r
Nosalty Logó

Mézeskalács csokoládéval bevonva

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Bjkata
Mézeskalács csokoládéval bevonva
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 994 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 7944 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 383 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    28.2 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    810.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    158 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    331 mg
  • Nátrium
    217 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    175.2 g
  • Cukor
    99 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    148 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    145 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 994 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    103.4 g

Zsír

  • Összesen
    225.6 g
  • Telített zsírsav
    120 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    736 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6482.6 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    301 mg
  • Kálcium
    1260 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    487 mg
  • Foszfor
    2644 mg
  • Nátrium
    1737 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1401.6 g
  • Cukor
    794 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    299.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1188 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    265 micro
  • Kolin:
    420 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1158 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    307 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    660 micro
Összesen 7944 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    312.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    128 mg
  • Nátrium
    84 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.6 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 383 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A vajat, a cukrot és a mézet összeolvasztjuk, majdlehűtjük.
  2. A langyos vajas keverékben elkeverjük az egész tojást és a tojássárgáját.
  3. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával,a fűszerkeverékkel és a reszelt narancshéjjal, citromhéjjal.
  4. A tésztát egy éjszakán át pihentetjük a hűtőben.
  5. Másnap kb. 3mm vékonyságúra kinyújtjuk. Különböző formákat szaggatunk belőle.
  6. Sütőpapírral bélelt vagy kizsírozott tepsiben közepes hőfokon (kb. 180 fokon) kisütjük őket. (Világosbarnára.) Ha túl forró a sütő, a sütemények elveszítik a szép formájukat, mert túl gyorsan megnőnek.
  7. 7 nagy tepsivel lesz, de nem érdemes vele kapkodni, és ne rakjunk be több tepsivel egyszerre még a légkeveréses sütőbe se! 10-12perc alatt kisül 1-1 tepsivel, amíg a többit kiszúrjuk a formákkal.
  8. Amikor kivesszük a sütőből, nagyon puha a tészta, ezért várjunk egy kicsit, mielőtt tálcákra raknánk, amiken majd díszíteni fogjuk.
  9. Ha minden mézeskalácsot kisütöttünk, következhet a díszítés. (Az sem baj, ha erre csak másnap kerül sor.)
  10. Gőz fölött egy kevés étolaj hozzáadásával felolvasztjuk a tortabevonót. (Egy kisebb fazékban vizet forralunk, a fazék tetejére egy tányért teszünk, amibe beletördeljük a tortabevonót, hozzáöntünk 3-4 ek étolajat, és állandóan kevergetve felolvasztjuk a csokoládét.)
  11. Konyhai ecsettel lefestjük a sütiket a csokival, közben a csokoládé végig a fazékon marad, így nem dermed meg, amíg festegetünk.
  12. A tojásfehérjéből habot verünk, apránként hozzákeverjük a porcukrot és az ecetet. Jó sűrű legyen a massza!
  13. Erős nejlonzacskókba rakjuk a masszát, kicsi lyukat vágunk a zacskók sarkából, és indulhat a verseny a családtagok között: Ki tud szebb díszeket nyomni a mézeskalácsra?
  14. Nem kell bedobozolni, a tálcákon hagyva is puhul hűvös helyen. Néhány nap alatt puha mézeskalácsunk lesz, ha egyáltalán még marad a sütiből a díszítés után. :)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 25960
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 21.

Ajánló

Ha nem fogyna el, hónapokig is elállna.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ha valaki szeretne még jóval az ünnepek előtt kísérletezni a mézeskalácssütéssel, itt egy egyszerű változat.

Hozzászólások

Boszi

Nagyon szépek! Gratulálok az egész családnak. Boszi

Bjkata

Kedves Boszi! Köszönöm szépen! Kata

Törölt felhasználó

Csodálatosak, gratulálok!

Bjkata

Köszönöm Atina!

