Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Különleges mákos bejgli

Különleges mákos bejgli
Különleges mákos bejgli
110 perc / előkészület: 25 perc főzés: 45 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept eredete egy régebbi karácsonyi Tina extra. Annyi különbséggel, hogy ott egy nagy bejglit sütöttek a hozzávalókból, én pedig inkább két karcsúbb tekercset készítettem.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelekhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A töltelékhez: A tejet felforraljuk. Beleszórjuk a mákot, kb. 25-30 percig főzzük, időnkent megkeverjük.
  2. Lábasban a 120 g vajat a mézzel megolvasztjuk. A vaníliavelőt, a keserű mandula aromát, pisztáciát, sárgabarackot és a vajas-mézes keveréket a mákhoz vegyítjük, és alacsony hőfokon 10-15 percig főzzük. Hűlni hagyjuk.
  3. A tésztához: Az élesztőt a tejföllel kikeverjük. A lisztet az összes hozzávalóval egy tálba tesszük. Robotgéppel sima tésztává összedolgozzuk. Két egyforma részre osztjuk.
  4. Egy szilikonlapot megszórunk liszttel, és a tésztát kb. 35x50 cm méretű lappá kinyújtuk.
  5. A kemény habbá vert 2 tojásfehérjét a mákos masszához adjuk, és felét rákenjük a tésztára. (A szélén körben vékony sávot szabadon hagyunk.)
  6. A szilikonlap segítségével a tésztát a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük, és a hajtással lefelé sütőpapírral kibélelt tepsibe csúsztatjuk. A tészta másik felével ugyanígy járunk el.
  7. Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 10 percig sütjük, majd a hőfokot 175 fokra mérsékeljük, és a tésztát kb. 30 perc alatt készre sütjük. Esetleg a sütési idő vége felé a tésztát papírral letakarjuk.
  8. Az 50 g vajat megolvasztjuk, a még meleg bejglikre kenjük, majd megszórjuk a porcukorral. A bejgliket kihűtjük, és jól becsomagolva, lehetőleg 2-3 napig állni hagyjuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 597
elküldve: 1
receptkönyvben: 154
elkészítve: 1/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Glaser

Mióta szakács: 2009.07.31.
1910 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vaníliás-mákos bejgli pisztáciával, aszalt barackos-mákos bejgli vaníliával

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1059
friss élesztő 5 dkg
tejföl 50 ml
vaj 150 g
tojássárgája 4 db
tojásfehérje 2 db
finomliszt 400 g
porcukor 70 g
citromhéj 1 citromból nyert
1 csipet
tej 500 ml
mák 400 g
pisztácia 70 g
aszalt sárgabarack 150 g
vaj 120 g
méz 250 g
vanília 1 g
keserűmandula aroma 12 csepp
tojásfehérje 2 db
vaj 50 g
porcukor 2 ek