Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Káposztás kelt gombóc

Káposztás kelt gombóc
Káposztás kelt gombóc
130 perc / előkészület: 40 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azt hiszem, ez egy sváb étel, nem tudom. Gyerekkoromban ettem hasonlót, és próbáltam felidézni azokat az ízeket. Addig-addig próbálkoztam, amíg ezt elkészítettem, és nagy kedvenc lett a családban. A "vőjelöltem" kedvence.:)
Ezt az ételt legtöbbször bográcsban készítem, ott nagyon kell vigyázni a tűzre, nehogy leégjen, de mindig forrjon.
Én a hozzávalókat mindig előbb elkészítem, hogy tudjam figyelni a folyamatot. Ezért, lehet, hogy nem jól becsülöm meg az időket.
Ha itthon főzöm, a húst külön szoktam sütni a sütőben (nincs akkora edényem, hogy beleférjen minden), és nem is tűnik olyan hosszúnak az idő. Próbálok valami köztes időket megadni.

hozzávalók / 6 adag

A káposztához

A gombóchoz

ajánlat

Lehet csak hússal vagy csak kolbásszal is készíteni, úgy is nagyon jó. Én nem szeretem a házikolbász nehéz ízét sütve, főve, ezért helyettesítettem mással. Ha valaki azzal főzi, lehet, hogy nem is kell őrölt paprika.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bográcsban kevés zsíradékon megpirítjuk a szalonnakockákat, rádobjuk a kockára szelt hagymát, üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a szintén kockázott paprikát és paradicsomot, a fokhagyma felét rányomjuk.
  2. Kicsit sütjük, rátesszük a darabokra vágott oldalast vagy csülköt, jól átforrósítjuk, fehéredésig sütjük. 
  3. Rászórjuk a pirospaprikát, a fűszereket, és kevés vizet aláöntve (vagy saját levén, ha enged) félig puhára főzzük.
  4. Itt hozzáadjuk a debreceni vagy kolbászdarabokat, a többi fokhagymát és a káposztát (amit előzőleg átmosunk, ha túl savanyú lenne), és jól átkeverjük.
  5. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, hagyjuk főni, amíg puha nem lesz. Mindig legyen alatta lé, pótoljuk, ha kell!
  6. Ezalatt bedagasztjuk a tésztát: Langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, a liszthez adjuk a sót, a tojást és a kovászunkat. Keményebb galuska sűrűségű tésztát dagasztunk belőle, és letakarva, meleg helyen kelesztjük minimum 30 percet.
  7. Ha a hús és a káposzta is megpuhult, kanállal rászaggatjuk a tetejére a gombócokat.
  8. Jól lefedjük, és már nem rakunk a tűzre, így hagyjuk lassan párolódni az ételt.
  9. Legalább 15 percig ne vegyük le a fedőt, csak néha rázogassuk meg a bográcsot, nehogy leégjen. Így a gombócok duplájára nőnek, és nem főnek szét az egyéb dolgok sem.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 173
elküldve: 11
receptkönyvben: 97
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Geleva

Mióta szakács: 2010.10.06.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

sült oldalas és csülök kelt gombóccal, káposztás csülök gombóccal

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kgy54
kgy54 Sat, 2013-01-26 11:19

Az étel eredeti neve "Kraut und Knedli ".Az ország déli részén (Tolna ,Baranya) élő svábok körében népszerű étel volt .Elkészíteni természetesen nem csak bográcsban lehet ,sőt én még úgy nem is főztem. A káposzta alapba bármilyen húst bele lehet főzni a szalonnabőrtől a karaj ,ezt érdemes kísérletezni kinek ,hogy ízlik. A gombócokat akkor kell be lerakni amikor a káposztát a lé már nem lepi el ,így jól kinéző ,finom és könnyű knédliket kapunk. Az étel biztos siker azoknál akik szeretik a káposztás ételeket.

