r
Nosalty Logó

Mézes krémes Dacotától

Dacota
Mézes krémes Dacotától
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A tetejére

692
Kalória
8.9g
Fehérje
91g
Szénhidrát
33.2g
Zsír
34.5g
Víz
102.2g
Koleszterin
3.4g
Élelmi rost
48.9g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 692 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 8282 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 322 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    33.2 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    381.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    93 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    89 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    91 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    34.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    237 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 692 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    106.6 g

Zsír

  • Összesen
    398 g
  • Telített zsírsav
    237 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    112 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    1227 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4582.4 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    237 mg
  • Kálcium
    1114 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    547 mg
  • Foszfor
    1568 mg
  • Nátrium
    1064 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1092.5 g
  • Cukor
    586 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

Víz

  • Összesen
    414 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2839 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    349 micro
  • Kolin:
    440 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2784 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    660 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    654 micro
Összesen 8282 kcal
  • 5% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    15.4 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    177.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.3 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    16 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 322 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzátesszük a szódabikarbónát, a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, és a reszelt citromhéjat. A vajat megolvasztjuk, hozzátesszük a mézet, és a tojást.
  2. A vajas-mézes-tojásos keveréket hozzáöntjük a szárazanyagokhoz, rácsavarjuk a citrom levét, és lágy tésztát gyúrunk belőle.
  3. Négy egyelő cipót formálunk belőle (mérjük le, így biztosan azonos súlyúak lesznek!). Letakarva 20 percig pihentetjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy sütőlemezt, vagy egy tepsi hátulját vastagon lezsírozunk, lisztezünk. A munkalapot is vastagon lisztezzük.
  5. Vékonyra nyújtunk egy cipót, sodrófára tekerjük, és így igazítjuk a sütőlemezre.
  6. Betesszük a forró sütőbe, és 10perc alatt szép világos barnára sütjük. Kivesszük, és rácsra tesszük hűlni. A sütőlemezt nem kell újra zsírozni, csak lisztezni. Az cipókat gyorsan nyújtsuk ki, mert a vaj miatt nem tesz neki jót, ha sokáig nyújtjuk!
  7. Ha az összes lap kész, elkészítjük a krémet. A kétfajta lisztet összeszitáljuk, folyamatos kevergetés mellett csomómentesre keverjük a tejjel. Gőz felett, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg pöszögni nem kezd.
  8. Félretesszük, amíg ki nem hűl, néha megkeverjük. Közben a vajat a porcukorral a rummal és a tojással habosra keverjük.
  9. Ha a főzött krém kihűlt, kézimixerrel összedolgozzuk a vajas-cukros masszával.
  10. Három részre osztjuk (akár ezt is lemérhetjük) és a kihűlt lapok közé kenjük.
  11. A csokoládét összetörjük, gőz fölött megolvasztjuk. Ha nagyon kemény lenne, kis vizet öntünk hozzá. Belekeverjük a vajat és a porcukrot. Ha szépen felolvadt, sűrű vonalakban a sütemény tetejére csorgatjuk, majd vizes késsel, vagy krémspatulával elkenjük.
  12. Hidegre tesszük, és legalább 24 órát állni hagyjuk.
  13. Ha a süti összeért, és a tészta megpuhult, levágjuk a széleit, és tetszés szerint felvágva tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 10 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Nagymamámmal (most a másik) közösen kifundált recept. Szegényem imád sütni meg főzni, de világ életében nagyon ügyelt a vonalaira - így aztán férjet, gyereket, unokát, vendéget töm rendületlenül. Sajnos nehézségek így is akadnak - a nagypapának a cukrára kell vigyáznia, apám meg nem bírja már úgy a tempót, mint régen, a maradék meg mind nőnemű, és örökölte a "nem-kösz-fogyózom" gént.  Így aztán ha évente egyszer hazalátogat Amerikából az ereje teljében lévő unokatestvérem, az egyetlen férfi a családban, aki még "bír" fogyasztani, akkor beindul a nagymama gén, és nagyi a konyhába költözik pár napra. A multkori látogatás előtt egy félmondtaban eleresztett "úgy ennék egy kis mézes-krémest"-nek az lett az eredménye, hogy a nagyi előásta az ezer éves receptgyűjteményét, és nekiálltunk a nagy műnek. Empirikus tapasztalatai szerint az ő sütijének tökéletes a tésztája, de ehetetlen a krémje, meghagytuk az alapokat, és kreáltunk bele új krémet - Lajos Mari, a NoSalty és állandó kostolgatás segítségével. 

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek