Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Panettone gluténmentesen és laktózmentesen

Panettone gluténmentesen és laktózmentesen
Panettone gluténmentesen és laktózmentesen
110 perc / előkészület: 40 perc sütés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a történet úgy indult,hogy az egyik bloggertársam megosztotta velünk, hogy lehet az egyik hipermarketben kapni gluténmentes panettonét, nos soha életemben nem ettem, és úgy a lélek se igazán vitt rá, hogy elkészítsem, hiszen nem nagyon kedvelem a tömörebb, aszalt gyümölcsös, számomra már túl édes süteményeket, de ez valahogyan megfogott. Napokig jártam a helyi áruházba, hátha végre hoztak, de nem. Na, félre is tettem magamban a gondolatot, hogy megkóstolom, ekkor a tv-ben egy sütőműsorban éppen ezt a süteményt készítették, itt totálisan végem volt, muszáj volt elkészítenem.

hozzávalók / 8 adag

Előtészta

Tészta

Tetejére

ajánlat

Karácsonyi asztalra tökéletes sütemény, és nekünk, lisztérzékenyeknek sem kell nélkülöznünk a finomságokat.

Szólj hozzá!

elkészítés

Előtészta

  1. Az instant élesztőt a langyos laktózmentes tejben elkeverjük, majd 10 percig pihentetjük.
  2. Ezután rászórjuk a kristálycukrot és a naturbit alfamixet, és lefóliázva a konyhapulton pihentetjük 1 órán keresztül.

Tészta

  1. Miután lejárt az 1 óra, folytatjuk a tésztával, amihez az összetevőket a laktózmentes vaj kivételével tálba mérjük, és az elő tésztával elkezdjük gyúrni.
  2. Mikor kezd a tészta összeállni, adjuk hozzá a mazsolákat és kandírozott narancshéjat.
  3. Legvégül a vajat is gyúrjuk bele, ezzel egy lágy tésztát kapunk, amit hagyjunk a keverőtálban, és egy éjszakára helyezzük lefóliázva hűtőbe.
  4. Reggel gyúrjuk át, mert egy masszív, kemény tésztát veszünk ki az edényből.
  5. Miután ez megtörtént, helyezzük a tésztagombócot 16 cm-es panettone formába, ami 13 cm magas.
  6. A tésztát újra fedjük le fóliával, majd hosszú ideig kelesszük (értem itt kb. 10 órán keresztül) a konyhapulton.
  7. Sokáig valóban nem fogunk kimagasló változást tapasztalni, majd egyszer csak észrevehetjük,hogy elkezd lazulni a tészta. A vaj olvadni kezd, ezért érdemes a forma alá helyezni valamit.

Tetejére

  1. Mikor kellőképpen megkelt, egy "bőrszerű" réteg fog képződni rajta, ezt egy olló vagy kés segítségével metsszük +-be a közepén.
  2. Kenjük le tojással, szórjuk meg szeletelt mandulával, és előmelegített sütőben 160 fokon süssük 70-75 percig.
  3. Sütése a sütő teljesítményétől függ, nekem kellett az a 75 perc, mire tűpróbám jó lett.
  4. Ezt követően a tésztát a formában hagyjuk kihűlni, majd könnyedén eltudjuk távolítani a formát, amennyiben mégsem, akkor vágjuk körbe a tészta szélét a formában.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 16 cm
  • költség: 3000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 602
elküldve: 0
receptkönyvben: 3
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Julcsi gluténmentes világa

Mióta szakács: 2018.01.05.
1 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Somat Karácsonyi Receptverseny
szezon: tél
diéta: gluténmentes
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

olasz aszalt gyümölcsös kenyérke

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

702
instant élesztő 12 g
laktózmentes tej 80 g
gluténmentes lisztkeverék 70 g
cukor 10 g
vaj 300 g
gluténmentes lisztkeverék 370 g
tojás 4 db
1.5 tk
cukor 130 g
vaníliaaroma 1 teáskanál
kandírozott narancshéj 100 g
mazsola 150 g
mazsola 20 g
tojás 1 db
mandulapehely 25 g