r
Nosalty Logó

Hagyományos alföldi szárma

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Hagyományos alföldi szárma
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 620 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 6187 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 65 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.3 g

Zsír

  • Összesen
    29.5 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    195 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2727.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    185 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    105 mg
  • Foszfor
    666 mg
  • Nátrium
    1704 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    740.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    110 mg
  • D vitamin:
    54 micro
  • K vitamin:
    202 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    168 micro
  • Kolin:
    245 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    87 micro
  • β-karotin
    113 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    564 micro
Összesen 620 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    573.4 g

Zsír

  • Összesen
    295.3 g
  • Telített zsírsav
    99 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    122 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    1949 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    27279.3 g
  • Cink
    53 mg
  • Szelén
    565 mg
  • Kálcium
    1849 mg
  • Vas
    55 mg
  • Magnézium
    1046 mg
  • Foszfor
    6655 mg
  • Nátrium
    17043 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    308.8 g
  • Cukor
    104 mg
  • Élelmi rost
    107 mg

VÍZ

  • Összesen
    7409.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    415 micro
  • B6 vitamin:
    18 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    1101 mg
  • D vitamin:
    545 micro
  • K vitamin:
    2020 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    15 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    10 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    153 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1677 micro
  • Kolin:
    2450 mg
  • Retinol - A vitamin:
    280 micro
  • α-karotin
    867 micro
  • β-karotin
    1128 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5639 micro
Összesen 6187 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    294.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    184 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 65 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A káposzta külső 2 réteg levelét leszedjük. A torzsáját óvatosan kivágjuk. Egy nagy fazékban 5-6 liter vizet forralunk. Belerakjuk az egész fej káposztát torzsával lefelé, így főzzük 2 percig, megfordítjuk, hogy a torzsája legyen felül, és úgy még 3 percig főzzük, utána hideg víz alá rakjuk egy kis időre. Óvatosan leszedegetjük a leveleket, és félrerakjuk hűlni. Miután meghűlt egy kicsit, kivágjuk a főeret belőle.
  2. A darált húst a sóval, a borssal, a fűszerpaprikával, a köménymaggal, a nyers rizzsel, a fokhagymával és a tojásokkal összekeverjük. A savanyú káposztát lemossuk hideg vízzel.
  3. Egy 15-20 literes lábas aljára inox rácsot teszünk (ha nincs rácsunk, akkor az alját a lábasnak erősen kimossuk szivaccsal). Egyenletesen eloszlatjuk az aljában a savanyú káposztát.
  4. A káposzta levelekbe 2-2 1/2 evőkanál tölteléket rakunk. Feltekerjük, és a két végét benyomkodjuk. Ha marad töltelék, akkor gombócokat csinálunk, és a káposzták tetejére rakjuk szellősen. A lábasba úgy rakjuk, hogy az edényben a széle felé körben legyen. Felöntjük éppen annyi vízzel, ami ellepi. Fedővel lefedve, lassú tűzön, forrástól számítva 2-3 órát főzzük. Kiveszünk egyet, és ha félbevágjuk, akkor a rizs főtt és a hús nem nyers.
  5. Ha kész, levesszük a tűzről, és kiszedjük tálaló edényekbe, a levet az edényben hagyjuk. Visszatesszük forrni a levet. A zsírból és a lisztből zsemle színű rántást készítünk. Lassan, folyamatos kevergetés mellett a káposzta levébe csurgatjuk, 10 percig főzzük a rántással. A káposztákra szedjük, és tálaljuk.
  • Elkészítettem: 200 alkalommal
  • Receptkönyvben: 47
  • Tegnapi nézettség: 27
  • 7 napos nézettség: 154
  • Össznézettség: 44460
  • Feltöltés dátuma: 2017. január 12.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ezt a receptet is mamámtól tanultam. A különbség e között és a sima töltött káposzta között az, hogy ezen rántás is van, és nem főtt a rizs, hanem nyers, ami teljesen megfő, miközben készül. Karácsonyra is jó, és mi disznóvágáskor is el szoktuk készíteni friss, darált húsból egy kis kolbászhússal. Évente minimum négyszer főzzük meg.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

11 retró menzás étel, amitől még ma is megdobban a...

Sokunk gasztronómiai ízlésének kőkemény alapját azok a retró menzás ételek adják, amelyeket nap mint nap fogyasztottunk az óvodában, iskolában és gimnáziumban. Ennyi év folyamatos traktálása bizony mély nyomot hagy az emberen, nézzük most ennek a pozitív oldalát.