r
Nosalty Logó

Narancskrémes-citromos csokoládé mousse-os piskóta

Csimasz
Narancskrémes-citromos csokoládé mousse-os piskóta
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Lime-piskóta

Narancskrém/Narancslekvár tetszés szerint

  • 75 g cukor (a narancskrém helyettesíthető narancslekvárral, ami ugye savanykás, és vaj nélküli)
  • 1 közepes db narancs
  • 50 g vaj

Citromos csokoládé mousse

Bársonyos narancszselé

Dekoráció

3718
Kalória
51.5g
Fehérje
446g
Szénhidrát
198.4g
Zsír
519.5g
Víz
928.4g
Koleszterin
9.3g
Élelmi rost
344.6g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Lime-piskóta

Narancskrém/Narancslekvár tetszés szerint

Citromos csokoládé mousse

Bársonyos narancszselé

Dekoráció

Összesen 3718 kcal
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Lime-piskóta

Narancskrém/Narancslekvár tetszés szerint

Citromos csokoládé mousse

Bársonyos narancszselé

Dekoráció

Összesen 7434 kcal
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Lime-piskóta

Narancskrém/Narancslekvár tetszés szerint

Citromos csokoládé mousse

Bársonyos narancszselé

Dekoráció

Összesen 277 kcal
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    51.5 g

Zsír

  • Összesen
    198.4 g
  • Telített zsírsav
    75 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    77 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    928 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2404.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    105 mg
  • Kálcium
    603 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    107 mg
  • Foszfor
    1015 mg
  • Nátrium
    561 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    446 g
  • Cukor
    345 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    519.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    1780 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    117 mg
  • D vitamin:
    188 micro
  • K vitamin:
    121 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    198 micro
  • Kolin:
    668 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1691 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    928 micro
  • β-crypt
    285 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1360 micro
Összesen 3718 kcal
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    102.9 g

Zsír

  • Összesen
    396.8 g
  • Telített zsírsav
    151 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    155 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    71 g
  • Koleszterin
    1857 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4809.8 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    211 mg
  • Kálcium
    1206 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    214 mg
  • Foszfor
    2031 mg
  • Nátrium
    1122 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    892 g
  • Cukor
    689 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    1039 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    3560 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    31 mg
  • C vitamin:
    235 mg
  • D vitamin:
    375 micro
  • K vitamin:
    242 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    397 micro
  • Kolin:
    1337 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3382 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    1857 micro
  • β-crypt
    569 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2721 micro
Összesen 7434 kcal
  • 4% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    14.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    179.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    33.4 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    38.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    133 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    127 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    69 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    102 micro
Összesen 277 kcal

Elkészítés

Lime-piskóta

  1. A lisztet és sütőport egy tálba szitáljuk.
  2. A tojások sárgáját habosra keverjük a margarinnal.
  3. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, hozzáadjuk a sót is.
  4. A lime kifacsart levét és lereszelt héját hozzáadjuk a liszthez, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját, végül a habbá vert fehérjét. Óvatosan, nehogy összetörjön a hab, összedolgozzuk, és kizsírozott, sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük. Ez a mennyiség 20 cm átmérőjű tortaformához elég, három lap lesz belőle.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskótánk.
  6. A lime-ot helyettesíthetjük bolti előkészített trópusi gyümölcs keverékkel is, ebben az esetben lisztben forgassuk meg, mielőtt beletesszük, mert a kockákra vágott gyümölcshéj lesüllyed a tésztánkban. Amikor készen van, rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
  7. Ha kihűlt, a piskótát három felé vágjuk, és megtöltjük házi narancslekvárral vagy narancskrémmel. Én lekvárt használtam, a vaj szándékos mellőzése miatt, de ha másnak készítem, vagy nincs otthon savanykás lekvár, akkor narancskrémet használok alternatívaként.

Narancskrém/Narancslekvár tetszés szerint

  1. Felverjük a tojást a narancslével, majd keverjük hozzá a cukrot és a reszelt héját.
  2. Tegyük gőzfürdőbe, és adagoljuk hozzá a vajat. Kevergessük addig, míg a vaj egészen fel nem olvad, és a massza be nem sűrűsödik. Akkor jó, ha a fakanalat belemártva bevonatot képez rajta, nem csöpög le. Hallottam már úgy is, hogy "rózsapróbának" hívják, mert ha ráfújunk a fakanálra, és a massza rózsa alakban ráncosodik, akkor jó.
  3. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, csak ezután töltsük a piskótába.

