r
Nosalty Logó

Provanszi rozmaringos fügetorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Provanszi rozmaringos fügetorta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A gyümölcsréteghez

A tálaláshoz

Összesen 953 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A gyümölcsréteghez

A tálaláshoz

Összesen 9521 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A gyümölcsréteghez

A tálaláshoz

Összesen 229 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10 g

Zsír

  • Összesen
    49.9 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    213 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    799.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    271 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    286 mg
  • Nátrium
    164 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    123 g
  • Cukor
    86 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    223.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    442 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    420 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    240 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 953 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    100 g

Zsír

  • Összesen
    499.2 g
  • Telített zsírsav
    297 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    143 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    2132 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7995.9 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    219 mg
  • Kálcium
    2707 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    536 mg
  • Foszfor
    2859 mg
  • Nátrium
    1637 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1229.5 g
  • Cukor
    855 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

VÍZ

  • Összesen
    2235.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4418 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    274 micro
  • K vitamin:
    126 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    376 micro
  • Kolin:
    900 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4197 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2399 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1223 micro
Összesen 9521 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.7 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    107 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    101 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 229 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A gyümölcsréteghez

A tálaláshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy 26 cm átmérőjű tortaforma aljába szabjunk sütőpapírt, és fogassuk bele, majd vajazzuk ki.
  2. A sütőt melegítsük 180°C fokra. /légkeverésesben 160°C/
  3. Gyümölcsréteg elkészítése:
  4. Fogjunk egy kicsit nagyobb lábast, és olvasszuk fel benne a vajat.
  5. Adjuk hozzá a kétféle cukrot, a vizet és a citrom levét, majd főzzük kis lángon kb. 10 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.
  6. Tegyük bele a rozmaringokat, és a fél fügéket, főzzük még 3-5 percig.
  7. Öntük ezt az egészet a tortaforma aljára, vegyük ki a rozmaringszálakat, és fordítsuk a fügéket a vágott felükkel lefelé, mivel ez egy fordított torta, és az fog felülre kerülni. Vigyázzunk, mert forró lehet! /Célszerű a tortaformát eleve egy másik sütőlapra helyezni, mert a karamelles lé esetleg kiszivárog kissé, és így nem fog a sütőbe belecsöpögni./
  8. Tészta elkészítése:
  9. Míg a karamellizált füge hűl a formában, addig elkészítjük a tésztát. Először keverjük habosra a vajat, és a barnacukrot.
  10. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat, és a tejfölt.
  11. Szórjuka tálba a lisztet, a sütőport, és a fűszereket, valamint a narancs és a citrom héját.
  12. Az egészet fakanállal óvatosan, de alaposan dolgozzuk bele. Túlságosan ne keverjük ki, mert elveszíti a rusztikus állagát a tészta.
  13. Összeállítás:
  14. Amikor megvagyunk a tésztával, kanalanként óvatosan rakjuk rá a karamellizált gyümölcsréteg tetejére, és simítsuk el. Ne aggódjunk, hogy a lé esetleg a tészta között felbukkan, vagy a szélénél látható, ez nagyon finom végeredményt ad! Arra kell vigyázni, hogy amikor belerakjuk a tésztahalmokat, ne nyomja túlságosan szét a gyümölcsöket a forma alján.
  15. Rakjuk be a sütőbe, középre, és süssük kb. 75 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. /Hurkapálcikával tudjuk ellenőrizni a tészta állagát./
  16. A sütési idő leteltével vegyük ki a sütőből, s hagyjuk 5 percig hűlni, majd egy spatula segíségével távolítsuk el a szélét a formától.
  17. Borítsuk egy tálra, fejjel lefelé, hogy a fügék felülre kerüljenek. Csatoljuk le a tortaforma szélét, és vegyük le róla teljesen a formát.
  18. Tálaljuk melegen, ízlés szerint tejszínhabbal, vagy tejszínnel.
  • Sütés ideje: 75 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 19
  • Össznézettség: 12741
  • Feltöltés dátuma: 2009. március 22.

Ajánló

Amikor nem áll rendelkezésünkre friss füge, ne keseredjünk el, mert aszalt fügével is nagyszerű, csak meg kell próbálni kicsit puhább típust kiválasztani. Ilyenkor egy kicsit több fügeszem kell hozzá, hogy ki tudjuk rakni a forma alját. A főzéskor egy kicsit tovább főzzük ilyenkor (kb. 5 perccel), és még két kanál forró vizet teszünk hozzá. pH besorolás: erősen savasít

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Mr. Smith nem szereti a tortákat. Ezt a tortát egyszer egy műsorban láttuk, s azt mondta, ha ezt elkészítem, ez lesz az egyetlen kivétel. Elkészítettem! Hogy mennyire lett kedvenc ez a  torta? Azóta ültettünk egy fügefát, s ma már saját termésű fügéből csináljuk. Hiába, szerelem első látásra! :)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Hello! Mit gondol, fügelekvárral is elkészíthet??

Törölt felhasználó

Ciao kedves Híresség! Szerintem a fügelekvár állagánál fogva nem használható, mert nehezen lehetne karamellizálni, s a cukortartalma is igen magas. Aszalt fügével viszont már próbáltam, s azzal jól m?ködik, csak kicsit több kell hozzá, s a f?zésnél kicsit több folyadékot igényel, de finom lesz. Jó sütögetést: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Hello, Mr és Mrs Smith! tegnap lépésr?l-lépésre készült ez a csoda, pontosan követve a recept utasításait. Egy gondom mégis akadt a végén: a torta fejreállításakor gyakorlatilag a fincsi karamell lefolyt a süti tetejér?l és több maradt bel?le a konyhapulton, mint a torta tetején...ugyan a fügék a helyükön maradtak, de nem vagyok biztos benne, hogy ez így ok. Lehet, hogy a fejreállítás el?tt meg kell várni míg az egész a formában teljesen kihül, vagy mégsem keleltt volna ez egész karamelles masszát beleönteni a forma aljába? Ti ezt hogyan oldottátok meg?

Hozzávalók

A tésztához

A gyümölcsréteghez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

Ifjú magyar szakácstehetség aratott nagy sikert Párizsban

Óriási sikert aratott a magyar csapat a nívós nemzetközi gasztronómiai versenyen, a Párizsban megrendezett Chaine des Rotisseurs gasztronómiai világszervezet Ifjúsági Szakács Világbajnokságán. Szeptember 25-én a Novák Iván, Kovács Lázár (Lázár Chef) és Barka Áron vezette csapat lenyűgöző teljesítményt ért el a megmérettetésben.

Nosalty

További cikkek

Heti menü: melengető és sűrű ragulevesek hete

A ragulevesekben az a jó, hogy készülhet csirkével, borjúval, sertéssel, de akár a zöldségeknél is maradhatsz. Kerüljön bele tárkony, petrezselyem vagy kapor, esetleg mustár, tejföl, és persze a levesbetéttel is variálhatsz! Minden raguleves mellé ajánlunk egy-egy pompás főfogást, és a desszert sem marad el.