r
Nosalty Logó

Kovászos skolebrod

Rama
Kovászos skolebrod
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Skolbrod tészta

Vaníliás töltelék

Kókuszos máz

1387
Kalória
21.9g
Fehérje
225.8g
Szénhidrát
44.3g
Zsír
222.5g
Víz
162.8g
Koleszterin
6.3g
Élelmi rost
99.1g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Skolbrod tészta

Vaníliás töltelék

Kókuszos máz

Összesen 1387 kcal
  • 4% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Skolbrod tészta

Vaníliás töltelék

Kókuszos máz

Összesen 5545 kcal
  • 4% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Skolbrod tészta

Vaníliás töltelék

Kókuszos máz

Összesen 257 kcal
  • 4% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    21.9 g

Zsír

  • Összesen
    44.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    163 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1853.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    74 mg
  • Kálcium
    280 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    341 mg
  • Nátrium
    1079 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    225.8 g
  • Cukor
    99 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    222.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    467 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    115 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    149 mg
  • Retinol - A vitamin:
    447 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    228 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    266 micro
Összesen 1387 kcal
  • 4% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    87.5 g

Zsír

  • Összesen
    177.3 g
  • Telített zsírsav
    57 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    43 g
  • Koleszterin
    651 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7412.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    296 mg
  • Kálcium
    1119 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    290 mg
  • Foszfor
    1363 mg
  • Nátrium
    4317 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    903.4 g
  • Cukor
    396 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

Víz

  • Összesen
    890.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1867 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    458 micro
  • K vitamin:
    134 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    295 micro
  • Kolin:
    597 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1789 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    912 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1065 micro
Összesen 5545 kcal
  • 4% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    343 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    200 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.8 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    41.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    83 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 257 kcal

Elkészítés

Skolbrod tészta

  1. Öntsük egy nagy keverőtálba a szobahőmérsékletű növényi tejet, adjuk hozzá a cukrot, a sót és az őrölt kardamomot. Keverjük át, hogy feloldódjon benne a cukor. Ezután szórjuk bele a kenyérlisztet, és gyúrjuk át csomómentesre. Ezután takarjuk le légmentesen, és hagyjuk állni fél órát.
  2. Miután megszívta magát a liszt, adjuk hozzá az aktív kovászt, majd dagasszuk ki alaposan a tésztát. Ezután tegyük bele a vajalternatívát, és dagasszuk addig, amíg szép bársonyos lesz a tészta. Takarjuk le, és hagyjuk 1-2 órát pihenni.
  3. Szedjük szét 12 egyforma (kb. 90g) méretű darabra, majd gombócozzuk ki őket, és helyezzük el őket úgy, hogy legyen helyük kelni. Takarjuk le légmentesen, és mehetnek éjszakára a hűtőbe pihenni.
  4. Tegyük a bucikat zsírpapírral kibélelt tepsire, akkora távolságot hagyva egymás közt, hogy a duplájára meg tudjanak kelni. A bucik közepét nyomkodjuk meg alaposan, kialakítva egy fánk formát. Ebbe fog menni a vaníliás töltelék.
  5. Takarjuk le, és hagyjuk kelni a tésztát, amíg szép levegős, felfújt lesz. Ez akár 2-5 óra is lehet a hőmérsékletektől függően.
  6. Miután megkelt a tészta, és ha szükséges formázzuk meg óvatosan. Kenjük le a megmaradt tojásfehérjével, hogy szép aranybarnára pirulhasson meg.
  7. Egy habzsák segítségével töltsük meg a vaníliás krémmel a mélyedéseket.
  8. 180°C-on 20-25 perc alatt légkeverés nélkül süssük meg aranybarnára.
  9. Miután elkészültek, hagyjuk teljesen kihűlni, majd forgassuk bele a cukormázba, végül a kókuszreszelékbe.

Vaníliás töltelék

  1. A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét tegyük félre a tésztához. A sárgájához adjuk hozzá a cukrot, a vaníliapasztát, a keményítőt és egy kevés növényi tejet, majd kavarjuk ki simára.
  2. A növényi tejet forraljuk fel, majd folyamatos kevergetés közben csurgassuk hozzá a vaníliás részt.
  3. Főzzük takarékon egy-két percig folyamatos kavarás közben, végül adjuk hozzá a vajalternatívát is, és kavarjuk el benne simára.
  4. Tegyünk rá egy darab fóliát, hogy kihűlés közben ne bőrösödjön meg. Tegyük be a hűtőbe dermedni.

Kókuszos máz

  1. A porcukrot kavarjuk ki a vízzel simára. Ezzel vonjuk be a megsült sütiket, hogy rá tudjon tapadni a kókusz.
  2. A kókuszreszeléket öntsük egy tálba, amibe könnyedén bele tudjuk forgatni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés módja: kovászos

A skolebrod egy tipikus norvég, vaníliával töltött péksütemény kókuszba forgatva. A tésztájába kevert kardamomtól igazán illatos és különlegesen aromás lesz. A tésztája puha és foszlós, amit érdemes még aznap, frissen fogyasztani!

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...