r
Nosalty Logó

Lekváros gombapörkölt tejszínhabbal és túrós csipetkével

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Lekváros gombapörkölt tejszínhabbal és túrós csipetkével
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Lekváros gombapörkölt

Túrós csipetke

Összesen 748 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Lekváros gombapörkölt

Túrós csipetke

Összesen 2994 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Lekváros gombapörkölt

Túrós csipetke

Összesen 127 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.4 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    80 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2080.1 g
  • Cink
    100 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    79 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    397 mg
  • Nátrium
    1254 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    112.3 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    410.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    137 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    10 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    46 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    579 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    17978 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 748 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101.5 g

Zsír

  • Összesen
    83 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    320 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8320.5 g
  • Cink
    398 mg
  • Szelén
    212 mg
  • Kálcium
    460 mg
  • Vas
    317 mg
  • Magnézium
    295 mg
  • Foszfor
    1587 mg
  • Nátrium
    5017 mg
  • Réz
    18 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    449.1 g
  • Cukor
    95 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    1643 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    546 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    85 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    39 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    183 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    284 micro
  • Kolin:
    420 mg
  • Retinol - A vitamin:
    351 micro
  • α-karotin
    73 micro
  • β-karotin
    2315 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    71910 micro
  • Lut-zea
    328 micro
Összesen 2994 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    353 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    213 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    8 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    98 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3051 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 127 kcal

Hozzávalók

Lekváros gombapörkölt

Túrós csipetke

Elkészítés

Lekváros gombapörkölt

  1. A megmosott barna csiperkegombát laskára vágjuk, 3-4 mm-es szeletekre. Tipp: a barna csiperkét nem kell tisztítani, elegendő jól megmosni.
  2. A hagymát pörköltesre aprítjuk, és kevés zsiradékon, lassú tűzön feltesszük dinsztelni. A zsiradék lehet bármilyen olaj vagy zsír, én mangalica zsír párti vagyok. Nem kell sok belőle, két evőkanálnyi elegendő. (Tipp: ha nem akarunk sírni hagymavágás közben, akkor a felső leveleinek eltávolítása után mossuk meg. Vagy kérjük meg az anyósunkat, hogy vágja fel.:) Tipp2: a sót a hagymához adjuk, az így levet ereszt, és nem fog odaégni.)
  3. Amikor a hagyma üvegesre dinsztelődött, adjuk hozzá a pirospaprikát, majd a gombát.
  4. Amikor halljuk, hogy serceg, öntsük fel a borral, amit kötelező megkóstolni, nehogy valami rossz minőségű lőre kerüljön a pörköltbe!!!! Adjuk hozzá a paradicsompürét, valamint egy kevés vizet. A gomba levet ereszt főzés közben, ezért folyamatosan annyi vízzel engedjük fel, hogy épp ellepje fövés közben.
  5. Fél óra alatt puhára fő, csak ezután adjuk hozzá a borsot, illetve a gyomorfájósok a szódabikarbónát. Ez utóbbi csak akkor kell, ha valakinek a gyomra nem bírja a savas ételeket. Sajnos a paradicsom és a vörösbor is savat csinál, ezt közömbösíti a szódabikarbóna. Az ízét ilyen mennyiségben nem lehet érezni, a használatától nem kell félni.
  6. Ezzel a pöri kész is.

Túrós csipetke

  1. Miközben a pöri rotyog, és érzékszervi úton leellenőriztük a vörösbort, neki lehet állni a nokedli elkészítésének.
  2. A túrót, a tojást, a sót és egy kevés lisztet egy keverő tálban addig keverünk, amíg a túró össze nem törik.
  3. Amikor kellemesen pépes már a túró, akkor hozzáadjuk a maradék lisztet és vizet, ja, meg egy kevés olajat öntünk hozzá! Tipp: A nokedli akkor jó, amikor már épp kezd összeállni, már nem folyik, de semmiképp sem kemény.
  4. Forrásban lévő vízben, amibe tettünk egy kevés sót és olajat, kifőzzük. Vigyázni kell, mert ha a nokedlit túlfőzzük, akkor ragadós, tapadós lesz.
  5. A kifőtt leöblített nokedlit egy edénybe öntjük, adunk hozzá kevés zsiradékot, hogy ne tapadjon össze, és vigyázzunk, hogy a gyerekek fel ne falják, mielőtt az ebédlő asztalhoz vinnénk a pörkölttel együtt.
  6. Tálaláskor a tányérokon a nokedlire teszünk egy evőkanál borlekvárt, a pörköltre pedig a felvert tejszínhabot.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 31
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2811
  • Feltöltés dátuma: 2015. február 15.

Ajánló

Játszásdiból, a második tányér pörit kipróbáltam ribizlilekvárral, azzal is igen finom volt!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mottó: Óvakodj azoktól az éttermektől, ahol a gombapörkölt árát előre kérik! Ezt a receptet a Liza, a rókatündér című film inspirálta. Ki ne játszott volna el a gondolattal, hogy készítsen egy jó kis mákos csirkét, esetleg egy lekváros gombapörköltet? No én ma elkészítettem a lekváros gombapörköltet, de még egy kis csavart tettem bele, ugyanis tejszínhabbal bolondítottam meg, és túrós csipetkével tálaltam. Nagy sikere volt itthon! 

Hozzávalók

Lekváros gombapörkölt

Túrós csipetke

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?