Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sonkás-zöldséges kalászkoszorú

Sonkás-zöldséges kalászkoszorú
Sonkás-zöldséges kalászkoszorú
67 perc / előkészület: 30 perc főzés: 12 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Zöldséges pillangók és a Sajttal szórt pizzás kalász házasításából született ez a finomság. Maradék sonkából, sajtból, zöldségekből, ami a hűtőben épp volt. Természetesen a töltelék ízlés szerint változtatható. Készíthető egy könnyű kis leveske után második fogásként vagy egyszerűen csak uzsonnára, tízóraira. Nagyon laktató és finom is.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére és az átgőzöléshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a szobahőmérsékletű margarint. Alaposan kidagasztjuk.

  2. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

  3. A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. A borsót megfőzzük, ha konzervet használunk, azt csak öblítsük át. A lilahagymát és a sonkát kockázzuk fel. A metélőhagymát vágjuk apróra. A kukoricát mossuk át, és hagyjuk lecsepegni.

  4. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és vékonyra, téglalap alakúra elnyújtjuk. Megkenjük a tömlős sajttal. Óvatosan meghintjük sóval, szerecsendióval.

  5. Egyenletesen rászórjuk a lilahagymát, a sonkát, a borsót, a kukoricát, végül a metélőhagymát. Ráreszeljük a trappista sajtot.

  6. A hosszabbik oldaláról kezdve feltekerjük, mint a bejglit.

  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, koszorúba hajtva, a két végét összeigazítva.

  8. Egy nagyobb méretű, éles ollóval kb. 2 cm-ként 45 fokos szögben bevágjuk a koszorút kb. a tészta 2/3-áig. Így kapjuk meg a koszorún a kalászkákat. Egymás után az egyik kalászkát jobbra, a másikat balra fordítjuk, .

  9. A tészta tetejét megkenjük a tojások sárgával, és szórunk rá kevéske szezámmagot.

  10. Meleg helyen még további 40 percet kelesztjük.

  11. 180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

  12. A sütőből kivéve a tetejükre csorgatunk kevéske tejet, és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38x30 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 823
elküldve: 3
receptkönyvben: 213
elkészítve: 5/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
kalória: átlagos
fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

sajtos zöldséges kalász sonkával, koszorú sonkával és zöldborsóval töltve, sonkás borsós kalászkoszorú

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Giovanni
Giovanni Sat, 2013-04-13 14:08

A koszorús kalácsot megcsináltam mindenki evet belőle istenire sikerült, sok sikert a sütésben, és kellemes hétvégét kívánok.
Giovanni.

veressandrea
Andi80 / veressandrea Sun, 2013-04-14 22:21

Kedves Giovanni,
Örülök, hogy ízlett, kedves egészségetekre!
Én is kívánok szép estét!
Üdv, Andi

Bandipapa
Bandipapa / Bandipapa Thu, 2013-04-11 09:53

Kedves Andrea! Rákattantam a "töltött zokni" készítésre (én így hívom a töltött tésztákat). Minden világos a receptedben, egy dolgot kivéve , mit jelent az hogy "Így kapjuk meg a koszorún a kalászkákat. Egymás után az egyik kalászkát jobbra, a másikat balra fordítjuk, . " Mi a búbánatos elefántott hajtogatunk jobbra-balra? Vizuális tipus vagyok, de itt elakadtam.
Segítség-segítség. Üdv. Bandipapa

veressandrea
Andi80 / veressandrea Thu, 2013-04-11 21:07

Kedves Bandipapa, Talán jobban látszik a képen a technika, légyszi lesd meg a Kakaós kalász nevű sütimet. Amikor bevagdaljuk az ollóval a tekercset, lesznek rajta ilyen kis zsebecskék, kalács darabkák vagy nem is tudom minek nevezzem és azokat sorban kell az egyiket jobbra, a másikat balra hajtogatni. Így alakul ki a kalász figura. Bocsánat, ha a receptben kicsit érthetetlenül fogalmaztam, előjött belőlem az agrármérnök :-) A búzaszálon, amit kalásznak nevezünk, apró kis virágok, majd magok csücsülnek, ezeket nevezzük kalászkáknak. Ez a süti ezt a formát hivatott bemutatni, csak itt épp koszorúba hajtva.

Jó sütögetést, sok sikert kívánok! Üdv:Andi

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2013-04-08 17:57

Kedves Andi! Ezt is mentettem. Akárcsak a többi ez is csoda szép. Kíváncsian várom, hogy mit lehet még kihozni a kelt tésztából. Piroska

veressandrea
Andi80 / veressandrea Tue, 2013-04-09 14:17

Köszönöm kedves Piroska, igyekszem majd hozni még több szép és finom sütit.
Szép, napsütéses napot és hetet kívánok! Andi

witch
witch / witch Mon, 2013-04-08 13:18

Te jo eg, hat ez hihetetlen, hogy egyre szebbek az altalad keszitett etelek!
Mikor azt gondolom, hogy ez a csucs, akkor elojossz valamivel ami
meg fantasztikusabb. *+*

veressandrea
Andi80 / veressandrea Mon, 2013-04-08 15:02

Kedves Witch,
Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat :-)
Aranyos vagy :-) Igyekszem, hogy az ételek ne csak finomak, de színesek és étvágygerjesztőek is legyenek ;-)
Szép napot és hete kívánok!
Andi

witch
witch / witch Mon, 2013-04-08 17:35

Koszonom szepen es en is kivanok Neked
szep napot meg hetet!
udv:witch

584
finomliszt 50 dkg
élesztő 2.5 dkg
cukor 1 teáskanál
tej 2.5 dl
2 kk
margarin 5 dkg
tömlős krémsajt 100 g
1 csipet
szerecsendió 1 csipet
sonka 10 dkg
zöldborsó 150 g
lila hagyma 1 nagy fej
csemegekukorica 70 g
snidling 1 csokor
trappista sajt 10 dkg
tojássárgája 2 db
szezámmag 1 ek
tej 2 ek