r
Nosalty Logó

Lencseleves füstölt hússal és kolbászmorzsás krumpligombóccal

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Szekeres Lajosné Klári
Lencseleves füstölt hússal és kolbászmorzsás krumpligombóccal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 9% Zsír

leves

gombóc

Összesen 861 kcal
  • 13% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 9% Zsír

leves

gombóc

Összesen 3434 kcal
  • 13% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 9% Zsír

leves

gombóc

Összesen 109 kcal
  • 13% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.1 g

Zsír

  • Összesen
    31.8 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    95 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3418.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    505 mg
  • Nátrium
    2678 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    90.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    193.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    403 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    203 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    411 micro
  • Kolin:
    182 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    1249 micro
  • β-karotin
    3848 micro
  • β-crypt
    65 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1061 micro
Összesen 861 kcal
  • 13% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    192.5 g

Zsír

  • Összesen
    127.3 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    378 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13673.5 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    139 mg
  • Kálcium
    389 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    349 mg
  • Foszfor
    2019 mg
  • Nátrium
    10714 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    363 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

VÍZ

  • Összesen
    774.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1611 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    206 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    811 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1646 micro
  • Kolin:
    727 mg
  • Retinol - A vitamin:
    110 micro
  • α-karotin
    4995 micro
  • β-karotin
    15392 micro
  • β-crypt
    261 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    4245 micro
Összesen 3434 kcal
  • 13% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    432.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    339 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    158 micro
  • β-karotin
    487 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    134 micro
Összesen 109 kcal

Hozzávalók

leves

gombóc

Elkészítés

leves

  1. A zöldségeket megtisztítjuk és felkockázzuk. Egy nagy fazékba teszünk mindent a lencsével együtt. Felöntjük az alaplével.
  2. A füstölt combokat felkockázzuk és a leveshez adjuk. Ízesítjük kevés sóval, borssal, babérlevéllel, majd lassú tűzön készre főzzük. Amíg fő a lencseleves, elkészítjük a kolbászmorzsás krumpligombócot.
  3. Amikor megfőtt a leves, berántjuk: kevés olajon a lisztet barnára pirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, majd felöntjük 2 dl vízzel. A rántást a forrásban lévő levesbe öntjük, jól elkeverjük, majd kiforraljuk.
  4. A végén Ízesítjük kevés mustárral, de aki nem szereti savanykásan, kihagyhatja.

gombóc

  1. A krumplit megfőzzük, összetörjük és kihűtjük. A petrezselyemzöldet felaprítjuk, a kolbászt aprítóban ledaráljuk, majd kevés olajon lepirítjuk.
  2. A kihűlt krumplihoz adjuk a tojást, a petrezselyemzöldet, a kihűlt kolbászmorzsát és a lisztet. Közepesen kémény állagú tésztát keverünk belőle.
  3. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk a tésztából és a forrásban lévő levesbe rakjuk őket. Addig főzzük amíg feljönnek a leves tetejére.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 38
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 511
  • Feltöltés dátuma: 2023. január 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lencseleves füstölt hússal és kolbászmorzsás krumpligombóccal
Szekeres Lajosné Klári 117 recept

Hozzávalók

leves

gombóc

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek