-b?l XXXXL-es méretem:DDD

Törölt felhasználó

Na, attól nem kell félni. Az én asszonyom is M méret?, s pont úgy eszi a szalonnát, mint egy rendes székely menyecske. Én sem tudok meghízni, de nagyon nem zavar, mert így be tudom kötni a cip?met!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek