Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mandulás mézes kocka

Mandulás mézes kocka
Mandulás mézes kocka
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretek sütni-főzni Lajos Mari könyveiből. Ez a süti a 66 Karácsonyi édesség című könyvből származik, némi módosítással. Így például célszerű a recepthez őrölt mandulát és a díszítéshez hámozott egész mandulát beszerezni, mert a héjas mandula tisztítása - ahogy a könyvben is szerepel - elég macerás. Cukrozott cseresznyét javasolnak az eredeti receptben, én koktélcseresznyét használtam. A cukrozott narancs- és citromhéj kapható például nagyobb hipermarketekben.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A díszítéshez

ajánlat

Kiváló karácsonyi sütemény.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mézet a kristálycukorral és az olajjal folyamatosan keverve felolvasztjuk, majd kihűtjük.
  2. A liszthez adjuk a sót, sütőport és a fűszereket, a cukrozott narancs- és citromhéjat, valamint a darált mandulát, és fakanállal összekeverjük. 
  3. A kihűlt mézes masszába egyenként beledolgozzuk a három tojást, majd hozzáadjuk a mandulás lisztkeveréket.
  4. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt pedig előmelegítjük.
  5. A tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe szedjük, és lisztes kézzel elsimítjuk, nyomkodjuk, majd tiszta, lisztezett  alu-sörösdobozzal vagy pizzanyújtóval belenyújtjuk a tepsibe, hogy egyenletesen kitöltse a tepsit.
  6. Késheggyel 5x5 cm-es négyzeteket rajzolunk a tetejére (vonalzót is lehet használni), megkenjük a tojással. Az előrajzolt kockák közepébe nyomjuk a cseresznyét, és a széleire pedig 4 felezett mandulát.
  7. Megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, letakarhatjuk alufóliával. A tepsiben hagyjuk kihűni, és a jelölés mentén szeleteljük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 042
elküldve: 2
receptkönyvben: 76
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Wendy

Mióta szakács: 2009.08.14.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mézeskalács, aacheni mandulás sütemény

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

leilalinda
leilalinda / leilalinda Fri, 2011-12-09 15:36

Azt a könyvet én is imádom,és ezzel a sütivel is már nagyon régóta szemezek! Gyönyörű lett,pont mint a könyvben! :) Gratula!

aneg
Wendy / aneg Fri, 2011-12-09 15:45

Köszi szépen. Azóta nem készítettem, mert elég macerás.

1142
méz 500 g
cukor 250 g
napraforgó olaj 1.25 dl
mandula 250 g
kandírozott narancshéj 100 g
kandírozott citromhéj 100 g
finomliszt 700 g
sütőpor 1 csomag
1 csipet
fahéj 1 kk
szegfűszeg 0.5 kávéskanál
tojás 3 db
tojás 1 db
mandula 100 g
koktélcseresznye 100 g