r
Nosalty Logó

Legegyszerűbb császármorzsa

Lakos Benedek
Klasszikus császármorzsa porcukorral és baracklekvárral tálalva
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A császármorzsához

1053
Kalória
23g
Fehérje
128.7g
Szénhidrát
48.7g
Zsír
60.1g
Víz
287.5g
Koleszterin
4.2g
Élelmi rost
55.2g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A császármorzsához

Összesen 1053 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A császármorzsához

Összesen 2105 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A császármorzsához

Összesen 275 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    23 g

Zsír

  • Összesen
    48.7 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    660.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    203 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    244 mg
  • Nátrium
    138 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    128.7 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    60.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    420 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    152 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    244 micro
Összesen 1053 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    46 g

Zsír

  • Összesen
    97.4 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    575 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1320.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    406 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    488 mg
  • Nátrium
    277 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    257.4 g
  • Cukor
    110 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    120.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    839 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    304 mg
  • Retinol - A vitamin:
    826 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    488 micro
Összesen 2105 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    12.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    172.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    33.6 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    15.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 275 kcal

Elkészítés

A császármorzsához

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felhasználásig hűtőbe tesszük. A sárgájákat egy tálba öntjük a tejjel, búzadarával és citromhéjjal, majd kézi habverővel egységes masszává dolgozzuk az egészet. Letakarva hűtőbe tesszük pihenni nagyjából 3-4 órára.
  2. Ha a búzadara kellően megszívta magát a tejjel, az így besűrűsödött smarnialaphoz adjuk a tojásfehérjét is. Kemény habbá verjük, majd két részletben, spatulával óvatosan hozzáforgatjuk a grízes alaphoz.
  3. Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon felolvasztjuk a vajat, majd ráöntjük a masszát. Hagyjuk nagyjából egy percig sülni, majd spatulával elkezdjük kívülről befelé tolni a tésztát. Ezt addig folytatjuk, míg a tészta kisebb darabokra nem kezd válni: attól függően, hogy mennyire szeretjük morzsalékosan, szétnyomkodhatjuk a gombócokat a spatulával.
  4. Amikor már nincsenek nyers részek a morzsában, az egészet megszórjuk néhány evőkanál porcukorral, majd elkeverjük. A cukor elolvad és karamellizálódik a gombócok felületén, amitől az egész fogás kellemesebb ízt kap.
  5. A császármorzsát további porcukorral és tetszőleges lekvárral tálaljuk, de adhatunk mellé friss gyümölcsöt vagy kompótot is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 5 p

Mindenki máshogy szereti a császármorzsát, ebben a nézeteltérésben azonban az a legjobb, hogy a megannyi különböző smarnivariáció is csak akkor hozható létre, ha biztosított hozzá egy stabil, megbízható alaprecept. Készítsük hát el az alábbi verzió szerint a morzsát, majd egészítsük ki kedvünk szerint mazsolával, kandírozott narancshéjjal, vagy amivel csak szeretnénk.

Nosalty stories

További receptek

Zserbószelet cukormentesen

Ha szeretnénk egy cukormentes alternatívát a zserbóra, amit ráadásul sütni sem kell és még vegán is, akkor itt egy szuper recept! Nem kell izgulni, ízben mennyei lesz.

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek