r
Nosalty Logó

Hitványka káposztaágyon

dr. Sztiv007
Hitványka káposztaágyon
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

696
Kalória
37g
Fehérje
29.5g
Szénhidrát
48g
Zsír
439.9g
Víz
425.6g
Koleszterin
9.6g
Élelmi rost
7.1g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 696 kcal
  • 7% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 5576 kcal
  • 7% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 119 kcal
  • 7% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    37 g

Zsír

  • Összesen
    48 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    426 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4327.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    89 mg
  • Kálcium
    143 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    520 mg
  • Nátrium
    3478 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    29.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    439.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7303 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    20 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    59 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    476 micro
  • Kolin:
    242 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7295 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    76 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    25 micro
  • Lut-zea
    1020 micro
Összesen 696 kcal
  • 7% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    296.3 g

Zsír

  • Összesen
    384.4 g
  • Telített zsírsav
    131 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    128 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    46 g
  • Koleszterin
    3405 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    34619.6 g
  • Cink
    42 mg
  • Szelén
    714 mg
  • Kálcium
    1146 mg
  • Vas
    124 mg
  • Magnézium
    602 mg
  • Foszfor
    4157 mg
  • Nátrium
    27822 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    236.2 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    77 mg

Víz

  • Összesen
    3519 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58423 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    156 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    474 mg
  • D vitamin:
    404 micro
  • K vitamin:
    343 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    16 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    101 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3806 micro
  • Kolin:
    1934 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58357 micro
  • α-karotin
    180 micro
  • β-karotin
    611 micro
  • β-crypt
    70 micro
  • Likopin
    200 micro
  • Lut-zea
    8158 micro
Összesen 5576 kcal
  • 7% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    747.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    601 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    76 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1262 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    82 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1260 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    176 micro
Összesen 119 kcal

Elkészítés

  1. A kolbászról és a hurkáról lehúzzuk a belet, és egy nagyobb tálba rakjuk.
  2. A nyers májat fél centiméteres, nagyon apró kockára vágjuk.
  3. A hagymát, zsírszalonnát is - de azokat még apróbbra. A tojásokat összekeverjük a fűszerekkel (a mennyiségek irányadóak), és elteszünk egy sárgáját későbbre.
  4. A tálban mindent összegyúrunk egy masszává.
  5. A káposztát megmossuk, ha nagyon sós / ecetes akkor áztassuk is. (Áztatás után kifacsarhatjuk, akkor tuti nem lesz savanyú (+= gyorsabb sütési idő), utána mérjük meg és ha esetleg kevesebb mint 1,8kg, akkor keverjünk hozzá vizet, ha ennél kevesebb akkor leéghet).
  6. Kenjünk ki zsírral egy nagy tepsit, majd a lecsöpögtetett káposztát rakjuk bele széttérítve.
  7. A kiterített réteslapot ketté hajtjuk, majd 1/8 hústölteléket (~25dkg) csomagoljunk bele, a végeit hajtsuk alá a lapos és talán négyszögletes gombócra formázott hitványkának.
  8. Tegyük rá a káposztára, és a hitványkák tetejét kenjük meg a félretett tojássárgájával. A kolbászhús és a szalonna leve a lecsepeg tepsi aljára, és összesül az ággyal. A káposzta ne égjen le, a hitványka piruljon meg!
  9. Sütési idő: (Gáztűzhely: 30p full, 60p ½ lángon). (Elektromos: légkeverés nélkül alul-felül, lentről 2. rács, 0-200fok 30percig + 150fok 1órán keresztül)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 90 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 30x40

A hitványka egy békés megyei étel után kapta a nevét. Aminek az alapanyagait képtelenség lenne beszereznie egy városlakónak. Ilyen például: a friss fátyolháj és húsdaráló, ami nem mindegyik háztartásban elérhető manapság. Ha van is egy daráló, az a padláson pihen, és több időbe telik, mire az ember előveszi, illetve amíg a felhasználás után elmossa. Ennek a harapnivalónak az elkészítéséhez a fenti eszközökre nincs szükség, de végeredmény ugyanaz, sőt!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...