Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelt virág sós töltelékkel

Kelt virág sós töltelékkel
Kelt virág sós töltelékkel
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindenféle kelt tésztát nagyon szeretünk, legyen az sós vagy édes. Szerettem volna valami különlegesen szépet készíteni, és úgy gondoltam, a megszokott pogácsa helyett valami töltött tésztát készítek ebédre. Tartalmas leves után tálaltam.

hozzávalók / 2 adag

A tésztához

Tölteléknek

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a puha margarint, egy tojást és egy tojásfehérjét. Ennek a tojásnak a sárgáját eltesszük későbbre, ezzel fogjuk megkenni a süti tetejét.
  2. A tejhez hozzáadjuk a cukrot, és langyosra melegítjük, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
  3. Az élesztős tejet a liszthez öntjük, és jól összedolgozzuk a tésztát. Amikor összeállt, 4 gombócot formálunk belőle, deszkára tesszük őket, letakarjuk, és kb. 20 percig kelesztjük.
  4. Ebből a mennyiségből két virágot készítettem (2-2 tészta golyó felhasználásával). Amikor a tészta megkelt, a golyókat kinyújtjuk (nekem kb. 25 cm átmérőjű kör lett kinyújtva). Gáztepsibe sütöttem, egyszerre csak egy fért bele, de a további lépéseket célszerű már a tepsibe helyezett tésztával végezni, mert különben elég nehéz a már felvagdosott virágot a tepsire átrakni.
  5. Az egyik virágot tömlős sajtkrémmel kenjük meg, megszórjuk oregánóval, őrölt chilivel, majd vékonyra vágott felvágottal fedjük be az egész tésztát. A másik virágot pizzakrémmel kenjük meg, fűszerezzük oregánóval, majd megszórjuk reszelt sajttal.
  6. Amikor a töltelékeket az alsó lapokra szórtuk, óvatosan ráhelyezzük a második tésztalapot, ez lesz a virág teteje. A szélein kicsit összenyomkodjuk a két réteg tésztát.
  7. Egy bögrét picit belenyomunk a tészta közepébe, ezzel jelöljük meg, hogy meddig kell felvagdosni a szirmokat, majd a bögre által hagyott vonalig éles késsel átvágjuk a tésztát. (Én 16 szirmot vágtam.) A szirmokat egyszer megtekerjük.
  8. A virág tetejét megkenjük tojássárgájával, majd ízlés szerinti magokkal, reszelt sajttal díszítjük. (Én durvára vágott pisztáciát, durvára tört színes borsot és szezámmagot használtam.)
  9. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük, ameddig szépen meg nem pirul a teteje.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 4 057
elküldve: 1
receptkönyvben: 39
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Somikatus

Mióta szakács: 2013.04.28.
25 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
adag: 2 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel

egyéb elnevezések

krémsajttal és felvágottal töltött kelt virág, kelt virág sós töltelékkel, sós kelt tészta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Jafar
Jafar Tue, 2014-01-28 19:45

Szia! Ma megsütöttem...a megadott mennyiséggel híg tésztát kaptam...nem tudom mennyi lisztet raktam hozzá,de nem keveset...valami elírás van a receptben.

Somikatus
Somikatus / Somikatus Wed, 2013-09-04 15:09

Kedves Torma!
Nagyon köszönöm, kedves vagy! Remélem jó ötletet adtam, és te is elkészíted! :)

witch
witch / witch Wed, 2013-09-04 13:06

Ez pontosan olyan, ahogy a story-ban irod:kulonlegesen szep!
udv:witch

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-09-04 10:39

Nagyon szép kis kelt virág Somikatus, gratulálok! üdv, Torma :)

1454
finomliszt 30 dkg
tojás 2 db
1 teáskanál
cukor 1 ek
tej 2 dl
élesztő 3 dkg
margarin 5 dkg
krémsajt 10 dkg
felvágott 10 dkg
füstölt sajt 5 dkg
oregánó 0 ízlés szerint
chili 0 ízlés szerint
pizzaszósz 4 teáskanál
pisztácia 5 dkg
négyszínű bors 1 csipet
szezámmag 2 dkg
sajt 5 dkg