Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács csokoládéval bevonva

Mézeskalács csokoládéval bevonva
Mézeskalács csokoládéval bevonva
32 perc / előkészület: 20 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha valaki szeretne még jóval az ünnepek előtt kísérletezni a mézeskalácssütéssel, itt egy egyszerű változat.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A díszítéshez

ajánlat

Ha nem fogyna el, hónapokig is elállna.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat, a cukrot és a mézet összeolvasztjuk, majd lehűtjük.
  2. A langyos vajas keverékben elkeverjük az egész tojást és a tojássárgáját.
  3. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a fűszerkeverékkel és a reszelt narancshéjjal, citromhéjjal.
  4. A tésztát egy éjszakán át pihentetjük a hűtőben.
  5. Másnap kb. 3 mm vékonyságúra kinyújtjuk. Különböző formákat szaggatunk belőle.
  6. Sütőpapírral bélelt vagy kizsírozott tepsiben közepes hőfokon (kb. 180 fokon) kisütjük őket. (Világosbarnára.) Ha túl forró a sütő, a sütemények elveszítik a szép formájukat, mert túl gyorsan megnőnek.
  7. 7 nagy tepsivel lesz, de nem érdemes vele kapkodni, és ne rakjunk be több tepsivel egyszerre még a légkeveréses sütőbe se! 10-12 perc alatt kisül 1-1 tepsivel, amíg a többit kiszúrjuk a formákkal.
  8. Amikor kivesszük a sütőből, nagyon puha a tészta, ezért várjunk egy kicsit, mielőtt tálcákra raknánk, amiken majd díszíteni fogjuk.
  9. Ha minden mézeskalácsot kisütöttünk, következhet a díszítés. (Az sem baj, ha erre csak másnap kerül sor.)
  10. Gőz fölött egy kevés étolaj hozzáadásával felolvasztjuk a tortabevonót. (Egy kisebb fazékban vizet forralunk, a fazék tetejére egy tányért teszünk, amibe beletördeljük a tortabevonót, hozzáöntünk 3-4 ek étolajat, és állandóan kevergetve felolvasztjuk a csokoládét.)
  11. Konyhai ecsettel lefestjük a sütiket a csokival, közben a csokoládé végig a fazékon marad, így nem dermed meg, amíg festegetünk.
  12. A tojásfehérjéből habot verünk, apránként hozzákeverjük a porcukrot és az ecetet. Jó sűrű legyen a massza!
  13. Erős nejlonzacskókba rakjuk a masszát, kicsi lyukat vágunk a zacskók sarkából, és indulhat a verseny a családtagok között: Ki tud szebb díszeket nyomni a mézeskalácsra?
  14. Nem kell bedobozolni, a tálcákon hagyva is puhul hűvös helyen. Néhány nap alatt puha mézeskalácsunk lesz, ha egyáltalán még marad a sütiből a díszítés után. :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 608
elküldve: 20
receptkönyvben: 401
elkészítve: 22/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mézeskalács csokimázzal, csokoládéval bevont mézeskalács, kétszínű mézeskalács

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nikolka76
nikolka76 Sat, 2013-12-21 20:05

Mi elkészitettük múlthéten:)Isten,puha,illatos!Pontosan olyan amire vágytunk:)Kicsit csaltunk a díszitéssel mert Dr.Otkeres cukormázat használtunk.De ez az eredményen nem változtatott:)
Köszönöm a szuper receptet!:)

bjk
Bjkata / bjk Sun, 2013-12-22 15:06

Kedves Nikolka!
Örömmel olvastam a hozzászólásodat. Mi már a harmadik adagot is megsütöttük, mert ajándékba is vittünk belőle és karácsonyi buliba is vitt belőle a lányom a munkahelyére. :)
Lehet, hogy Nálatok is gyakori vendég lesz ez a mézeskalács?
Békés, boldog ünnepeket kívánok!
Kata

vm2011
vm2011 Wed, 2012-12-19 21:29

kedves Nonómonó!
rakd a sütiket egy fedeles fém vagy műanyag dobozba és tegyél melléjük almagerezdeket vagy egy fél almát!meg fognak puhulni...
ne szomorkodj,a következő adag jobban fog sikerülni:))))ügyelj a hőfokra és az időtartamra!
szép ünnepet kívánok!
brumi

