r
Nosalty Logó

Görög szigeti lecsó-spetsofai

NS
Görög szigeti lecsó-spetsofai
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1059
Kalória
31.7g
Fehérje
20.1g
Szénhidrát
93.3g
Zsír
621g
Víz
-
Koleszterin
5.9g
Élelmi rost
11.3g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 1059 kcal
  • 4% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 4238 kcal
  • 4% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 125 kcal
  • 4% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    31.7 g

Zsír

  • Összesen
    93.3 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2392.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    2160 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    20.1 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    621 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    96 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    106 micro
  • β-karotin
    768 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    5128 micro
  • Lut-zea
    2642 micro
Összesen 1059 kcal
  • 4% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    126.8 g

Zsír

  • Összesen
    373.3 g
  • Telített zsírsav
    104 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    124 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9568.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    250 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    216 mg
  • Foszfor
    444 mg
  • Nátrium
    8639 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    80.4 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

Víz

  • Összesen
    2483.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    274 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    30 mg
  • C vitamin:
    383 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    182 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    260 micro
  • Kolin:
    121 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    425 micro
  • β-karotin
    3071 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    20511 micro
  • Lut-zea
    10570 micro
Összesen 4238 kcal
  • 4% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    282.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    255 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    73.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    605 micro
  • Lut-zea
    312 micro
Összesen 125 kcal

Elkészítés

  1. Hagymát, fokhagymát, paradicsomot megpucoljuk, a kolbászt vastagabb karikákra felvágjuk (kb 1,5 cm).
  2. A cukkinit, padlizsánt, paprikát, hagymát nagy darabokra összevágjuk külön edényekbe.
  3. A hámozott paradicsomot apróra összevágjuk.
  4. 1 dl olívaolajon a kolbászkarikákat megsütjük, és kiszedjük egy edénybe.
  5. A kolbász visszamaradt olajában az összevágott padlizsánt, cukkinit, paprikát megsózva puhára főzzük fedő alatt. Ha kész, kirakjuk a kolbászkarikákra.
  6. A visszamaradt olajos lében a hámozott, összedarabolt paradicsomot, paradicsompürét, vizet viszonylag pépesre főzzük, és beletesszük a mentát, petrezselyemzöldet, kakukkfüvet, rozmaringot, bazsalikomot.
  7. Az összevágott fokhagymát, hagymát 0,5 dl olívaolajon megpirítjuk egy külön edénykében, és hozzáöntjük a vörösbort.
  8. A vörösboros-hagymás cuccot belerakjuk a paradicsompürés mártásba, és főzzük kevergetve kb 5 percet fedő nélkül, sózzuk ízlés szerint.
  9. Ebbe a masszába beleöntjük a kolbászos zöldségeket, amiket már előbb elkészítettünk, és főzzük még kb. 15 percig. Ennyi!
  10. Szóljunk mindenkinek hogy készen van, jöhetnek enni! :-)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 40 p

18 éves korom óta nagyon szeretem Görögországot, és a görög konyhát. A görög emberekről köztudott, hogy viszonylag sokáig élnek egészségesen. Mindez a gasztonómiájuknak köszönhető. Sok zöldség, kevés hús, sok olívaolaj és magok. Ha valaki járt már Görögország bármegy üdülőrészén all inclusive szállodában, akkor valami ilyesmi spetsofait (szpetszofáj) ehetett ott. Az eredeti spetzofai csípős, nincs benne ennyi fűszernövény és cukkíni. Viszont én 2011-ben így ettem Paliourin, és nagyon fincsi volt....

További receptek

Brassói szűzpecsenye

A brassói aprópecsenye egy fantasztikus magyaros fogás, amiből vétek lenne kispórolni az étel lelkét, a fokhagymát. Szaftosabban vagy kissé szárazon is egyformán nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Tepsis lecsó egyszerűen

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek