Klasszikus gulyásleves Juhász István konyhájából
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Juhász István
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
125g marhalábszár160 kcal
-
9g sertészsír85 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
63g paprika10 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
125g újkrumpli77 kcal
-
3 kcal
-
0g himalája só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
375g marha alaplé0 kcal
-
30g sárgarépa11 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
20g zeller7 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
375g marha alaplé0 kcal
Összesen
385
kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
1000g marhalábszár1280 kcal
-
75g sertészsír677 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
500g paprika82 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
1000g újkrumpli616 kcal
-
23 kcal
-
0g himalája só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
3000g marha alaplé0 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
3000g marha alaplé0 kcal
Összesen
3081
kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
10.4g marhalábszár13 kcal
-
0.8g sertészsír7 kcal
-
1.9g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
5.2g paprika1 kcal
-
2.1g paradicsom0 kcal
-
10.4g újkrumpli6 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0g himalája só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
31.2g marha alaplé0 kcal
-
2.5g sárgarépa1 kcal
-
1.9g fehérrépa1 kcal
-
1.7g zeller1 kcal
-
0.5g petrezselyem0 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
31.2g marha alaplé0 kcal
Összesen
31
kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.3 g
Zsír
-
Összesen 14.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 58 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 709 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 386 mg
-
Nátrium 130 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 320.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 291 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 80 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 116 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 66 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 970 micro
-
β-karotin 2978 micro
-
β-crypt 65 micro
-
Likopin 644 micro
-
Lut-zea 786 micro
Összesen
385
kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 250.4 g
Zsír
-
Összesen 118.3 g
-
Telített zsírsav 43 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 461 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5672.3 g
-
Cink 76 mg
-
Szelén 188 mg
-
Kálcium 689 mg
-
Vas 39 mg
-
Magnézium 542 mg
-
Foszfor 3091 mg
-
Nátrium 1041 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 255.2 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 50 mg
VÍZ
-
Összesen 2565.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2328 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 33 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 641 mg
-
D vitamin: 77 micro
-
K vitamin: 927 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 75 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 529 micro
-
Kolin: 225 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7763 micro
-
β-karotin 23825 micro
-
β-crypt 524 micro
-
Likopin 5148 micro
-
Lut-zea 6291 micro
Összesen
3081
kcal
- 8% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 1.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 59.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 7 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 32 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 26.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 81 micro
-
β-karotin 248 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 54 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
31
kcal
Hozzávalók
-
1 kg marhalábszár
-
2 közepes db vöröshagyma
-
6 gerezd fokhagyma
-
5 közepes db paprika
-
2 közepes db paradicsom
-
1 kg újkrumpli
-
2 ek fűszerpaprika
-
himalája só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
3 l marha alaplé
-
3 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
1 kis db zeller
-
1 csokor petrezselyem
-
10 db zellerlevél
Elkészítés
- A zöldségeket (burgonya kivételével) megtisztítjuk, megmossuk, felkockázzuk, a zöldeket apróra vágjuk. Az olajat felhevítjük, és először a vöröshagymát dinszteljük meg, majd rádobjuk a fokhagymát, a paprika- és paradicsomkockákat, és szükség esetén kevés vízzel felöntve, gyakori keverés mellett egy lecsós alapot készítünk.
- Közben a húst lehártyázzuk, megmossuk, és 1x1 cm-es kockákra vágjuk.
- Amikor a lecsós alap elkészült, lehúzzuk a tűzről, és igény szerint leturmixoljuk, majd beletesszük a fűszereket, sót, hozzáadjuk a húst, felöntjük annyi alaplével, amely elfedi, és fedő alatt lassan pároljuk. Ha a saját levét elfőtte, akkor zsírjára pirítjuk (ezzel alakul ki a pörköltekre jellemző sajátos íz).
- Ha a hús már majdnem megpuhult, akkor hozzáadjuk a kefével átsikált, 1x1 cm-es kockákra vágott burgonyát, a petrezselyem- és zellerzöldet, és az egészet addig pároljuk, amíg a krumpli üveges nem lesz. Ekkor a maradék alaplével (igény szerint vízzel) felöntjük, és lassan készre főzzük.
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 33
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 5663
- Feltöltés dátuma: 2020. június 13.
Ajánló
Házi csipetkével és friss petrezselyem- és/vagy zellerzölddel tálalom.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Juhász István
36 recept
Gyakran kerül asztalra gulyásleves, de így a nyár elején igazán finom új zöldségekből, és persze házi csipetkével vagy galuskával.