Nonómonó
Nonómonó Wed, 2012-12-19 12:43

Nagyon el vagyok keseredve. Kb. 1,5 hete sütöttem meg a mézeskalácsokat, de a mai napig nem puhultak meg. :(

bjk
Bjkata / bjk Wed, 2012-12-19 14:57

Kedves Nonómonó!
Nekem régen azok a mézeskalácsok voltak keményebbek, amiket túl sokáig sütöttem vagy túl erős lángon sültek. Mostanában már nem követek el ilyen hibákat, mert mi is a puha mézeskalácsokat szeretjük. :) Ne legyél elkeseredve, mert az első próbálkozásoknál ez mindenkivel előfordulhat.
Szerintem próbálj ki nyugodtan bármilyen más mézeskalács receptet, és kisebb hőfokon vagy rövidebb ideig süsd a sütiket.
Sajnálom, hogy nem sikerült úgy, ahogy szeretted volna! :(
Kata

izabel
izabel Tue, 2012-12-18 23:31

Kedves Bjkata!Több recept alapján próbáltam már a cukormázat elkészíteni,de sosem lesz egynemű,a porcukor egyszerűen nem olvad fel a fehérjében teljesen.Így a díszítés sem lesz ilyen csodaszép,mint a te képeden is.És díszíteni sem tudok ilyen hajszálvékony,szép vonalakkal.Tudnál valamilyen tippet adni?Köszi A válaszod! Izabel

bjk
Bjkata / bjk Wed, 2012-12-19 14:46

Kedves Izabel!
Bár sokan azt mondják, hogy nem kell felverni habbá a tojásfehérjét, én mindig felverem és apránként adagolom hozzá az átszitált porcukrot. Ameddig csak lehet, gépi habverővel keverem. Nagyon sűrű és ragyogóan fehér a cukormáz a végén, és a pár csepp ecet is fontos, hogy belekerüljön. A díszítés akkor a legkönnyebb, ha találunk hozzá olyan erős nejlonzacskót, aminek van jó tartása, és csak egészen kicsi lyukat kell levágni a sarkából. Ha a megtöltés után a zacskó száját még be is gumizzuk, nem fog kifolyni díszítés közben a kezünkre. Szerintem az én mázamban sem olvad el a porcukor, ilyen sok porcukor nem olvad el egy tojásfehérjében. De a végeredmény szép lesz! :)
Kata

b.suzy
b.suzy Wed, 2012-12-19 09:51

Kedves Izabel!

Én ma reggel próbáltam kidíszíteni a figurákat és úgyan úgy jártam mint te. Én is szivesen fogadnék pár jótanácsot.

bjk
Bjkata / bjk Tue, 2012-12-18 16:00

Kedves Pezo!
Köszönöm a dicséretet! A Te linzereid és mézeseid is nagyon szépek!
Üdv.: Kata

Nonómonó
Nonómonó Thu, 2012-11-29 14:19

Hosszú keresgélés után úgy döntöttem, hogy ez a recept alapján fogom elkészíteni a mézeskalácsokat. Én már a hétvégén nekilátok, az eredményről később beszámolok! :)

bjk
Bjkata / bjk Thu, 2012-11-29 18:02

Kedves Nonómonó!
Én is megsütöm az első adagot a hétvégén, és ha nem marad karácsonyra, akkor újabb adagot sütök. Ha kis gyerekek is fognak enni a mézeskalácsokból, akkor javaslom, hogy csak fél csomag fűszerkeveréket használj, mert a kicsik nem szeretik a nagyon fűszeres ízeket.
A csokit azért is érdemes rátenni a mézeskalácsokra, mert így még gyorsabban bepuhul. Nem baj, ha a sütés napján már nincs energiád a díszítésre, másnap vagy harmadnap is elég elkezdeni. Hűvös helyen puhul be legkönnyebben. Lassú tűzön lesz a legformásabb és a legfinomabb.
Üdv: Kata

994
finomliszt 75 dkg
cukor 25 dkg
vaj 15 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
narancshéj 3 narancsból nyert
1 csipet
mézeskalács fűszerkeverék 14 g
méz 30 dkg
víz 4 ek
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
sütőpor 1 csomag
szódabikarbóna 1 tk
tortabevonó 20 dkg
napraforgó olaj 3 ek
tojásfehérje 1 db
porcukor 20 dkg
ecet 5 csepp