Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Három magos kenyér 4. - géppel

Három magos kenyér 4. - géppel
Három magos kenyér 4. - géppel
190 perc / előkészület: 10 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta kísérletezgetek kenyerek, pékáruk sütésével, sajnos hosszú időn keresztül sikertelenül jártam utamat. Pár hónapja kaptunk egy kenyérsütő gépet, ami azonban még nem jelentette a siker garanciáját. Néhány hete találtam egy receptet (Kenyérsütés géppel c. könyvben), ami jó alapnak bizonyult. Mivel azonban a recept finomlisztre szólt, jó néhány kísérlet eredményeként született meg a fenti - teljes kiőrlésűvel és magokkal - dúsított recept.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A magokat a program elején is hozzá lehet adni a tésztához, és természetesen lehet variálni azok fajtáját (pl. tökmag) és mennyiségét ízlés szerint.
Amint lesz időm, kipróbálom gép nélkül is, és beszámolok az eredményről ;).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Külön tálba kimérjük a liszteket, majd hozzáadva a sikért, jól összekeverjük.
  2. A hozzávalókat  fenti sorrendben beletesszük a kenyérsütő gép formájába úgy, hogy a lisztes keveréket a formába szitáljuk.
  3. Utolsó hozzávalóként az élesztőt tesszük bele, ügyeljünk arra, hogy - különösen ha előre programozzuk a gépet - ne érintkezzen vízzel (de a teljes kiőrlésű liszt miatt nem javasolt előre programozva sütni).
  4. A kenyér 75 dkg-os, közepes barna. Ennek megfelelően válasszuk ki azt a programot, amely kb. 2,5-3 órán át süt, és közben kétszer dagaszt (nálam normál program).

  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 20 051
elküldve: 6
receptkönyvben: 213
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

asztika

Mióta szakács: 2011.01.16.
24 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: köret

egyéb elnevezések

magvas kenyér, kenyérsütő géppel készült kenyér

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

malna58
malna58 Sat, 2014-03-29 18:58

Asztika!
Szerintem kizárt dolog h. nem lehet használni a gépedbe friss élesztőt..:)
én már több kenyérsütő gépet elhasználtam, soha se dolgozott száraz élesztővel...
Ezt csak úgy nagyképüen mondják... meg talán egyszerübbnek tűnik a használata a tapasztalatlanoknak.. Bátran próbáld ki!
Tán csak nem omlik össze a géped;)

horvathreka
horvathreka / horvathreka Thu, 2014-03-06 17:02

Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha friss élesztőt használok, fel kell futtatnom a tejben és úgy öntöm a tetejére vagy csak rámorzsolom felfuttatás nélkül?
Tegnap vettünk gépet és még tanácstalanul állok előtte :)
Bármilyen jó tanács érdekel a gép használatával kapcsolatban. Előre is köszi, Réka

asztika
asztika / asztika Sun, 2014-03-23 10:17

Én úgy tudom, hogy bizonyos gépekbe (nem tudom hogy mindegyik, de a miénk biztosan ilyen) csak szárított élesztőt lehet használni. Hogy miért, azt nem tudom, de emiatt én sosem használtam hozzá frisset. De tudok olyat, aki a tetejére morzsolja felfuttatás nélkül. Tej ehhez a recepthez nem is kell, úgyhogy konkrétan ennél én biztos nem futtatnám fel előtte. Nincs használati útmutatód? Nekem a kalácsreceptekhez sem ír felfuttatást, alulra mennek a folyékony hozzávalók - tej is - és a tetejére az élesztő (egyébként a szuperkelttésztát sütő nagymamám soha nem futtat semmihez élesztőt :D)

horvathreka
horvathreka / horvathreka Sun, 2014-03-23 14:32

Szia, azóta, hogy feltettem ezt a kérdést, már kitapasztaltuk a gépünket és finomabbnál finomabb kenyerek sülnek benne, és nem vettünk bolti kenyeret, ami csak úgy mellesleg, nem is hiányzik :). Végül próba szerencse alapon kikísérleteztük. Felfuttattuk az élesztőt és a tetejére szoktuk önteni. Alul van a víz, rajta a liszt és a viz mennyiségből levonjuk a tejet (1 dl) és a tetején tehát a felfuttatott élesztő. És egyszer sem volt vele semmi gond. Se szét nem fröcsög, semmi. Nagyon elégedettek vagyunk a férjemmel. És amennyire féltünk, hogy mi van ha nem jó a gép, győzedelmeskedett a bátorságunk és megérte :)!!! Mindenkinek csak ajánlani tudom. Majd végre összegyűjtöm a sokféle receptünket és feltöltöm :).
Köszi a választ, Réka :)

asztika
asztika / asztika Sat, 2011-05-28 08:40

Bioboltokban. Lehet netről is rendelni a biopont webáruházban,de az nem túl kifizetődő. Egyébként hipermarketek üzletsorán vagy bevásárló központokban szoktak lenni ilyen üzletek, 250-500 g os kiszerelésekkel találkoztam eddig, de egy csomag sokáig elég, mert max. 20-40 g kell egy fél kilós kenyérhez. Megéri felkutatni, mert nagyon sokat segít a kenyér állagán.

594
víz 260 ml
1 teáskanál
kakukkfű 1 tk
lenmag 3 dkg
szezámmag 3 dkg
napraforgómag 3 dkg
tejföl 10 dkg
finomliszt 20 dkg
teljes kiőrlésű liszt 25 dkg
sikér 2 ek
instant élesztő 1 tasak