r
Nosalty Logó

Mini húsgombócos rakott penne

Brigi
Mini húsgombócos rakott penne
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Paradicsomszósz

Húsgombóc

Besamel

Összeállítás

952
Kalória
35.5g
Fehérje
77.5g
Szénhidrát
55.6g
Zsír
231.6g
Víz
100.3g
Koleszterin
6.3g
Élelmi rost
15.8g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Paradicsomszósz

Húsgombóc

Besamel

Összeállítás

Összesen 952 kcal
  • 9% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Paradicsomszósz

Húsgombóc

Besamel

Összeállítás

Összesen 7605 kcal
  • 9% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Paradicsomszósz

Húsgombóc

Besamel

Összeállítás

Összesen 201 kcal
  • 9% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.5 g

Zsír

  • Összesen
    55.6 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1299.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    346 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    91 mg
  • Foszfor
    464 mg
  • Nátrium
    322 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    77.5 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    231.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    586 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    179 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    231 micro
  • α-karotin
    1256 micro
  • β-karotin
    3641 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    17978 micro
  • Lut-zea
    178 micro
Összesen 952 kcal
  • 9% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    284.2 g

Zsír

  • Összesen
    444.9 g
  • Telített zsírsav
    114 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    239 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    69 g
  • Koleszterin
    803 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10398.1 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    527 mg
  • Kálcium
    2769 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    728 mg
  • Foszfor
    3716 mg
  • Nátrium
    2578 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    620.2 g
  • Cukor
    127 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

Víz

  • Összesen
    1853 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4688 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    65 mg
  • C vitamin:
    144 mg
  • D vitamin:
    182 micro
  • K vitamin:
    360 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    84 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1428 micro
  • Kolin:
    862 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1845 micro
  • α-karotin
    10047 micro
  • β-karotin
    29127 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    143823 micro
  • Lut-zea
    1427 micro
Összesen 7605 kcal
  • 9% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    277.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    16.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    49.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    125 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    268 micro
  • β-karotin
    777 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3835 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 201 kcal

Elkészítés

Paradicsomszósz

  1. 3 ek olajon pirítsuk üvegesre a hagymát, a répát karikázzuk bele, kevés víz hozzáadásával (4-5 dl) főzzük puhára. Sózzuk, majd adjuk hozzá az 1 ek bazsalikomot, borsot, cukrot, paradicsompürét, csipet oregánót, 1 gerezd zúzott fokhagymát.
  2. Vegyük le a tűzről, botmixerrel pürésítsük, tegyünk bele 3 ek lisztet, a mixerrel ezt is dolgozzuk el csomómentesre, majd tegyük vissza, és addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Húsgombóc

  1. A darált húst a tojással, a többi gerezd zúzott fokhagymával, maradék oreganóval, bazsalikommal, sóval, borssal, alaposan dolgozzuk el. Ezt akár előző nap este is megtehetjük, így éjszaka a hűtőben jobban magába szívja az ízeket, és másnap könnyebb lesz megformázni őket.
  2. Közepes lángon hevítsük fel a maradék kb. 2 dl olívaolajat, majd amíg az olaj melegszik, formázzuk meg előre a gombócokat, hogy nagyjából egyszerre tudjuk őket az olajba tenni. Kb. 1 tk masszából készül egy gombóc.
  3. Az aprócska gombócokat kis hőfokon, lassan süssük kb. 15-20 percig, ha kész, szedjük őket a paradicsommártásba.

Besamel

  1. A margarint olvasszuk fel, szórjuk rá a lisztet, enyhén pirítsuk meg.
  2. Vegyük le a tűzről, majd a tejjel öntsük fel, kézi habverővel keverjük el csomómentesre. Tegyük vissza, majd a habverővel gyakori kevergetés mellett sűrítsük be, sózzuk, borsozzuk.

Összeállítás

  1. Főzzük ki sós vízben a pennét, szűrjük le.
  2. A paradicsomszósz egy részével (gombócok nélkül) keverjük össze.
  3. Egy hőálló tál aljába kenjünk pár kanál szószt, öntsük rá a tésztát, majd öntsük a tésztára a besamelt, egyengessük el.
  4. Majd a sajt felét reszeljük rá, ekkor jöhet a maradék szósz (a paradicsommártás kb. 1/3-át érdemes meghagyni) a gombócokkal, majd erre reszeljük rá a többi sajtot.
  5. Tegyük forró sütőbe, és kb. 20-30 perc alatt pirítsuk rá a sajtot.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés ideje: 50 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C

Többször készítettem már ezt a paradicsomszószt, saját recept, ezt használom bolognaihoz, lasagne-hoz és a rakott tésztákhoz is. Néha teszek bele zellert is (csak egy kevés passzol hozzá, a túl sok elnyomná az ízét, illetve babérlevelet). Nagyon sokan készítenek paradicsomszószt, és sokféleképpen, nálunk a sok kísérletezés eredményeképp ez lett a "favourite" :)

További receptek

Derelye

Az Alföldön inkább barátfülének, máshol derelyének nevezett klasszikus magyar finomság, egy burgonyás töltött tészta, melyet leggyakrabban túróval és szilvalekvárral készítenek. ...

Fekete Melinda

Vegán pad thai

A pad thai egy igazi finomság, amit igazából a szósz tesz nagyon ízletessé. Az hogy hús, tofu vagy zöldségek kerülnek hozzá, azt ízlés szerint el lehet dönteni. Mi most egy vegán pad ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek