Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zombori mézes

Zombori mézes
Zombori mézes
28 perc / előkészület: 15 perc főzés: 5 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon egyszerű és kiadós vendégváró sütemény, melyben a méz és citrom tökéletes harmóniát alkot. Nagyon fontos tudni, hogy előző nap kell elkészíteni, mivel a sütemény csak másnap lesz szeletelhető és kellemesen omlós.

hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lap elkészítéséhez a cukrot lassú tűznél felolvasztjuk, majd a tejet kanalanként hozzáadva simára főzzük. A tűzről levéve, hozzákeverjük a mézet.
  2. Egy külön tálban kikavarjuk a tojást a zsírral, majd ráöntjük a mézes alapot, és simára keverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónás lisztet, és egynemű tésztává gyúrjuk.
  3. 3 részre osztjuk, sütőpapírra helyezve nyújtófával nagyon vékonyra kinyújtjuk, a tepsink méretéhez megfelelő nagyságra.
  4. A masszából 3 lapot sütünk, vigyázzunk, hogy maradjon szép barna, és ne feketedjen meg. A kisült lap kemény lesz, ne ijedjünk meg, a sütemény másnap lesz szelhető és kellemesen omlós.
  5. A krém elkészítéséhez 2,5 dl tejet felforraljuk a cukorral. Közben a maradék 2,5 dl tejben csomómentesen elkeverjük az étkezési keményítőt, a vaníliás cukrot, és a felforrt cukros tejhez hozzáadva folyamatos keverés mellett besűrítjük.
  6. Az elkészült krémet hűlni hagyjuk, közben kevergetni kell, mert megköt a teteje és csomós lesz a krémünk. A puha vajat simára keverjük a citrom levével, és a nem teljesen hideg krémhez vegyítjük.
  7. A krém felét az első lapra simítjuk, a maradék krémet a második lapra, a harmadik lapra pedig csokimáz kerül (melyhez főzőcsokoládét olvasztunk kevés étolajjal).
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x37x3 cm
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 32 297
elküldve: 18
receptkönyvben: 467
elkészítve: 3/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Becsei Klaudia

Mióta szakács: 2012.09.10.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mézes krémes, citromos krémes mézes, mézes süti főzött krémmel

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Heni089
Heni089 Sat, 2012-10-20 19:48

Kedves Claudia!most adtam fel minden reményt a sütiddel kapcsolatban!a recept szerint jártam el,pontosan követtem mégsem sikerült a tésztát még össze nyúrni sem,darabokra esett szét az egész!hol ronthattam el?kukában az egész

Becsei Klaudia
Becsei Klaudia / Becsei Klaudia Sat, 2012-12-22 23:05

Most jöttem rá igazán mi lehetett a gond. Apróság, de nagyon nagy a jelentősége. A liszt mennyiségét sose teszem egyszerre bele, kezdetnek kb. 40 dkg, majd összedolgozom és a továbbiakban csak maréknyit adagolok, beledolgozom és így járok el mig el nem fogyik a lisztem. Itt volt a gond, ha a kezdetben indulunk az össz mennyiséggel, akkor biztosan nem fog egyszerre összeállni a tészta. Hát persze, hogy nem jutott ez előbb eszembe! Sok sikert hozzá!

Becsei Klaudia
Becsei Klaudia / Becsei Klaudia Mon, 2012-10-22 13:41

Kedves Heni089! Szó nélkül maradok, igazán nem tudom mi történhetett a tésztával. Mindig így készítem és sose esik szét. Lehetséges hogy a liszt nem úgy fogja össze?? Tanácsolom hogy tegyen hozzá picivel több lisztet mig össze nem áll. Én kenyérlisztet használok a süteményeimhez, finomliszttel nem szeretek dolgozni. Sütőpapiron nyújtom ki, így nem kell külön lisztezni és szép homogén marad a tészta, nem esik szét. Sok sikert hozzá!

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2012-10-20 22:05

Szia Heni,
ezt a sütit szűkebb hazámban Szolnok megyében simán "mézes"nek hívják. Szerintem ebből a receptből kimaradt a tejföl (4 evőkanálnyi) azért esett szét a tésztád. Érdemes neki látni mégegyszer, mert tényleg finom. A tejföl segít összeragasztani:)
És elnézést a receptfeltevőtől, hogy belekotyogtam....Üdv: Gabi

529
cukor 8 dkg
tej 1 dl
méz 8 ek
tojás 1 db
sertészsír 1 ek
szódabikarbóna 1 ek
finomliszt 55 dkg
tej 5 dl
cukor 20 dkg
étkezési keményítő 4 evőkanál
vaníliás cukor 2 csomag
vaj 25 dkg
citromlé 1 citromból nyert