r
Nosalty Logó

Kovászos panettone

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Kovászos panettone
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 504 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 6061 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 340 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    21.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    177 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    325.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    66 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    180 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    164 micro
Összesen 504 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    115.7 g

Zsír

  • Összesen
    258.2 g
  • Telített zsírsav
    133 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    91 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    2123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3905.3 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    328 mg
  • Kálcium
    708 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    268 mg
  • Foszfor
    1774 mg
  • Nátrium
    790 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    827.1 g
  • Cukor
    327 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    509.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2204 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    339 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    524 micro
  • Kolin:
    1400 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2159 micro
  • α-karotin
    39 micro
  • β-karotin
    478 micro
  • β-crypt
    61 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1963 micro
Összesen 6061 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    219.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.4 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    124 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 340 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kovászt, az élesztőt, az írót és 200 gramm lisztet összegyúrunk, majd lefedve 1 órát pihentetünk.
  2. Utána hozzáadjuk a tojásokat és a tojássárgákat, valamint a maradék lisztet, és egynemű tésztává gyúrjuk. Ízlés szerint egy kevés kurkumát is hozzákeverhetünk - az ízén semmi nem fog érződni, viszont szuper színe lesz. Fóliával lefedve pihentetjük 3-4 órát.
  3. Jöhet bele a só, a vanília és a cukor. Mikor ezeket már belekevertük, kanalanként hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat is. Az egészet fényesre dagasztjuk, majd pihentetjük fél-egy óra hosszat.
  4. Közben lereszeljük a citrom héját, a kandírozott gyümölcsöket és a mogyorót pedig szükség szerint kisebb darabokra vágjuk. Az aszalványok a tésztatömeg maximum 20%-a lehet, és kerüljük a nedvesebb hozzávalókat.
  5. A tésztába dolgozzuk a kandírozott gyümölcsöket, de nem csak úgy simán belekeverjük — addig dagasztjuk, amíg a gyümölcsdarabkák már nem potyognak ki, hanem hajszálvékony tésztaburok fedi be őket.
  6. Ekkor a tésztát megint letakarjuk fóliával (azért ezzel, hogy ne száradjon és keményedjen meg a felszíne), és a duplájára kelesztjük.
  7. A kelesztés végén, ha a tésztánk elég erős, fél órás etaponként hajtogassuk meg 3-4 alkalommal. De nyugodtan ki is hagyhatjuk ezt a lépést, ezen ne stresszeljünk (a sütésen-hűtésen úgyis fogunk).
  8. A tésztát formákba öntjük - mivel kovászos tésztáról van szó, picit “folyékonyabb” és csúszósabb, mint a sima élesztős lenne. Két közepes méretű, 14cm átmérőjű formára elég ez a tésztamennyiség.
  9. A tésztát további 1 órát kelesztjük a formában, vagy addig, amíg majdnem eléri a papírforma peremét. Amikor ez megvan, a tetejét megkenjük felvert tojással, majd keresztben bemetsszük.
  10. A vágatba teszünk egy picike vajat, majd sütőbe tesszük. TILOS légkeveréses funkción sütni, attól ugyanis túlkelhet és széteshet. 170°C-on sütjük 40-45 percet, majd tűpróbával csekkoljuk, átsült-e.
  11. A panettonékat a sütőből kivéve az aljánál átszúrjuk két hústűvel vagy hurkapálcával és fejjel lefelé lógatjuk. Ha van helyünk, akkor kampókat is akaszthatunk az aljára és lelógathatjuk úgy, ha a pálcás megoldás marad, akkor pedig érdemes 2 kilós kiszerelésű cukor vagy liszt közé lógatni. Erre azért van szükség, mert miközben hűlnek a panettonék (vagy bármilyen tészta), a gravitáció is dolgozik rajtuk, a fejjel lefelé lógatással pedig ezt fordítjuk a visszájára. Vagyis a süteményünk ahelyett, hogy összeesne, picit akár még nőhet is.
  12. A kihűlt panettonékból eltávolítjuk a pálcákat, majd szeleteljük és tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 21
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 5427
  • Feltöltés dátuma: 2021. január 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kovászos panettone
Rosanics Petra 313 recept

Mint minden kelt tészta, a panettone is csak jobb lehet kovásszal! Persze a macera így sem lesz kevesebb, de a szuper állagú végeredmény mindenért kárpótol. Tradicionálisan karácsonykor és húsvétkor készül, de ugyan már: karantén van, így itt a lehetőség minden kovászhuszár előtt, hogy kísérletezzen. Részemről: jelen!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek