r
Nosalty Logó

Lencsefőzelék 3. - gerslis

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Lencsefőzelék 3. - gerslis
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 19% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A főzelékhez

A rántáshoz

Összesen 673 Kcal
  • 19% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A főzelékhez

A rántáshoz

Összesen 2693 Kcal
  • 19% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A főzelékhez

A rántáshoz

Összesen 310 Kcal
  • 19% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.7 g

Zsír

  • Összesen
    18.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1183 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    360 mg
  • Nátrium
    665 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    92.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    151 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    494 micro
  • Kolin:
    110 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1502 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 673 Kcal
  • 19% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    146.7 g

Zsír

  • Összesen
    74.1 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4732 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    232 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    293 mg
  • Foszfor
    1441 mg
  • Nátrium
    2659 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    371.3 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    63 mg

VÍZ

  • Összesen
    189 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    604 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1976 micro
  • Kolin:
    440 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    6006 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    355 micro
Összesen 2693 Kcal
  • 19% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    544.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    166 mg
  • Nátrium
    306 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    227 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    285 micro
  • β-karotin
    691 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 310 Kcal

Hozzávalók

A főzelékhez

A rántáshoz

Elkészítés

A főzelékhez

  1. A lencsét és a gerslit külön átmossuk, majd külön beáztatjuk.
  2. A hagymát kockára vágjuk, a répát tetszés szerint hasábokra vagy karikára vágjuk, fokhagymát megpucoljuk.
  3. A hagymát megdinszteljük kevés zsíron vagy olajon. (Vigyázzunk, hogy nehogy odakapjon, mert az égett hagyma nem fog szétfőni, és fekete darabkák lesznek a főzelékünkben.)
  4. Ha már üveges, rádobjuk a répát, babérlevelet és a gerslit, majd pár percig pirítjuk. Felöntjük kb. 2 dl vízzel, beledobjuk a fokhagymát, a kolbászt (a vegák ezt a mozzanatot kihagyhatják, nekik füstaromát ajánlok az ízhatás miatt), és 20 percig főzzük. Ezután beletesszük a lencsét, öntsük fel annyi vízzel,hogy kb. 2 ujjnyira lepje el.
  5. Ízesítsük sóval, borssal, és főzzük kb. 60-80 percig, míg meg nem puhul.
  6. Ha a lencse megpuhult, kivesszük belőle a babérlevelet, és óvatosan az egész fokhagymákat. Kevés mustárral ízesítsük.
  7. Készítsünk zsemleszínű rántást, úgy, hogy kevés zsíron vagy olajon enyhén pirítsuk meg a lisztet, majd nyomjunk bele egy gerezd fokhagymát. Annyi hideg vízzel engedjük fel, amennyivel simára tudjuk keverni, tejföl-sűrűséget kapjunk. Keverjük el a lencsével, és jól forraljuk ki.
  • Receptkönyvben: 87
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 44126
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A lencse magas kalóriatartalmú (100 gramm lencse 340-350 kcal-t tartalmaz), kedvelt szárazhüvelyes. Kiemelkedően sok magnézium, vas, cink, mangán, réz, króm valamint B-vitamin található benne.

Hozzávalók

A főzelékhez

A rántáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek