r
Nosalty Logó

Mezeink fürgéje kertem zöldjeinek mártásával

Mártika és Feri
Mezeink fürgéje kertem zöldjeinek mártásával
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

Páclé elkészítése:

Étel elkészítése:

653
Kalória
53.9g
Fehérje
35.9g
Szénhidrát
31.9g
Zsír
710.6g
Víz
168.5g
Koleszterin
4.8g
Élelmi rost
19.4g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Páclé elkészítése:

Étel elkészítése:

Összesen 653 kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Páclé elkészítése:

Étel elkészítése:

Összesen 2618 kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Páclé elkészítése:

Étel elkészítése:

Összesen 76 kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.9 g

Zsír

  • Összesen
    31.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    169 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1198.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    130 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    684 mg
  • Nátrium
    225 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.9 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    710.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    403 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    18 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    1547 micro
  • β-karotin
    3694 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 653 kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    215.8 g

Zsír

  • Összesen
    127.6 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    674 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4794.1 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    253 mg
  • Kálcium
    518 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    345 mg
  • Foszfor
    2735 mg
  • Nátrium
    900 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    143.4 g
  • Cukor
    78 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    2842.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1612 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    72 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    156 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    80 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    276 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    123 micro
  • α-karotin
    6189 micro
  • β-karotin
    14774 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    473 micro
Összesen 2618 kcal
  • 6% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    138.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    82.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    179 micro
  • β-karotin
    428 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 76 kcal

Elkészítés

Páclé elkészítése:

  1. Előző nap a megtisztított, karikára vágott zöldséget, a hagymát fél deciliter ecettel és vízzel öntjük fel, sóval, szemes borssal, babérlevéllel, borókabogyóval, kakukkfűvel ízesítjük.
  2. A páclevet lassú tűzön felforrásig főzzük.
  3. Amennyiben fagyasztott (mélyhűtött) a nyúlhús kb. 8 óra, amíg kienged.
  4. A nyúlcombokat kicsontozzuk a hártyáktól, inaktól megtisztítjuk. (A lapockát nem csontozzuk)
  5. Majd Provence-i fűszerkeverékkel bedörzsöljük. Kb. 2 órát állni hagyjuk, majd a kihűlt páclébe tesszük és 1 napig állni hagyjuk. Felhasználás előtt a nyúlhúst a pácból kivesszük, lecsöpögtetjük. A páclét leszűrjük, a zöldségeket és a levet félretesszük.

Étel elkészítése:

  1. Egy lábasban, házi zsírban vagy a füstölt szalonna zsírjában, a nyúlhúst elősütjük.
  2. Rárakjuk a zöldséget, és a leszűrt páclé felét aláöntve az egészet lassú tűzön puhára pároljuk. (Kb. 2 óra)
  3. Ha a páclé elpárologna, a maradék lével pótoljuk.
  4. Egy kisebb tálkában a cukrot kevergetve megpirítjuk (karamellizáljuk), egy kevés páclével felengedjük, és amikor a hús már megpuhult, ezt is hozzáöntjük. A puha húst a lábasból kivesszük, visszamaradt levét összetörjük. Az összetört zöldséges léhez keverjük a liszttel simára kevert tejfölt, és egy kiskanál mustárt. Jól összeforraljuk, hogy sűrű mártást kapjunk. Citromlével savanyítjuk.
  5. A nyúlhúsokat visszatesszük a vadas mártásba, és felforraljuk.
  6. Nokedlivel, főtt tésztával, zsemlegombóccal vagy knédlivel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 180 p

Vadászemberként egyik kedvenc ételem. A megnevezést középkori éttermekhez hasonlóan készítettem: mezeink fürgéje kertem zöldjeinek mártásával. Az Tiszalök-i vadászmezőn meglőtt fürge nyúl szép futkosóit, lapockáit egy éjszakára fűszerezett páclébe tettem, megpároltam, hozzá kertem zöldjeiből készült ízletes vadas mártásiba adva, kis főzött tésztával körítve tálra vetettem. Elejbed vitetem. S meglásd fogyasztván egészségedre leszen. A vadas mártás helyes elkészítési módja utoljára az 1964-ben kiadott Rákóczi János receptkönyvben jelent meg.  

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek