Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos-diós csavart

Mákos-diós csavart
Mákos-diós csavart
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Izgalmas ízvilágú, és elképesztően finomra sikerült ez a kalács. Akinek a bejgli készítése gondot okoz, bátran készítse el ezt a vegyes töltelékű kalácsot, nem fog csalódni benne. A tölteléket kókuszvirág-cukorral és spekulatius fűszerkeverékkel ízesítettem, de aki nem tud ilyet beszerezni, helyettesítheti kristály- vagy barna cukorral és csak fahéjjal. A diót mindenképp pirítsuk meg, mert sokkal finomabb ízű lesz a töltelék.
A spekulatius fűszerkeverék, fahéjat, kardamomot, szegfűszeget és szerecsendió virágot tartalmaz őrölt formában. 

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Mákos töltelék

Diós töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk, és letakarva a duplájára kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát deszkára borítjuk, gyengén átgyúrjuk, és kb. 30x50 cm-es nagyságú lappá nyújtjuk. Az egyik felére a mákos, a másik felére a diós tölteléket kenjük. A rövidebb oldalánál fogva, a két oldalát a közép felé tekerjük.
  3. A rudat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejét lekenjük tojással, és letakarva, kb. 30 percig kelesztjük.
  4. Előmelegített, 180 °C-os sütőben szép pirosra sütjük.

Mákos töltelék

  1. A vizet a cukorral felfőzzük, majd ráöntjük a mákra, ízesítjük, és összekeverjük a lekvárral. Kihűtjük.

Diós töltelék

  1. A diót illatosra pörköljük, majd amikor kihűlt, ledaráljuk. A vizet a cukorral felfőzzük, és ráöntjük a dióra. Ízesítjük, hozzáadjuk a rumban áztatott mazsolát, végül összekeverjük a lekvárral, és kihűtjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 094
elküldve: 1
receptkönyvben: 47
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Judit69

Mióta szakács: 2014.11.15.
111 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
receptverseny: Fűszeres sütemények receptverseny
konyhatitkok: gourmet
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos kalács, diós kalács

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2016-12-16 15:05

Kedves Játékosunk!
Gratulálunk, Te vagy az egyik nyertes, a NOSALTY – Danubius Hotels Group közös, fűszeres sütemények receptversenyén.

A nyereményértesítő e-mailt már elküldtük Neked. Amennyiben ez az e-mail nem érkezett meg hozzád, kérlek küldd el a teljes nevedet, címedet és telefonszámodat a jatek@nosalty.hu e-mail címre, hogy a szervezők minél hamarabb felvehessék veled a kapcsolatot.
Üdvözlettel: NOSALTY

1207
finomliszt 35 dkg
porcukor 2 ek
1 csipet
friss élesztő 25 g
tojás 1 db
vaj 5 dkg
tej 150 ml
mák 18 dkg
kókuszcukor 3 ek
citromhéj 1 citromból nyert
narancslekvár 2 ek
víz 1 dl
szerecsendió virág 1 g
fahéj 1 g
kardamom 1 g
szegfűszeg 1 g
dió 18 dkg
kókuszcukor 3 ek
citromhéj 1 citromból nyert
mazsola 5 dkg
narancslekvár 2 ek
víz 1 dl
rum 1 dl
szerecsendió virág 1 g
fahéj 1 g
kardamom 1 g
szegfűszeg 1 g