Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Olasz rizsgolyó, azaz arancini

Olasz rizsgolyó, azaz arancini
Olasz rizsgolyó, azaz arancini
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az olaszok egyik kedvenc street foodja, az arancini. Jelentése: narancsocska. Nevét onnan kapta, hogy az aranysárgára sült golyók egymásra pakolva úgy néznek ki, mint egy kupac narancs. Eredetileg a megmaradt rizottó rizsből készítették a nyúlós sajttal töltött “rántott” rizsgolyókat, de szerintem megéri külön kifőzni egy kis rizottót hozzá, ugyanis ez a mediterrán különlegesség ropogós és nagyon laktató. Illetve remek maradékmentő kaja.

hozzávalók / 11 adag

Golyók

Paradicsomragu

Sütőzsiradék

Minden fázishoz
Szólj hozzá!

elkészítés

Rizottó

  1. Olívaolajon lepirítjuk az apróra vágott prosciuttot, majd kiszedjük, ha elkészül.
  2. A visszamaradt zsiradékon először is elkészítjük arancini alapját, egy tökéletes rizottót.
  3. A finomra vágott vöröshagymát serpenyőben párolni kezdjük, hozzáadjuk a a zúzott fokhagymát és a paradicsompürét. Fűszerezzétek sóval, borssal. Finoman lepirítjuk, majd rádobjuk a rizottó rizst, és a hagymával együtt addig hevítjük, míg a rizsszemek kissé kifehérednek.
  4. Nyakon öntjük a fehérborral, és kicsit elkeverjük, majd miután a rizsszemek magukba szívták a folyadék nagy részét, jöhet rá egy merőkanálnyi a forró alapléből. Innentől jön a folyamatos kavargatás: az alaplevet több részletben adjuk a rizottóhoz, mindig akkor, mikor az előző adag nagy részét már magába szívta.
  5. Ha a rizottónk kezd krémes állagúvá válni, kóstoljuk meg, ha még túl kemények a rizsszemek, akkor egy utolsó adag alaplével főzzük kicsit tovább. A rizottó akkor jó, ha a szemeket al denté-re készítjük, azaz a közepük egy picit még kemény.
  6. Ha elkészült, alaposan kihűtjük (1-1,5 óra), majd hozzákeverjük a prosciutto-kockákat, aprított petrezselymet és reszelt parmezánt.
  7. A kész masszából nedves kézzel készítsünk golflabda méretű golyókat. Alakítsunk ki egy kis mélyedést bennük, és tegyünk bele egy szem mini mozzarellát, majd óvatosan formázzuk vissza a golyóbist egy szabályos golyóvá.
  8. Ha kigolyóztuk az össze rizottót. A golyókat panírozzuk be hagyományos módon: először forgassuk kukoricalisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába. Forró olajban süssük aranybarnára. Forrón, langyosan és hidegen is tálalható.

Paradicsomragu

  1. Egy gyorsforralóban az apróra vágott hagymákat olívaolajon megpároljuk.
  2. Mehet rá a konzerv paradicsom, majd alaposan fűszerezzük.
  3. Viszonylag hosszú ideig (20-25 perc) alacsony lángon főzzük, amíg lekvárszerűre sűrűsödik.
  4. Az elkészült szósszal tálaljuk az arancinit, plusz gazdagon reszelünk az egészre parmezánt.
  5. Jó étvágyat!
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 2 004
elküldve: 0
receptkönyvben: 35
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerzsenyi Flóra

Mióta szakács: 2018.07.18.
44 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék rizsből és tésztából
kategória: tapas
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas

egyéb elnevezések

rántott rizs, töltött rizsgolyó

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

633
olívaolaj 3 ek
rizottó rizs 400 g
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
sűrített paradicsom 2 ek
fehérbor 2.5 dl
zöldség alaplé 8 dl
prosciutto 100 g
parmezán sajt 5 dkg
petrezselyem 1 csokor
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
mozzarella 200 g
kukoricaliszt 200 g
tojás 3 db
zsemlemorzsa 200 g
olívaolaj 2 ek
koktélparadicsom 40 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 1 gerezd
bazsalikom 1 marék
balzsamecet 1 ek
barna cukor 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint