Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Képviselőfánk Viktória konyhájábó

Képviselőfánk Viktória konyhájábó
Képviselőfánk Viktória konyhájábó
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

"A képviselőfánk szakszerű megnevezése az égetett tészta, ezt a nevet onnan kapta, hogy a vízzel és zsiradékkal erős tűzön összefőzött lisztes massza egy kis idő múlva sistergő, illetve pattogó hangot kezd el hallatni, olyan mintha égne és pirulna. A tészta maga egyébként francia eredetű, hozzánk viszont német-osztrák közvetítéssel került, és a német Brandteig szó magyar tükörfordítása. A képviselő elnevezés visszavezethető ugyanakkor a mikszáthi Tisztelt Ház idejéig. Ekkor ugyanis a képviselő urak az interpelláció előtt-alatt-után kiszöktek a kávézóba és gyorsan elfogyasztottak párat ebből a finomságból." Forrás: https://www.magyarorszagom.hu/kepviselofank-.html

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Vaníliás krém

Tejszínes krém

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Egy kisebb lábasba beleöntjük a vizet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, majd amikor felforrt, hozzáadjuk a sertészsírt is.
  2. Ha a sertészsír teljesen feloldódott, hozzáadjuk a finomlisztet folyamatos kevergetés mellett. Addig kevergetjük, amíg "nokedliszerű" tésztát kapunk, és az elválik a fazék falától.
  3. Ezután levesszük a tűzről, majd amikor kihűlt, hozzáadjuk egyesével a tojásokat, elkeverjük, és habzsákba töltjük, diónagyságú halmokat nyomunk sütőpapírral bélelt tepsibe. Fontos, hogy a halmok közt elegendő távolság legyen. ~180°C-os sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg aranybarna nem lesz (~20 perc. Sütőt ne nyissuk ki, mert összeeshet a tészta.)
  4. Ha kihűlt a tészta, kb. a háromnegyedénél vágjuk ketté. A tészta belsejének üregesnek kell lennie, amelybe habzsák segítségével beletöltjük a vaníliás krémet, arra pedig a tejszínes krémet. A legvégén a tetejére tesszük a "kalapját". :)

Vaníliás krém

  1. Egy kisebb lábasba beleöntjük a tejet, majd hozzáadjuk a vaníliás pudingport, a lisztet, a vaníliás cukrot, a cukrot, és főzzük, amíg besűrűsödik. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a zselatinfixet.

Tejszínes krém

  1. A habtejszínt egy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. Miután kemény habot kaptunk, hozzáadjuk a zselatinfixet.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 67
össznézettség: 2 133
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Vetési Viktória

Mióta szakács: 2020.05.07.
1 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
receptverseny: #HÁZIMENZA receptverseny
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

égetett tészta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

641
víz 1.5 dl
1 csipet
cukor 0.5 tk
sertészsír 75 g
finomliszt 75 g
tojás 3 db
tej 3 dl
cukor 4 ek
vaníliás pudingpor 1 tasak
finomliszt 2 ek
vaníliás cukor 1 csomag
zselatinfix 1 teáskanál
habtejszín 2.5 dl
cukor 0.5 ek
zselatinfix 0.5 teáskanál