Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Provanszi rozmaringos fügetorta

Provanszi rozmaringos fügetorta
Provanszi rozmaringos fügetorta
150 perc / előkészület: 60 perc főzés: 15 perc sütés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mr. Smith nem szereti a tortákat. Ezt a tortát egyszer egy műsorban láttuk, s azt mondta, ha ezt elkészítem, ez lesz az egyetlen kivétel. Elkészítettem! Hogy mennyire lett kedvenc ez a  torta? Azóta ültettünk egy fügefát, s ma már saját termésű fügéből csináljuk. Hiába, szerelem első látásra! :)

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A gyümölcsréteghez

A tálaláshoz

ajánlat

Amikor nem áll rendelkezésünkre friss füge, ne keseredjünk el, mert aszalt fügével is nagyszerű, csak meg kell próbálni kicsit puhább típust kiválasztani. Ilyenkor egy kicsit több fügeszem kell hozzá, hogy ki tudjuk rakni a forma alját. A főzéskor egy kicsit tovább főzzük ilyenkor (kb. 5 perccel), és még két kanál forró vizet teszünk hozzá.

pH besorolás: erősen savasít

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy 26 cm átmérőjű tortaforma aljába szabjunk sütőpapírt, és fogassuk bele, majd vajazzuk ki.
  2. A sütőt melegítsük 180°C fokra. /légkeverésesben 160°C/

Gyümölcsréteg elkészítése:


  1. Fogjunk egy kicsit nagyobb lábast, és olvasszuk fel benne a vajat.
  2. Adjuk hozzá a kétféle cukrot, a vizet és a citrom levét, majd főzzük kis lángon kb. 10 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.
  3. Tegyük bele a rozmaringokat, és a fél fügéket, főzzük még 3-5 percig.
  4. Öntük ezt az egészet a tortaforma aljára, vegyük ki a rozmaringszálakat, és fordítsuk a fügéket a vágott felükkel lefelé, mivel ez egy fordított torta, és az fog felülre kerülni. Vigyázzunk, mert forró lehet! /Célszerű a tortaformát eleve egy másik sütőlapra helyezni, mert a karamelles lé esetleg kiszivárog kissé, és így nem fog a sütőbe belecsöpögni./

Tészta elkészítése:


  1. Míg a karamellizált füge hűl a formában, addig elkészítjük a tésztát. Először keverjük habosra a vajat, és a barnacukrot.
  2. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat, és a tejfölt.
  3. Szórjuk a tálba a lisztet, a sütőport, és a fűszereket, valamint a narancs és a citrom héját.
  4. Az egészet fakanállal óvatosan, de alaposan dolgozzuk bele. Túlságosan ne keverjük ki, mert elveszíti a rusztikus állagát a tészta.

Összeállítás:


  1. Amikor megvagyunk a tésztával, kanalanként óvatosan rakjuk rá a karamellizált gyümölcsréteg tetejére, és simítsuk el. Ne aggódjunk, hogy a lé esetleg a tészta között felbukkan, vagy a szélénél látható, ez nagyon finom végeredményt ad! Arra kell vigyázni, hogy amikor belerakjuk a tésztahalmokat, ne nyomja túlságosan szét a gyümölcsöket a forma alján.
  2. Rakjuk be a sütőbe, középre, és süssük kb. 75 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. /Hurkapálcikával tudjuk ellenőrizni a tészta állagát./
  3. A sütési idő leteltével vegyük ki a sütőből, s hagyjuk 5 percig hűlni, majd egy spatula segíségével távolítsuk el a szélét a formától.
  4. Borítsuk egy tálra, fejjel lefelé, hogy a fügék felülre kerüljenek. Csatoljuk le a tortaforma szélét, és vegyük le róla teljesen a formát.
  5. Tálaljuk melegen, ízlés szerint tejszínhabbal, vagy tejszínnel.



 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 12 098
elküldve: 7
receptkönyvben: 149
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
alkalom: Valentin-nap
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

provance-i rozmaringos fügetorta, fügetorta rozmaringgal

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Cseplin
Cseplin Mon, 2011-09-19 11:25

Hello, Mr és Mrs Smith! tegnap lépésről-lépésre készült ez a csoda, pontosan követve a recept utasításait. Egy gondom mégis akadt a végén: a torta fejreállításakor gyakorlatilag a fincsi karamell lefolyt a süti tetejéről és több maradt belőle a konyhapulton, mint a torta tetején...ugyan a fügék a helyükön maradtak, de nem vagyok biztos benne, hogy ez így ok. Lehet, hogy a fejreállítás előtt meg kell várni míg az egész a formában teljesen kihül, vagy mégsem keleltt volna ez egész karamelles masszát beleönteni a forma aljába? Ti ezt hogyan oldottátok meg?

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-03-05 13:16

Ciao kedves Híresség! Szerintem a fügelekvár állagánál fogva nem használható, mert nehezen lehetne karamellizálni, s a cukortartalma is igen magas. Aszalt fügével viszont már próbáltam, s azzal jól működik, csak kicsit több kell hozzá, s a főzésnél kicsit több folyadékot igényel, de finom lesz. Jó sütögetést: Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-03-05 12:25

Hello!

Mit gondol, fügelekvárral is elkészíthető?

951
vaj 25 dkg
barna cukor 25 dkg
tojás 4 db
tejföl 2.5 dl
finomliszt 40 dkg
sütőpor 1 csomag
gyömbér 2 tk
fahéj 2 tk
szerecsendió 0.5 teáskanál
szegfűszeg 0.5 teáskanál
szegfűbors 0.5 teáskanál
narancshéj 1 narancsból nyert
citromhéj 0.5 citromból nyert
vaj 8 dkg
barna cukor 10 dkg
cukor 20 dkg
citromlé 1 citromból nyert
füge 20 db
víz 2 evőkanál
rozmaring 2 szál
habtejszín 5 dl