Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Malacsült újévre

Malacsült újévre
Malacsült újévre
210 perc / előkészület: 30 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Újévkor hagyományosan lencse és malac készül nálunk, ahogy a mondás tartja: legyen bőséges és szerencsés az Új Esztendő. 

Malacsültet többféle módon lehet készíteni, egészben nyárson, vagy kemencében sütve, rostélyon egészben grillezve, vagy a számunkra legkedvesebb részeit sütéssel elkészítve.

Ebben a receptemben a háztartások nagy részének elérhető módozatot fogom bemutatni.

hozzávalók / 6 adag

Malac elkészítése

Párolt káposzta elkészítése

Tepsis burgonya elkészítése

Sütőzsiradék

Malac elkészítése

ajánlat

Tálaljuk a malacot olyan módon, hogy a szárazabb és zsírosabb részekből egyformán kerüljön a tányérra a burgonya és a káposzta mellé. Aki nem kedveli a vörös káposztát, helyettesítheti pezsgős káposztával, illetőleg házi savanyúsággal is. 

A hideg malacsültet pedig fogyaszthatjuk majonézes vagy kevert salátákkal ízlés szerint.

Szólj hozzá!

elkészítés

Malac elkészítése

  1. Először is készítsük elő a húsokat. Amennyiben szükséges, vizes konyharuhával tisztítsuk meg a szükséges felületeket, de lehetőleg ne mossuk le a húst. Vegyük szemügyre a darabokat, ha túl nagy részeket vágott a hentesünk, akkor mind a császárhúst, mint pedig a karajt a csontok mentén tetszés szerinti méretre vághatjuk.
  2. Végezzük el az fűszerezést: egy nagyobb konyhai deszkán a húsos részeket (tehát a bőröst még véletlenül se) sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg köménymaggal. Megfelelő méretű, magas falú tepsit zsírozzunk ki kb. 150 g zsírral, majd a húsokat fektessük bele úgy, hogy a bőrös részük legyen felül. Tegyünk mellé négybe vágott vörös- és keresztben félbevágott fokhagymát.
  3. A maradék zsírt tegyük gyorsforraló edénybe, és olvasszuk meg. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Öntsünk a tepsibe egy kis pohárnyi vizet a malac alá, majd a MELEG (semmiképp sem forró) olvasztott zsírral locsoljuk meg a bőrös részeket, és tegyük a sütőbe. Az edényben maradt olvasztott zsírba tegyük bele a füstölt szalonnát, amivel kenegetni fogjuk a bőrös részeket a sütés közben. Ha kevés lenne a zsír, menet közben pótoljuk.
  4. 15-20 percenként kenjük meg a bőrös részeket a zsíros szalonnával. Amennyiben a bőr korán kezdene hólyagosodni, abban az esetben gyakrabban kell a kenést elvégezni. Másfél órás sütés elteltével húsvillával ellenőrizzük, mennyire puhult meg a hús. Amennyiben már puha, abban az esetben emeljük a hőt 200 fok körülire, és süssük szép pirosra a bőrt. Ennél a stádiumnál gyakran ellenőrizzük a sültet, nehogy a bőr megégjen.
  5. Amikor elkészültünk, a húsokat óvatosan szedjük ki egy tálra, és pihentessük tálalás előtt.

Párolt káposzta elkészítése

  1. Receptet lásd: Márton napi libavacsora.

Tepsis burgonya elkészítése

  1. A burgonyákat hámozzuk meg, majd vágjuk hosszanti irányban félbe azokat. Felhasználásig tartsuk egy vízzel feltöltött tálban.
  2. Amikor a malacsülteket kivettük a tepsiből, tegyük a félbevágott burgonyákat a visszamaradt zsírba. Sózzuk, borsozzuk, majd 200 fokos sütőben süssük 60 percig. Félóra elteltével fordítsuk meg a burgonyákat, hogy mindkét oldala pirosra süljön.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 810
elküldve: 0
receptkönyvben: 29
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
167 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: újév

egyéb elnevezések

Bőrös malacsült, sült malac

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

981
süldő malac 700 g
süldő malac 700 g
süldő malac 700 g
40 g
fekete bors 15 g
köménymag 20 g
vöröshagyma 3 közepes db
fokhagyma 3 közepes fej
füstölt szalonna 50 g
víz 1.5 dl
vöröskáposzta 1.5 kg
2 dkg
libazsír 5 dkg
fokhagyma 2 gerezd
vöröshagyma 0.5 db
cukor 4 dkg
köménymag 2.5 g
ecet 0.5 dl
rózsaburgonya 2 kg
40 g
fekete bors 15 g