r
Nosalty Logó

"Kéttányéros" palócleves

Nosalty
"Kéttányéros" palócleves
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

675
Kalória
27.4g
Fehérje
30.4g
Szénhidrát
50.1g
Zsír
775.3g
Víz
131.4g
Koleszterin
6.4g
Élelmi rost
9.3g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 675 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2696 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 72 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.4 g

Zsír

  • Összesen
    50.1 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    131 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    904.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    232 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    360 mg
  • Nátrium
    168 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    30.4 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    775.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    566 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    80 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    150 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    1305 micro
  • β-karotin
    3326 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    644 micro
  • Lut-zea
    551 micro
Összesen 675 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    109.5 g

Zsír

  • Összesen
    200.5 g
  • Telített zsírsav
    88 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    78 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    526 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3616.7 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    117 mg
  • Kálcium
    930 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    407 mg
  • Foszfor
    1439 mg
  • Nátrium
    671 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    121.4 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

Víz

  • Összesen
    3101.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2266 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    319 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    151 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    40 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    598 micro
  • Kolin:
    148 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    5221 micro
  • β-karotin
    13304 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    2574 micro
  • Lut-zea
    2204 micro
Összesen 2696 kcal
  • 3% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    98.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    84.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    142 micro
  • β-karotin
    361 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    70 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 72 kcal

Elkészítés

  1. A zöldségeket és a húst előkészítjük, feldaraboljuk.
  2. Egy lábasban megolvasztjuk a zsírt, majd megpároljuk a hagymát, a paradicsomot és a paprikát. Hozzáadjuk a báránycombot, a fokhagymát, sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük, és a húst fehéredésig pirítjuk.
  3. Megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük, ügyelve arra, nehogy leégjen, és felhúzzuk kb. 2 dl vízzel. Beledobjuk a babérlevelet, és lefedjük, hogy az ízek összeérjenek.
  4. Miután "összeállt" az alap, felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, fedőt visszahelyezzük, és tovább főzzük.
  5. Jöhet a felkockázott krumpli, sárgarépa, fehérrépa, zöldbab. Amíg a zöldségek puhulnak, elkészítjük a habarást.
  6. A tejfölt a liszttel csomómentesre keverünk, egy merőkanálnyi levest is hozzáadunk óvatosan, gyors kavarás mellett, majd az egészet csurgatva visszaöntjük a levesbe. (Az utolsó lépésnél fontosak a finom, de határozott mozdulatok.)
  7. Ha a zöldségek megpuhultak, beleszórjuk a felaprított kaprot, még egy pár percet főzzük, majd tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 70 p

A legenda szerint, amikor Mikszáth Kálmán először kóstolta a palóclevest, annyira ízlett neki, hogy azonnal két tányérral is szedett belőle. A történet több mint 100 éves, ahogy ez a recept is:

További receptek

Kapros zöldbableves

A zöldbableves egy ízletes és tápláló étel, amely tökéletes választás lehet akár főétel gyanánt is. Friss zöldbab, zöldségek és fűszerek harmonikus kombinációja, mely nemcsak a ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...