r
Nosalty Logó

Márton-napi ludaskása

Nosalty
Márton-napi ludaskása
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

723
Kalória
26.5g
Fehérje
58.8g
Szénhidrát
42.3g
Zsír
863.4g
Víz
93.4g
Koleszterin
7g
Élelmi rost
7.2g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 723 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2895 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 65 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    26.5 g

Zsír

  • Összesen
    42.3 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    93 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    822.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    93 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    461 mg
  • Nátrium
    149 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    58.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    863.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    229 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    206 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    197 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    627 micro
  • β-karotin
    2212 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1602 micro
Összesen 723 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    105.9 g

Zsír

  • Összesen
    169.2 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    89 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    373 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3291.7 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    124 mg
  • Kálcium
    374 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    306 mg
  • Foszfor
    1843 mg
  • Nátrium
    595 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    235.3 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    3453.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    917 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    181 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    826 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    788 micro
  • Kolin:
    114 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    2507 micro
  • β-karotin
    8849 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    6409 micro
Összesen 2895 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    75 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    78.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    57 micro
  • β-karotin
    202 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 65 kcal

Elkészítés

  1. A libaaprólékot megmossuk, 2,5 l hideg vízzel feltesszük főni. Ha felforrt, lehabozzuk, 1 órán át gyöngyöztetjük.
  2. Hozzáadjuk a megpucolt vöröshagymát, fokhagymát és borsot, még 40 percig főzzük, sózzuk.
  3. Hozzáadjuk a megpucolt répákat és zellert, még fél órán át főzzük. nem kell, hogy nagyon puhák legyenek a zöldségek, mert összetörnek a rizottóban.
  4. Az idő leteltével hozzáadjuk a felszeletelt csiperkét és zöldborsót és a májat, majd még 15 percig főzzük.
  5. A húsokat kivesszük a levesből, az egyben lévő répákat és zellert is, a maradékot leszűrjük. A nyakról lefejtjük a húst, a többi belsőséget felkockázzuk, akárcsak a főtt zöldségeket.
  6. A libazsírt felolvasztjuk egy nagy serpenyőben, opálosra pirítjuk rajta a rizst, majd több adagban hozzáadunk 7-8 dl levest. Az új adagot mindig csak akkor, ha az előzőt felszívta. Ha a rizs al dente, hozzáadjuk a húsokat és a zöldségeket, valamit a gombát és borsót.
  7. Megborsozzuk, megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Főzés ideje: 140 p

Régi népi étel, amelyet főleg akkor készítettek, ha libasült volt a háznál, és az aprólékból mást akartak készíteni, mint egy szimpla levest!

További receptek

Brassói szűzpecsenye

A brassói aprópecsenye egy fantasztikus magyaros fogás, amiből vétek lenne kispórolni az étel lelkét, a fokhagymát. Szaftosabban vagy kissé szárazon is egyformán nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...