r
Nosalty Logó

Különleges mákos bejgli

Glaser
Különleges mákos bejgli
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelekhez

A tetejére

1059
Kalória
23.4g
Fehérje
107.3g
Szénhidrátok
63.1g
Zsír
58.9g
Víz
198.2g
Koleszterin
14g
Rost
51.4g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A töltelekhez

A tetejére

Összesen 1059 kcal
  • 9% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A töltelekhez

A tetejére

Összesen 8475 kcal
  • 9% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A töltelekhez

A tetejére

Összesen 336 kcal
  • 9% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.4 g

Zsír

  • Összesen
    63.1 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    198 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1830.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    852 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    207 mg
  • Foszfor
    622 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107.3 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    58.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    354 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    112 mg
  • Retinol - A vitamin:
    313 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    493 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    220 micro
Összesen 1059 kcal
  • 9% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    187.2 g

Zsír

  • Összesen
    504.7 g
  • Telített zsírsav
    202 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    129 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    139 g
  • Koleszterin
    1586 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14640.7 g
  • Cink
    45 mg
  • Szelén
    288 mg
  • Kálcium
    6814 mg
  • Vas
    56 mg
  • Magnézium
    1659 mg
  • Foszfor
    4976 mg
  • Nátrium
    762 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    31 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    858.1 g
  • Cukor
    411 mg
  • Élelmi rost
    112 mg

Víz

  • Összesen
    471.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2835 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1017 micro
  • Kolin:
    897 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2505 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    3945 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1762 micro
Összesen 8475 kcal
  • 9% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    20 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    580.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    270 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    197 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    18.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    112 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    99 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    156 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 336 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A töltelékhez: A tejet felforraljuk. Beleszórjuk a mákot, kb. 25-30 percig főzzük, időnkent megkeverjük.
  2. Lábasban a 120 g vajat a mézzel megolvasztjuk. A vaníliavelőt, a keserű mandula aromát, pisztáciát, sárgabarackot és a vajas-mézes keveréket a mákhoz vegyítjük, és alacsony hőfokon 10-15 percig főzzük. Hűlni hagyjuk.
  3. A tésztához: Az élesztőt a tejföllel kikeverjük. A lisztet az összes hozzávalóval egy tálba tesszük. Robotgéppel sima tésztává összedolgozzuk. Két egyforma részre osztjuk.
  4. Egy szilikonlapot megszórunk liszttel, és a tésztát kb. 35x50 cm méretű lappá kinyújtuk.
  5. A kemény habbá vert 2 tojásfehérjét a mákos masszához adjuk, és felét rákenjük a tésztára. (A szélén körben vékony sávot szabadon hagyunk.)
  6. A szilikonlap segítségével a tésztát a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük, és a hajtással lefelé sütőpapírral kibélelt tepsibe csúsztatjuk. A tészta másik felével ugyanígy járunk el.
  7. Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 10 percig sütjük, majd a hőfokot 175 fokra mérsékeljük, és a tésztát kb. 30 perc alatt készre sütjük. Esetleg a sütési idő vége felé a tésztát papírral letakarjuk.
  8. Az 50 g vajat megolvasztjuk, a még meleg bejglikre kenjük, majd megszórjuk a porcukorral. A bejgliket kihűtjük, és jól becsomagolva, lehetőleg 2-3 napig állni hagyjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 perc
  • Főzés ideje: 45 perc
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A recept eredete egy régebbi karácsonyi Tina extra. Annyi különbséggel, hogy ott egy nagy bejglit sütöttek a hozzávalókból, én pedig inkább két karcsúbb tekercset készítettem.

További receptek

Diós-mákos bejgliszelet

A repedésmentes bejgli igenis létezik, az eltérés csupán annyi, hogy nem felcsavarva, hanem tepsiben rétegezve kell megsütnünk a karácsony kötelező ékét. A plusz jutalom, hogy nem kell ...

Lakos Benedek

Sárgabaracklekváros bukta

A legpuhább bukta otthon sül! Ennek garantáltan nem lesz fullasztó a tésztája és a belseje sem hitlerszalonnát rejt: foszlós kelt tészta ölel ehelyett lágy, ízes sárgabaracklekvárt. A ...

Lakos Benedek

Málnás aranygaluska

Az aranygaluska egy igazán klasszikus kedvenc: cukros dióba forgatott, egybe sütött, kelt tésztás gombóchalom. Az egyik legkirályibb édesség, ami már ránézésre is olyan, mint egy ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Egyszerű tojásfasírt

Nem feltétlenül kell hús a szaftos fasírthoz: erre kiváló példa az alábbi recept, amelyben tojás, zsemle és egy nagy csokor zöldfűszer alakul aranybarna és ízes pogácsákká. ...

Fokhagymás csülök tepsiben sütve

A családban egyedül én szeretem a csülköt, ezzel most magamnak kedveskedtem. Nem egy könnyű és diétás étel, de ritkán azt hiszem megengedhető. Paprikás krumplival és savanyú ...