Sancho
Sancho Tue, 2012-10-30 14:01

Bizony, a bográccsal vigyázni kell, egy ismerősünk készített hasonlót, vagyis csak próbálkozott, én nem szóltam bele. A végére az lett, hogy beletett egy egész üveg ecetes tárkonyt, is, oszt szépen le is ragadt, a kutyának sem kellett.

kanszakács
cherry / kanszakács Fri, 2012-06-08 19:10

Szius!
Ma megfoztuk bográcsban,ezt a nagyon finom ételt!sokkal nagyobb figyelmet érdemelne!!!!A gombócokat Zsolt útmutatása alapján készítettuk el. Köszönjük a receptet!!!!!♪♫♪

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-12-07 20:09

Én nagymamámtól, illetve később anyukámtól láttam aztán tanultam meg ennek az igazi bácskai sváb kajának az elkészítését. Nálunk nem kerül hús a lábosba - amelyik minél nagyobb annál jobb -, csupán szalonna, füstölt húsos szalonna (bacon), füstölt oldalas illetve füstölt kolbász. A szalonnát lepirítom, majd mikor zsírt enged hozzáadom a többi belevalót is egy nagy fej darabolt hagyma társaságában. Egy kicsit mind megfuttatom a zsírban majd jön a káposzta, amit pár percig forgatni, kevergetni kell a lábosban, aztán felöntöm annyi vízzel, hogy majdnem ellepje és hagyom főni lassú tűzön.
Közben fele tej fele vízből élesztővel, kis cukorral kovászt csinálok majd egy tojássárgáját adok hozzá és annyi lisztet, amennyit felvesz. Sok recepttel ellentétben a tészta nem kell, hogy túlságosan kemény legyen (fél liter tej kb. 1 kg lisztet vesz fel), de mindenképpen addig kell dagasztani, amíg el nem válik a táltól (és persze az ujjainktól). Ezt követően 30-40 percig kelesztem kb. 40 fokos sütőben, majd kiveszem és kb másfél-két ujjnyi vastagra kinyújtom deszkán, a felső felét bekenem olajjal és az egészet egy tekercsbe tekerem majd kb. 10-15 cm-es darabokat szelek le. A tésztatekercs-darabokat talpukra állítom és pár percig még pihentetem. Mikor a káposzta már főtt annyit, hogy kissé megpuhult, az elkészített tésztát szépen egymás mellé függőlegesen berakom a lábosba. Vigyázni kell, hogy ne legyenek túlságosan szorosan egymás mellett a tekercsek, mert a főzés során duplájukra dagadnak. Ha tele a lábos, ráteszem a fedőt és az egész lábost 180 fokos sütőbe rakom, ahol mintegy fél órát kell még főnie. Ez alatt a gombócok a gőzben megfőnek és a tetejük egy kis színt is kap.
Fenséges étel, a család egyik nagy kedvence.

Geleva
Geleva / Geleva Tue, 2010-12-07 20:30

Kedves Zsolt!
Örömmel veszem és köszönet érte, hogy megosztottad velünk ezt a receptet. Legalább tudom,hogy honnét származik. Bár én "baranyai gyerek vagyok, baranyában születtem...", nem tudom hol ettem ilyet, de nagyon ízlett az biztos. Ezért is kisérletezgettem, próbálgattam rátalálni az ízére.
Biztos, hogy ki fogom próbálni ezt a variációt is, először itthon a "gombóc" és a sütő miatt, de remélem a bográcsos megoldást is megtudom majd oldani, mert ott az igazi a hangulat és az edény mérete is.:)
Üdvözlettel: G. Éva

1404
savanyú káposzta 2 kg
vöröshagyma 4 közepes fej
fokhagyma 1.5 fej
kolozsvári szalonna 40 dkg
debreceni kolbász 25 dkg
sertésoldalas 1.5 kg
paprika 1 db
paradicsom 1 db
fűszerpaprika 1 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
köménymag 0 ízlés szerint
babérlevél 0 ízlés szerint
víz 3 dl
élesztő 5 dkg
tojás 1 db
1 tk
cukor 0.5 teáskanál
finomliszt 40 dkg