Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti répatorta gazdagon

Húsvéti répatorta gazdagon
Húsvéti répatorta gazdagon
85 perc / előkészület: 40 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jó néhány éve, hogy a Vörösmarty téren a karácsonyi vásáron sétáltam a családommal. Na ott aztán olyan Laci konyhák voltak, hogy nem győztük nyelni a nyálunkat. Itt ettem először répatortát, nagyon ízlett. Sok receptet kipróbáltam, míg sikerült összeállítani azt az ízvilágot, amit egyszer a vásárban ettem. Azóta sokszor elkészítem, sokszor még rendelésre is. Aki nem szereti a sárgarépát, az is nyugodtan kóstolja meg, mert nem érződik külön az íze. Nem lehet elrontani! 4-5 napig eláll, egyáltalán nem száraz sütemény. Ez a torta elég édes süti, elsősorban édesszájúaknak javaslom. Ha nem szeretjük a cukormázat, a tortát boríthatjuk csokoládéval, cukros, narancsos túróval vagy mascarponéval. Bárhogy remek az íze. A locsolóim minden Húsvétra kapnak (és el is várják) a tortából. Zseniális ízözön. Szeretettel ajánlom.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A cukormázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sárgarépákat meghámozzuk, és egészben megfőzzük, ha kihűlt, lereszeljük (nagy lyukún). 
  2. A mazsolát alkoholba beáztatjuk (a sütibe értelemszerűen kinyomkodva csak a mazsola kerül).
  3.  A mogyorót és a diót ledaráljuk egy tálba.
  4. Az egész mogyoró és dió szemeket egy tiszta konyharuhába csomagoljuk, és klopfolóval nagyobb darabokra összezúzzuk. A darabolt és a darált magvakat, valamint a szeletelt mandulát 1 tálban összekeverjük.
  5. A porcukrot és a lisztet kimérjük. A lisztbe elkeverjük a sütőport és a szódabikarbónát.
  6. A citrom és a narancs fele kerül a süteménybe, mégpedig úgy, hogy a levüket kinyomjuk, a héjukat lereszeljük. A citrom és narancs másik felének a leve a cukormázhoz kell.
  7. A tojást szétválasztjuk.
  8. Összeállítjuk a tortát: A tojássárgáját a cukorral jó néhány percig kavarjuk, ha szép habos és fehér a tojás, mehet hozzá a sárgarépa, a méz, a fahéj, olaj, a citrusok leve és héja, összekeverjük, ezután hozzáadjuk a maradék hozzávalót, majd megkeverjük.
  9. A tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, és lassan vigyázva, hogy ne törjön a hab, hozzáadjuk a tojásos masszához, óvatosan összekeverjük.
  10. Bőven kikent, lisztezett tortaformában 180 fokon, kb. 45 percig sütjük.
  11. Ha tortánk kihűlt, megfordítjuk, így az alja lesz felül, ami szép sima. Cukormázzal bevonjuk.
  12. Cukormáz: A porcukrot annyi narancs és citromlé keverékével keverjük össze, hogy szépen kenhető legyen a massza. Néhány óra múlva a tortánk fogyasztható, több napig friss marad. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 733
elküldve: 9
receptkönyvben: 66
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi baba

Mióta szakács: 2012.06.02.
38 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, buli receptek
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

répatorta, narancsos répatorta, répatorta húsvétra

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Évipeti
Évipeti Fri, 2013-03-29 15:32

Először megijedtem a hosszú leírástól, de ennek ellenére megtetszett! :)
Egyáltalán nem bonyolult, és jó is, hogy leírtál minden moccanatot! Köszönöm!!
Én valószínű nem tortaként sütöm meg, hanem őzgerinc formában...szerintem az is jó lesz:)
További jó sütögetést, és kellemes Húsvétot kívánok! :)

éva juhász
Évi baba / éva juhász Fri, 2013-03-29 17:34

Köszönöm a visszajelzést!
Igen, valószínű egy kicsit túl bonyolítottam a leírást, de tényleg egyszerű elkészíteni! :)
Az őzgerincbe lehet, hogy nem fog beleférni a tészta, de próba szerencse.
Jó sütögetést!
Kellemes Húsvétot!
é.b.

Évipeti
Évipeti Fri, 2013-03-29 21:01

Igen, erre én is gondoltam...úgyhogy inkább két részletben fogom megsütni. :)

400
tojás 6 db
rétesliszt 6 dkg
sárgarépa 25 dkg
porcukor 25 dkg
törökmogyoró 8 dkg
dió 8 dkg
mandula 5 dkg
mazsola 5 dkg
narancs 0.5 db
citrom 0.5 db
rum 1 ek
sütőpor 1 kk
szódabikarbóna 1 kk
napraforgó olaj 1 ek
méz 1 ek
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 1 ek
1 csipet
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
porcukor 30 dkg
citromlé 1 fél citromból nyert
narancslé 1 fél narancsból nyert