Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gersli vargányával

Gersli vargányával
Gersli vargányával
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszerű, húsmentes, böjti étel, az olasz rizottó "falusi" változata. 

A Muravidéken, Őrségben és Göcsejben gyakori alapanyag volt a falusi konyhákban a gersli, a köles vagy éppen a hajdina, amit gyakran ízesítettek különféle erdei gombákkal, leggyakrabban vargányával, galambgombával. Ez a régi recept alakult át egy kicsit, és került bele egy kis bor és sajt, hogy egy kicsit gazdagabb legyen.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Fogyasztható önálló fogásként vagy akár szaftos húsok mellé köretként is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tegyük fel főni a gerslit a zöldségalaplében (vagy ennek hiányában sós vízben). Közepes lángon kb. fél óra alatt puhul meg.
  2. Ezalatt a hagymát aprítsuk finomra, és pirítsuk meg a zsiradékban. A friss gombát vágjuk vékony szeletekre, és dobjuk a hagymára. Sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük, és kis lángon pároljuk, amíg a gomba megfő. (kb. 15 perc) Ha szárított gombát használunk, akkor azt a főzés előtt egy órával forrázzuk le, és letakarva hagyjuk ázni. Felhasználás előtt szűrjük le.
  3. Ha a gersli kezd puhulni, akkor keverjük mellé a megpárolt vargányát, öntsük fel borral, és főzzük össze az ízeket kb. 10 percig.
  4. Tálalás előtt a még forró vargányás gerslibe keverjük bele a reszelt kemény sajtot, végezetül a tetejét szórjuk meg frissen őrölt borssal és apróra vágott petrezselyemmel.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 808
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

giuliettalupa

Mióta szakács: 2019.07.13.
53 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Árpakása gombával

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

350
kacsazsír 1 ek
gersli 20 dkg
vargánya gomba 20 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
zöldség alaplé 5 dl
fehérbor 1 dl
petrezselyem 1 csokor
sajt 10 dkg
kakukkfű 1 csipet
rozmaring 1 csipet
fekete bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint