r
Nosalty Logó

Legegyszerűbb császármorzsa

Lakos Benedek
Klasszikus császármorzsa porcukorral és baracklekvárral tálalva
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A császármorzsához

1053
Kalória
23g
Fehérje
128.7g
Szénhidrát
48.7g
Zsír
60.1g
Víz
287.5g
Koleszterin
4.2g
Élelmi rost
55.2g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A császármorzsához

Összesen 1053 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A császármorzsához

Összesen 2105 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A császármorzsához

Összesen 275 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    23 g

Zsír

  • Összesen
    48.7 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    660.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    203 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    244 mg
  • Nátrium
    138 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    128.7 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    60.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    420 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    152 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    244 micro
Összesen 1053 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    46 g

Zsír

  • Összesen
    97.4 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    575 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1320.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    406 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    488 mg
  • Nátrium
    277 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    257.4 g
  • Cukor
    110 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    120.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    839 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    304 mg
  • Retinol - A vitamin:
    826 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    488 micro
Összesen 2105 kcal
  • 9% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    12.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    172.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    33.6 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    15.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 275 kcal

Elkészítés

A császármorzsához

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felhasználásig hűtőbe tesszük. A sárgájákat egy tálba öntjük a tejjel, búzadarával és citromhéjjal, majd kézi habverővel egységes masszává dolgozzuk az egészet. Letakarva hűtőbe tesszük pihenni nagyjából 3-4 órára.
  2. Ha a búzadara kellően megszívta magát a tejjel, az így besűrűsödött smarnialaphoz adjuk a tojásfehérjét is. Kemény habbá verjük, majd két részletben, spatulával óvatosan hozzáforgatjuk a grízes alaphoz.
  3. Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon felolvasztjuk a vajat, majd ráöntjük a masszát. Hagyjuk nagyjából egy percig sülni, majd spatulával elkezdjük kívülről befelé tolni a tésztát. Ezt addig folytatjuk, míg a tészta kisebb darabokra nem kezd válni: attól függően, hogy mennyire szeretjük morzsalékosan, szétnyomkodhatjuk a gombócokat a spatulával.
  4. Amikor már nincsenek nyers részek a morzsában, az egészet megszórjuk néhány evőkanál porcukorral, majd elkeverjük. A cukor elolvad és karamellizálódik a gombócok felületén, amitől az egész fogás kellemesebb ízt kap.
  5. A császármorzsát további porcukorral és tetszőleges lekvárral tálaljuk, de adhatunk mellé friss gyümölcsöt vagy kompótot is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 5 p

Mindenki máshogy szereti a császármorzsát, ebben a nézeteltérésben azonban az a legjobb, hogy a megannyi különböző smarnivariáció is csak akkor hozható létre, ha biztosított hozzá egy stabil, megbízható alaprecept. Készítsük hát el az alábbi verzió szerint a morzsát, majd egészítsük ki kedvünk szerint mazsolával, kandírozott narancshéjjal, vagy amivel csak szeretnénk.

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...