Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes krémes Dacotától

Mézes krémes Dacotától
Mézes krémes Dacotától
60 perc / előkészület: 40 perc főzés: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamámmal (most a másik) közösen kifundált recept. Szegényem imád sütni meg főzni, de világ életében nagyon ügyelt a vonalaira - így aztán férjet, gyereket, unokát, vendéget töm rendületlenül. Sajnos nehézségek így is akadnak - a nagypapának a cukrára kell vigyáznia, apám meg nem bírja már úgy a tempót, mint régen, a maradék meg mind nőnemű, és örökölte a "nem-kösz-fogyózom" gént. 

Így aztán ha évente egyszer hazalátogat Amerikából az ereje teljében lévő unokatestvérem, az egyetlen férfi a családban, aki még "bír" fogyasztani, akkor beindul a nagymama gén, és nagyi a konyhába költözik pár napra. A multkori látogatás előtt egy félmondtaban eleresztett "úgy ennék egy kis mézes-krémest"-nek az lett az eredménye, hogy a nagyi előásta az ezer éves receptgyűjteményét, és nekiálltunk a nagy műnek. Empirikus tapasztalatai szerint az ő sütijének tökéletes a tésztája, de ehetetlen a krémje, meghagytuk az alapokat, és kreáltunk bele új krémet - Lajos Mari, a NoSalty és állandó kostolgatás segítségével. 

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1.  A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzátesszük a szódabikarbónát, a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, és  a reszelt citromhéjat.  A vajat megolvasztjuk, hozzátesszük a mézet, és a tojást.
  2. A vajas-mézes-tojásos keveréket hozzáöntjük a szárazanyagokhoz, rácsavarjuk a citrom levét, és lágy tésztát gyúrunk belőle.
  3. Négy egyelő cipót formálunk belőle (mérjük le, így biztosan azonos súlyúak lesznek!). Letakarva 20 percig pihentetjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy sütőlemezt, vagy egy tepsi hátulját vastagon lezsírozunk, lisztezünk. A munkalapot is vastagon lisztezzük.
  5. Vékonyra nyújtunk egy cipót, sodrófára tekerjük, és így igazítjuk a sütőlemezre.
  6. Betesszük a forró sütőbe, és 10  perc alatt szép világos barnára sütjük. Kivesszük, és rácsra tesszük hűlni. A sütőlemezt nem kell újra zsírozni, csak lisztezni. Az cipókat gyorsan nyújtsuk ki, mert a vaj miatt nem tesz neki jót, ha sokáig nyújtjuk!
  7. Ha az összes lap kész, elkészítjük a krémet. A kétfajta lisztet összeszitáljuk, folyamatos kevergetés mellett csomómentesre keverjük a tejjel. Gőz felett, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg pöszögni nem kezd.
  8. Félretesszük, amíg ki nem hűl, néha megkeverjük. Közben a vajat a porcukorral a rummal és a tojással habosra keverjük.
  9. Ha a főzött krém kihűlt, kézimixerrel összedolgozzuk a vajas-cukros masszával.
  10. Három részre osztjuk (akár ezt is lemérhetjük) és a kihűlt lapok közé kenjük.
  11. A csokoládét összetörjük, gőz fölött megolvasztjuk. Ha nagyon kemény lenne, kis vizet öntünk hozzá. Belekeverjük a vajat és a porcukrot. Ha szépen felolvadt, sűrű vonalakban a sütemény tetejére csorgatjuk, majd vizes késsel, vagy krémspatulával elkenjük.
  12. Hidegre tesszük, és legalább 24 órát állni hagyjuk.
  13. Ha a süti összeért, és a tészta megpuhult, levágjuk a széleit, és tetszés szerint felvágva tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 84 565
elküldve: 54
receptkönyvben: 948
elkészítve: 31/44
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
535 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mézes-krémes sütemény, krémes-mézes

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fruzsikaa
Fruzsikaa Sat, 2015-12-12 18:00

Kedves Dakota! Mesés a látványa a mézesednek. Egy észrevétel: hiába a főzött krém, ha a végén a vajba egy egész NYERS tojást teszel bele. Ettől aztán végképp nem lesz "elállós" a süteményed, ugyanis a nyers tojás 1-2 nap után szagot kap, fogyasztásra alkalmatlanná válik (nem beszélve arról, hogy veszélyes is) Szerintem tojás nélkül is tökéletes a krémje, én nem tenném bele. Fölösleges.

godotravarva
godotravarva Mon, 2015-02-09 07:22

A mézeskrémes a fiam kedvence. Minden szülinapjára egy néni sütötte meg, majd megkaptam a receptet tőle, de arra azt mondta a fiam, hogy a nénié nem ilyen volt, abban nem volt lekvár.
Örültem, amikor megtaláltam ezt a receptet. Felvágtuk a sütit, a fiam csodálkozott egy ideig, majd megszólalt: finom a tészta, finom a krém, de hol a lekvár???? Nembaj, majd belemártogatom.
Szerinte tavaly nem a lekvárral volt baja:-) Mindenesetre boldog vagyok ezzel az új recepttel, mert nagyon finom. Jövőre teszek egy kis réteg lekvárt is bele.

memilia
memilia Fri, 2015-01-09 23:14

Szia Nóra!
A karácsonyi idöszakban készítettem el, és most türelmesen kivártam a pihentetési idöt. Megérte, nagyon jó lett!
Üdv
Emi

kedveskem
kedveskem Sun, 2012-03-04 10:15

Kedves Nóra!

Gyors válaszodat nagyon köszönöm. Üdv: Erzsike

kedveskem
kedveskem Sun, 2012-03-04 09:35

Kedves Dacota!

A mézes-krémes hozzávalóiban nem találom a szegfűszeget, viszont a süti elkészítésének leírásában igen. Biztos vagyok benne, őrölt szegfűszeg kell bele, de mennyi?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2012-03-04 10:05

Ne haragudj, kifelejtettem, de már javítottam is!
Egy csipet őrölt szegfűszeg kell bele.
Szép napot!
Nóra

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-01-31 22:27

Kedves Dacota!

A süti mesés!! :-)))
A nagyi aranyos, a nagyik mindig ilyenek voltak és maradnak, az meg külön ajándék, hogy még segíthetsz neki.:-))
Sokat számít ez a Nagyidnak és Neked is biztosan.:-))
Szép hetet kívánok, a nagy hideg ellenére.
Éva-Anyóca

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Tue, 2012-01-31 18:28

Ez nagyon aranyos sztori, jót nevettem, kedves Nóra! :-)))) Guszta a fotó is, és a süti biztos nagyon finom lett az új krémmel! Gratula! Üdv: Gabi

690
finomliszt 45 dkg
vaj 8 dkg
cukor 10 dkg
tojás 1 db
méz 6 ek
szódabikarbóna 1 tk
tejföl 3 ek
citrom 1 db
fahéj 1 csipet
szegfűszeg 1 csipet
vaj 1.5 ek
finomliszt 3 evőkanál
tej 5 dl
kukoricaliszt 8 dkg
finomliszt 4 dkg
vaj 25 dkg
porcukor 25 dkg
tojás 1 db
rum 1 ek
étcsokoládé 15 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
porcukor 2 ek
vaj 3 dkg
víz 0.5 dl