r
Nosalty Logó

Mákos-diós csavart

Judit69
Mákos-diós csavart
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Tészta

Mákos töltelék

Diós töltelék

1207
Kalória
28g
Fehérje
130.6g
Szénhidrát
61.3g
Zsír
108.2g
Víz
71.9g
Koleszterin
16.1g
Élelmi rost
42.3g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tészta

Mákos töltelék

Diós töltelék

Összesen 1207 kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tészta

Mákos töltelék

Diós töltelék

Összesen 4815 kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tészta

Mákos töltelék

Diós töltelék

Összesen 318 kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28 g

Zsír

  • Összesen
    61.3 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1894.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    786 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    258 mg
  • Foszfor
    706 mg
  • Nátrium
    81 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    130.6 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    108.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    106 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    162 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    103 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 1207 kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    112 g

Zsír

  • Összesen
    245.2 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    140 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7577.9 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    170 mg
  • Kálcium
    3143 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    1032 mg
  • Foszfor
    2822 mg
  • Nátrium
    326 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    522.5 g
  • Cukor
    169 mg
  • Élelmi rost
    64 mg

Víz

  • Összesen
    432.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    424 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    647 micro
  • Kolin:
    292 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    116 micro
  • β-crypt
    43 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    376 micro
Összesen 4815 kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    500.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    208 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    186 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    28.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 318 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk, és letakarva a duplájára kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát deszkára borítjuk, gyengén átgyúrjuk, és kb. 30x50 cm-es nagyságú lappá nyújtjuk. Az egyik felére a mákos, a másik felére a diós tölteléket kenjük. A rövidebb oldalánál fogva, a két oldalát a közép felé tekerjük.
  3. A rudat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejét lekenjük tojással, és letakarva, kb. 30 percig kelesztjük.
  4. Előmelegített, 180 °C-os sütőben szép pirosra sütjük.

Mákos töltelék

  1. A vizet a cukorral felfőzzük, majd ráöntjük a mákra, ízesítjük, és összekeverjük a lekvárral. Kihűtjük.

Diós töltelék

  1. A diót illatosra pörköljük, majd amikor kihűlt, ledaráljuk. A vizet a cukorral felfőzzük, és ráöntjük a dióra. Ízesítjük, hozzáadjuk a rumban áztatott mazsolát, végül összekeverjük a lekvárral, és kihűtjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Izgalmas ízvilágú, és elképesztően finomra sikerült ez a kalács. Akinek a bejgli készítése gondot okoz, bátran készítse el ezt a vegyes töltelékű kalácsot, nem fog csalódni benne. A tölteléket kókuszvirág-cukorral és spekulatius fűszerkeverékkel ízesítettem, de aki nem tud ilyet beszerezni, helyettesítheti kristály- vagy barna cukorral és csak fahéjjal. A diót mindenképp pirítsuk meg, mert sokkal finomabb ízű lesz a töltelék. A spekulatius fűszerkeverék, fahéjat, kardamomot, szegfűszeget és szerecsendió virágot tartalmaz őrölt formában. 

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...