Törölt felhasználó

Hosszú keresgélés után úgy döntöttem, hogy ez a recept alapján fogom elkészíteni a mézeskalácsokat. Én már a hétvégén nekilátok, az eredményr?l kés?bb beszámolok! :)

Bjkata

Kedves Nonómonó! Én is megsütöm az els? adagot a hétvégén, és ha nem marad karácsonyra, akkor újabb adagot sütök. Ha kis gyerekek is fognak enni a mézeskalácsokból, akkor javaslom, hogy csak fél csomag f?szerkeveréket használj, mert a kicsik nem szeretik a nagyon f?szeres ízeket. A csokit azért is érdemes rátenni a mézeskalácsokra, mert így még gyorsabban bepuhul. Nem baj, ha a sütés napján már nincs energiád a díszítésre, másnap vagy harmadnap is elég elkezdeni. H?vös helyen puhul be legkönnyebben. Lassú t?zön lesz a legformásabb és a legfinomabb. Üdv: Kata

Törölt felhasználó

Kedves Kata! Nagyon köszönöm a tippeket! :) Üdv., Nóra

pezo

Nagyon szépen díszítetted, igazán ügyes vagy! pezo

Bjkata

Kedves Pezo! Köszönöm a dicséretet! A Te linzereid és mézeseid is nagyon szépek! Üdv.: Kata

Törölt felhasználó

Kedves Bjkata!Több recept alapján próbáltam már a cukormázat elkészíteni,de sosem lesz egynem?,a porcukor egyszer?en nem olvad fel a fehérjében teljesen.Így a díszítés sem lesz ilyen csodaszép,mint a te képeden is.És díszíteni sem tudok ilyen hajszálvékony,szép vonalakkal.Tudnál valamilyen tippet adni?Köszi A válaszod! Izabel

b.suzy

Kedves Izabel! Én ma reggel próbáltam kidíszíteni a figurákat és úgyan úgy jártam mint te. Én is szivesen fogadnék pár jótanácsot.

Bjkata

Kedves Izabel! Bár sokan azt mondják, hogy nem kell felverni habbá a tojásfehérjét, én mindig felverem és apránként adagolom hozzá az átszitált porcukrot. Ameddig csak lehet, gépi habver?vel keverem. Nagyon s?r? és ragyogóan fehér a cukormáz a végén, és a pár csepp ecet is fontos, hogy belekerüljön. A díszítés akkor a legkönnyebb, ha találunk hozzá olyan er?s nejlonzacskót, aminek van jó tartása, és csak egészen kicsi lyukat kell levágni a sarkából. Ha a megtöltés után a zacskó száját még be is gumizzuk, nem fog kifolyni díszítés közben a kezünkre. Szerintem az én mázamban sem olvad el a porcukor, ilyen sok porcukor nem olvad el egy tojásfehérjében. De a végeredmény szép lesz! :) Kata

Törölt felhasználó

Nagyon el vagyok keseredve. Kb. 1,5 hete sütöttem meg a mézeskalácsokat, de a mai napig nem puhultak meg. :(

Bjkata

Kedves Nonómonó! Nekem régen azok a mézeskalácsok voltak keményebbek, amiket túl sokáig sütöttem vagy túl er?s lángon sültek. Mostanában már nem követek el ilyen hibákat, mert mi is a puha mézeskalácsokat szeretjük. :) Ne legyél elkeseredve, mert az els? próbálkozásoknál ez mindenkivel el?fordulhat. Szerintem próbálj ki nyugodtan bármilyen más mézeskalács receptet, és kisebb h?fokon vagy rövidebb ideig süsd a sütiket. Sajnálom, hogy nem sikerült úgy, ahogy szeretted volna! :( Kata

vm2011

kedves Nonómonó! rakd a sütiket egy fedeles fém vagy m?anyag dobozba és tegyél melléjük almagerezdeket vagy egy fél almát!meg fognak puhulni... ne szomorkodj,a következ? adag jobban fog sikerülni:))))ügyelj a h?fokra és az id?tartamra! szép ünnepet kívánok! brumi

Nikóka

Csodaszépek!!!!!!!!!

Bjkata

Kedves Niko! Köszönöm szépen a dicséretet!

Nikóka

A hétvégén elkészítettem!Köszönöm az ötletet!

Bjkata

Kedves Niko! Nagyon szívesen!

nikolka76

Mi elkészitettük múlthéten:)Isten,puha,illatos!Pontosan olyan amire vágytunk:)Kicsit csaltunk a díszitéssel mert Dr.Otkeres cukormázat használtunk.De ez az eredményen nem változtatott:) Köszönöm a szuper receptet!:)

Bjkata

Kedves Nikolka! Örömmel olvastam a hozzászólásodat. Mi már a harmadik adagot is megsütöttük, mert ajándékba is vittünk bel?le és karácsonyi buliba is vitt bel?le a lányom a munkahelyére. :) Lehet, hogy Nálatok is gyakori vendég lesz ez a mézeskalács? Békés, boldog ünnepeket kívánok! Kata

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek