Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Panettone 3.

Panettone 3.
Panettone 3.
120 perc / előkészület: 60 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretem a gyors süteményeket, amik pikk-pakk készen vannak, és már lehet is őket élvezni.
Ez a panettone, nem tartozik ezek közé. De a karácsony ideális esetben úgyis arról szól, hogy kicsit lassítunk, elgondolkozunk. És a keldegélő panettone illata mellett..hajaj, de szép dolgok jutnak az ember eszébe!
A recept egyébként három kalácsra elég, mivel olasz barátnőm nagymamája, akitől származik, általában az egész családnak készíti. Aki csak egyet akar, az mindenből a harmadát használja fel. De ha már egysze nekikezdünk, szerintem nem érdemes harmadolgatni, hiszen úgyis elfogy...


hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 150 g lisztet beleteszünk egy tálba.
  2. Az élesztőt kb 1,5 dl langyos vízzel elkeverjük, hagyjuk, hogy kicsit beinduljon.
  3. Összekeverjük őket, nagyon finom és óvatos mozdulatokkal. Nagyon híg, kovászszerű anyagot kapunk, amit jól letakarunk, és 3 órára meleg helyre tesszük.
  4. A mazsolát 15 percre beáztatjuk, majd leszárítjuk.
  5. A maradék lisztet a sóval egy mély tálban összekeverjük.
  6. A vajat folyékonyra olvasztjuk, majd félretesszük, hogy egy kicsit hűljön.
  7. Vizet forralunk (nem kell, hogy lobogjon, csak legyen forró). A forró vízbe állítunk egy mély tálat, beleszórjuk a cukrot, és kb. 2 ujjnyi langyos vízzel elkeverjük.
  8. Hozzáütjük a 12 tojás sárgáját, és még 3 egészet.
  9. Jól összedolgozzuk őket, majd kicsit kihűtjük, hogy épphogy langyos legyen.
  10. A sós lisztbe öntjük a kész kovászt, elkezdjük összedolgozni. Lassan, apránként hozzáöntjük a tojásos-cukros masszát. Ha elfogyott, ugyanilyen lassan hozzádolgozzuk az olvasztott vajat is.
  11. Ha már nem csöpög ki belőle a vaj, hozzádolgozzuk a mazsolát, a narancs- és cédruskocákat.
  12. 20-25 percig gyúrjuk (lehet dagasztógépben is, de akkor oda az élvezet), amíg sima, hólyagos, puha tésztát nem kapunk.
  13. A tésztát annyifelé szedjük, ahány panettonét szeretnék gyártani (ebből a mennyiségből 3 nagy kalács jön ki).
  14. A tésztákat papírgyűrűkbe helyezzük, úgy, hogy a papírgyűrű bőven nagyobb legyen, hiszen még nagyon sokat fog kelni. (Én sima barna sütőpapírból levágtam egy csíkot, és tűzőgéppel összetűztem.)
  15. 6 órára meleg helyre tesszük, letakarjuk (nyugodtan mehet a fűtőtest közelébe, én a frissen befűtött cserépkályha tetején hagytam kelni).
  16. 6 óra után a tetejét keresztalakban bevágjuk, és 200-220 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
  17. 15 perc után kivesszük, és az addigra kinyílt keresztalakba pici vajdarabokat teszünk, és visszatesszük a  sütőbe (itt már lejjebb vehetjük a hőfokot, elég neki 180 fok is).
  18. A sütési idő 45 és 90 perc között lehet, folyamatosan figyelni kell, hogy áll a kalácsunk. A tűpróba segít!
  19. Ha készen van, rácsra tesszük, és megvárjuk, hogy kihűljön.

  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 14 766
elküldve: 3
receptkönyvben: 177
elkészítve: 7/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
536 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

olasz ünnepi kalács, olasz karácsonyi kalács, eredeti panettone

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Cica1967
Cica1967 Mon, 2014-11-17 15:45

Kedves Nóra! Imádjuk a Panettonet... Szemezgetek a receptekkel egy ideje.. A tied a legszimpatikusabb, de még nem mertem belevágni. A hozzászólásoknál 25dkg élesztőt említenek, a receptben 2,5dkg van megadva. Mennyi élesztő kell bele??? :)
Nagyon nem szeretnék ekkora tételt kidobni, elrontani!
Várom válaszodat! Előre is köszönöm!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2014-11-17 17:05

Szia,
2,5 dkg, az elsőt elírtam...azóta is reménykedem, szegény Eszter nem csinálta meg. Ezt a panettonét csak egyszer csináltam meg (de lehet idén megint nekiállok) és az olasz barátnőmet kértem meg, hogy szerezzen nekem receptet. Az apukája egy XVIII. századi olasz szakácskönyvből szerzett nekem - ezért tartottam elképzelhetőnek, hogy ez 5 kocka élesztő. De mivel kovászt kell hozzá készíteni, biztos, hogy csak 2,5 deka kell.
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-12-21 15:45

Nórám, ebbe tényleg 25 dkg élesztő kell?
Az egész boltban nem kapni annyit. :-p
Ha igen, akkor túrára kell indulnom.
Elvileg 25 dkg a kész kovászos keverék (élesztő, liszt, cukor) , az nem lehet?...

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-12-22 13:11

Szia Esztikém!
Jaja, akármilyen furcsa is, tényleg ennyi kell bele.Elképesztő híg trutyit kell érlelni, és azzal a nagyon pici liszttel kikeverni, és 3 óra múlva olyanod lesz, mint a kovász. Ha van kovászod otthon (én még mindig nem nevelek, de újévi fogadalmam, hogy jövőre fogok) akkor szerintem bevetheted azt is, kb. ugyanaz lesz a végeredmény. :)
Puszillak, és nagyon nagyon boldogságos ünnepeket Nektek!!!!

845
finomliszt 1350 g
vaj 300 g
cukor 300 g
élesztő 25 g
kandírozott narancshéj 50 g
kandírozott citrom 50 g
mazsola 200 g
tojássárgája 12 db
tojás 3 db
2 kk