Citromos csokoládé mousse

  1. Verjük fel a tejszínhabot, közben a zselatint áztassuk be.
  2. A csokoládét gőzfürdőben olvasszuk fel, közben a tojást dolgozzuk össze a cukorral.
  3. Ha a tűzről levéve a csokoládé kihűlt, keverjük bele a cukros tojást, majd a tejszínhab egy részét. Óvatosan, lassú kézmozdulatokkal fordítsuk bele a habot, semmiképp ne törjük össze a habot! Ekkor adjuk hozzá a már kihűlt, de még folyékony zselatin felét, és azt is dolgozzuk el.
  4. Ezután mehet bele a narancs lereszelt héja, kifacsart leve, az alkohol, majd az eldolgozást követően a maradék zselatin. Végül a hab, amit nagyon óvatosan keverünk bele, hogy a mousse légies, könnyű maradjon, ne essen össze.
  5. Ha készen vagyunk, töltsük a kívánt formába, amiben majd megdermedhet. Kissé rázogassuk meg, hogy egyenletesen terüljön el. Tegyük hűtőszekrénybe, legalább három órát hagyjuk dermedni.
  6. A mousse akkor tökéletes, ha a hűtőből kivéve egy forró vízbe mártott kanállal tudunk belőle kimerni egy darabot anélkül, hogy lecsöpögne, vagy elfolyna. Légiesnek, könnyűnek kell lennie.
  7. Jó tanács: Ha még a hűtőbe tétele előtt érezzük, hogy valószínűleg folyós marad, egy kis habfixálóval segíthetünk rajta. Ez esetben nem lesz se légies, se könnyű, de az íze legalább finom, és nincs kudarcélményünk. :)

Bársonyos narancszselé

  1. A csokoládé mousse-t szerettem volna valamivel feldobni, ami nem tejszínhab, így egy narancs leszűrt levében oldottam fel a zselatint, majd felforraltam. A végeredménnyel nem voltam túl elégedett, ezért tettem bele egy csipetnyi lüszterport, ami abszolút nem kötelező hozzávaló, csak elárulom, hogy mitől csillog szép gyöngyházfényesen a narancs zselé. (A lüszter karácsonyról maradt, és fondanthoz való, íztelen, színtelen, de kíváncsi voltam, hogy fest ezen a desszerten, és nem bántam meg.)
  2. Ha a zselé a forralást követően kissé kihűlt, a mousse-ra kanalazzuk. De mindenképp várjunk vele, mert ha melegen tesszük rá, összeesik a hideg krém alatta.
  3. Ezután tegyük vissza a hűtőszekrénybe tálalásig.

Dekoráció

  1. A dekoráció a tányéron: - piros színű zseléből (ugyanezen eljárással készült) dinnyevájóval készített gömbök - szív alakú színezett linzerek - mini habcsók tojáshabból - reszelt narancshéj

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 20

Ennek a desszertnek sajátos története van. Mire megtanultam sütni, kiderült, hogy életem párja egyáltalán nincs oda a túlontúl édes dolgokért, vagy a vaj hozzáadásával készült édességekért. Ezért neki mindig "fel kell találni" valami újat, ha igazán meg akarom lepni. Ez a recept is az ő számára, és (most már) a megosztással a többi nem túl édesszájú részére készült. Kicsit időigényes, de a siker garantált mindazok körében, akik kedvelik a citrusfélék fanyar ízét. Sokáig kóstolgattam, finomítottam, míg elnyerte végleges formáját ez a nem túl édes, nem túl tömény, nem émelyítő desszert. Legfőképpen azért jelentett kihívást, mert én a csokoládét vattacukorral enném, a savanyú gyümölcsöket meg nem kifejezetten kedvelem. De mindent összevetve: megérte!  Jó étvágyat kívánok hozzá, és a kísérletezőknek pedig sok sikert! :)   

Nosalty stories

További receptek

Házi cornflakes

Igazán kedvelt reggeli a cornflakes tejjel, de sok más felhasználási módja is létezik. Például isteni cornflakes bundás csirkét tudunk belőle sütni. Arra gondoltunk, hogy elkészítjük ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Top Receptek