Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aszalt szilvás-kardamomos mákos beigli

Aszalt szilvás-kardamomos mákos beigli
Aszalt szilvás-kardamomos mákos beigli
60 perc / előkészület: 35 perc főzés: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

3 rúdnak való a tészta, de a töltelék csak kettőre elég. A harmadikból 4 db pozsonyi kifli készült, más töltelékkel.

hozzávalók / 4 adag

Tésztához

Töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az 1 dkg élesztőt 0,5 dl cukros langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztet és az összes hozzávalót a robotgép dagasztójába öntjük, és kettes fokozaton bedagasztjuk.
  2. 3 db egyforma súlyú cipót formázunk belőle, és kelesztjük hűvös helyen 1 órát.
  3. Addig a töltelékhez a vizet a 10 dkg cukorral felfőzzük sűrű sziruppá, majd a mákot hozzáöntjük, és jól elkeverjük.
  4. Kevés tejjel lehet még hígítani, hozzáadjuk a morzsát, az összevagdalt aszalt szilvát, citromhéjat, citromlevet és a vaníliás cukrot meg rumaromát, majd az őrölt kardamom magot is. Nem túl kemény masszát készítünk, ízesítünk még gránátalma sziruppal, amitől különleges lesz, és amit könnyen lehet kenőkéssel a tésztára kenni.
  5. Az egyik tésztát 2 mm vastagra nyújtjuk, és a tészta súlyának megfelelő töltelékkel megkenjük, majd a másikat is. (Én kettőt készítettem, mert a harmadikból kifliket sütöttem, ugyanis a töltelék csak két rúdhoz elegendő.) 35x20 cm-es legyen a tészta.
  6. A szélétől 1 cm-rel befelé kenjük a tölteléket, és hajtsuk be a szélét, majd szépen tekerjük fel szorosan. A hajtás alul legyen. 3 helyen kötőtűvel bökjük meg, majd kenjük le tojássárgájával.
  7. Kelesszük további 1 órát hűvös helyen, majd tojásfehérjével kenjük át, de előtte kézzel nyomkodjuk meg a tetejét, hogy a tojás kissé repedjen meg a tetején. Így lesz majd márványos sütés közben.
  8. 180 fokos előmelegített sütőben 20 percig süssük meg, alsó-felső sütésen elektromos sütőben.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x24 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 654
elküldve: 1
receptkönyvben: 24
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsuzsamama56

Mióta szakács: 2013.01.20.
311 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos bejgli, mákos karácsonyi kalács, bejgli aszalt szilvás mákos töltelékkel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1543
friss élesztő 1 dkg
cukor 5 dkg
tej 1.5 dl
finomliszt 50 dkg
margarin 20 dkg
tojássárgája 2 db
1 csipet
cukor 10 dkg
víz 2 dl
mák 20 dkg
kekszmorzsa 6 ek
aszalt szilva 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
fehér rum 1 dl
zöld kardamom 1 teáskanál
gránátalma szirup 5 ek
tojásfehérje 1 db
tojássárgája 1 db