adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
A császármorzsához
1053
Kalória
23g
Fehérje
128.7g
Szénhidrát
48.7g
Zsír
60.1g
Víz
287.5g
Koleszterin
4.2g
Élelmi rost
55.2g
Cukor
- 9% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 19% Zsír
A császármorzsához
Összesen
1053
kcal
- 9% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 19% Zsír
A császármorzsához
Összesen
2105
kcal
- 9% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 23 g
Zsír
-
Összesen 48.7 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 288 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 660.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 203 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 244 mg
-
Nátrium 138 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 128.7 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 60.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 420 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 97 micro
-
Kolin: 152 mg
-
Retinol - A vitamin: 413 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 244 micro
Összesen
1053
kcal
- 9% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 46 g
Zsír
-
Összesen 97.4 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 575 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1320.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 406 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 109 mg
-
Foszfor 488 mg
-
Nátrium 277 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 257.4 g
-
Cukor 110 mg
-
Élelmi rost 8 mg
Víz
-
Összesen 120.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 839 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 193 micro
-
Kolin: 304 mg
-
Retinol - A vitamin: 826 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 158 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 488 micro
Összesen
2105
kcal
- 9% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 12.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 75 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 172.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 33.6 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 15.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 110 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
Összesen
275
kcal
Elkészítés
A császármorzsához
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felhasználásig hűtőbe tesszük. A sárgájákat egy tálba öntjük a tejjel, búzadarával és citromhéjjal, majd kézi habverővel egységes masszává dolgozzuk az egészet. Letakarva hűtőbe tesszük pihenni nagyjából 3-4 órára.
- Ha a búzadara kellően megszívta magát a tejjel, az így besűrűsödött smarnialaphoz adjuk a tojásfehérjét is. Kemény habbá verjük, majd két részletben, spatulával óvatosan hozzáforgatjuk a grízes alaphoz.
- Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon felolvasztjuk a vajat, majd ráöntjük a masszát. Hagyjuk nagyjából egy percig sülni, majd spatulával elkezdjük kívülről befelé tolni a tésztát. Ezt addig folytatjuk, míg a tészta kisebb darabokra nem kezd válni: attól függően, hogy mennyire szeretjük morzsalékosan, szétnyomkodhatjuk a gombócokat a spatulával.
- Amikor már nincsenek nyers részek a morzsában, az egészet megszórjuk néhány evőkanál porcukorral, majd elkeverjük. A cukor elolvad és karamellizálódik a gombócok felületén, amitől az egész fogás kellemesebb ízt kap.
- A császármorzsát további porcukorral és tetszőleges lekvárral tálaljuk, de adhatunk mellé friss gyümölcsöt vagy kompótot is.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 p
- Főzés ideje: 5 p
Mindenki máshogy szereti a császármorzsát, ebben a nézeteltérésben azonban az a legjobb, hogy a megannyi különböző smarnivariáció is csak akkor hozható létre, ha biztosított hozzá egy stabil, megbízható alaprecept. Készítsük hát el az alábbi verzió szerint a morzsát, majd egészítsük ki kedvünk szerint mazsolával, kandírozott narancshéjjal, vagy amivel csak szeretnénk.