r
Nosalty Logó

Aszalt szilvás-kardamomos mákos beigli

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Zsuzsamama56
Aszalt szilvás-kardamomos mákos beigli
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Összesen 1543 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Összesen 6168 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Összesen 323 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.7 g

Zsír

  • Összesen
    68.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    163 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1889.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    819 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    218 mg
  • Foszfor
    661 mg
  • Nátrium
    113 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    193.8 g
  • Cukor
    65 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    135.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    476 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    119 micro
  • Kolin:
    151 mg
  • Retinol - A vitamin:
    440 micro
  • α-karotin
    20 micro
  • β-karotin
    417 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    225 micro
Összesen 1543 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    115 g

Zsír

  • Összesen
    272.7 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    97 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    110 g
  • Koleszterin
    651 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7557.1 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    241 mg
  • Kálcium
    3276 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    871 mg
  • Foszfor
    2645 mg
  • Nátrium
    453 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    775.2 g
  • Cukor
    259 mg
  • Élelmi rost
    63 mg

VÍZ

  • Összesen
    541.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1906 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    247 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    476 micro
  • Kolin:
    603 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1759 micro
  • α-karotin
    80 micro
  • β-karotin
    1668 micro
  • β-crypt
    117 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    901 micro
Összesen 6168 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    14.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    397.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    172 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    88 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 323 Kcal

Hozzávalók

Tésztához

Töltelékhez

Elkészítés

Tésztához

  1. Az 1 dkg élesztőt 0,5 dl cukros langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztet és az összes hozzávalót a robotgép dagasztójába öntjük, és kettes fokozaton bedagasztjuk.
  2. 3 db egyforma súlyú cipót formázunk belőle, és kelesztjük hűvös helyen 1 órát.
  3. Addig a töltelékhez a vizet a 10 dkg cukorral felfőzzük sűrű sziruppá, majd a mákot hozzáöntjük, és jól elkeverjük.
  4. Kevés tejjel lehet még hígítani, hozzáadjuk a morzsát, az összevagdalt aszalt szilvát, citromhéjat, citromlevet és a vaníliás cukrot meg rumaromát, majd az őrölt kardamom magot is. Nem túl kemény masszát készítünk, ízesítünk még gránátalma sziruppal, amitől különleges lesz, és amit könnyen lehet kenőkéssel a tésztára kenni.
  5. Az egyik tésztát 2 mm vastagra nyújtjuk, és a tészta súlyának megfelelő töltelékkel megkenjük, majd a másikat is. (Én kettőt készítettem, mert a harmadikból kifliket sütöttem, ugyanis a töltelék csak két rúdhoz elegendő.) 35x20 cm-es legyen a tészta.
  6. A szélétől 1 cm-rel befelé kenjük a tölteléket, és hajtsuk be a szélét, majd szépen tekerjük fel szorosan. A hajtás alul legyen. 3 helyen kötőtűvel bökjük meg, majd kenjük le tojássárgájával.
  7. Kelesszük további 1 órát hűvös helyen, majd tojásfehérjével kenjük át, de előtte kézzel nyomkodjuk meg a tetejét, hogy a tojás kissé repedjen meg a tetején. Így lesz majd márványos sütés közben.
  8. 180 fokos előmelegített sütőben 20 percig süssük meg, alsó-felső sütésen elektromos sütőben.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x24
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 33
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4612
  • Feltöltés dátuma: 2014. december 18.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Aszalt szilvás-kardamomos mákos beigli
Zsuzsamama56 321 recept

3 rúdnak való a tészta, de a töltelék csak kettőre elég. A harmadikból 4 db pozsonyi kifli készült, más töltelékkel.

Hozzávalók

Tésztához

Töltelékhez

Címlapról ajánljuk

14 foszlós-omlós leveles tésztás apróság a kedves vendégeknek

A leveles tészta nagy könnyebbséget tud jelenteni az általában káoszos konyhai sürgés-forgásban: nagyon gyors, a bolti változat sem ciki, finom, és sós meg édes formában is felhasználható. Sőt, még húsokat is bugyolálhatunk bele! Lássuk ezúttal, hogy milyen sajtos-sós apróságok készülhetnek belőle vendégváró gyanánt.

Nosalty

További cikkek

Fasírtreceptek húsvétra

Kezdő szakácsok, gyakorlott háziasszonyok, az alábbi húsvéti fasírtreceptekből bárki megtalálja azt a rudat vagy golyót, amit az ünnepi asztalra varázsolhat.