Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres tyúkszárny és -comb sütve

Fűszeres tyúkszárny és -comb sütve
Fűszeres tyúkszárny és -comb sütve
208 perc / előkészület: 20 perc főzés: 8 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megérkezik nemsokára az új előnevelt csirkeállomány, és mivel a három megmaradt tyúkom már tojást se tojt, úgy döntöttünk, akkor elbúcsúzunk tőlük. Én tyúkot és kakast nehezen kezdek el főzni, nincs még gyakorlatom a főzésében. Több órás főzéssel belekezdtem, de még akkor se volt az az igazi puha. Volt, aki azt tanácsolta, a tyúkpörköltnél az utolsó 15-20 percnél tegyél bele 1 tkanál szódabikarbónát, az puhítja,....hát lehet, hogy puhult valamit, de a gyomrunk is égett. Nem volt jó:-(.
Kaptam egy másik tanácsot, hogy Kotányi Húspuhítóba forgassam bele akár egy egész éjjelre a húsokat, majd mossam le, és tetszés szerint fűszerezzem, és főzzem, aminek szeretném .Ez bejött!:-) Életemben még ilyen puhára főzött tyúkot nem ettem, és a család sem, nem győzték dicsérni, én meg annyira örültem, hogy végre sikerült, azt a híres tyúkot "elkapni", és finomra, puhára főzni:-).
Finom ebéd lett ezen részekből, és mivel laktató, két napra lett elég. A tyúkok  többi részét, kiadagolva, becsomagolva, a fagyóba tettem. Jobb időkre.:-)

hozzávalók / 6 adag

A húshoz

A körethez

A tálaláshoz

ajánlat

Nagyon finom bor.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húsokat mossuk, a combokat félbe, a szárnyakat háromba, a mellet szeletekre vágjuk.
  2. A comb húsos részét éles késsel bevágjuk egy-két helyen. Tálba téve, beszórjuk a húsokat a húspuhítóval, négy órányit áll  benne a hús (ez már előkészületi idő!).
  3. Lemossuk a húsról a húspuhítót.
  4. Alaposan beleforgatjuk a sült csirke fűszerkeverékbe a húsokat, és mivel a tyúkcombon van egy kevés zsírosabb rész, a nagyját levágjuk, és kisütjük. (Tényleg csak kevés van rajta, amennyi éppen csak kell!). Nem kell alá zsiradék, semmilyen!
  5. A tetejét megszórjuk oregánóval, bazsalikommal, pizza fűszerkeverékkel, petrezselyemzöldjével. Rászórjuk a finomra vágott fokhagymát.
  6. Ráöntjük a sűrű paradicsomleveket ,éppen el fogja lepni! (J ó minőségű,sűrű finom paradicsomsűrítmény legyen!)
  7. A jénai fedelét rárakjuk a jénaira. A sütőbe tesszük a középső rácsra, főzzük-pároljuk.
  8. Kivesszük, késsel megnézzük a hús puhaságát, ekkorra már jó puhának kell lennie, a apradicsomsűrítményt a hús beszívja magába, és a fűszerek következtében nagyon finom sűrű szaftja lesz
  9. Visszatesszük a sütőbe, ami melegen tartja.
  10. Feltesszük főni a vizet a tésztának, olajos, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, tálaljuk a szósszal és a hússal.

  • sütési hőfok: 140°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1700 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 704
elküldve: 0
receptkönyvben: 37
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

tyúkcomb-szárny-mell olaszosan, paradicsomos-olasz fűszeres szószban párolt tyúkcomb és -szárny

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-07-16 18:36

Kedves szépróza!
Nincs nagy tapasztalatom, ezért kínlódtam a tyúkokkal és kakasokkal világ életemben:-))
De mivel egy kakaspörkölt nem egy utolsó dolog, és a tyúkot is a saját lagzimra visszagondolva, csak meglehet főzni, csúcs húslevesnek, ezért gondoltam, hogy megy az, csak valamiért nekem nem:-)))
Ezért használtam a húspuhítót végső mentsvárként:-))
A barátnőm 4 mázsás anyadisznójához egy szavam se volt, mert már akkor leesett az állam amikor élve láttam, a húsa csodás, de a látványa rögtön megmondta, hogy nagyon megkínlódok vele, hogy abból porhanyós csoda legyen,de azért ezzel a húspuhítóval sikerült:-)))
Én se vagyok disznó párti, de ha már adnak, fogadd el,....szól a mondás:-)) És ne kritizálj, szól a másik, de ha ehetetlenül szép a hús,...akkor muszáj megszólalni, mert élvezni az evését, nem lehet:-(( A barátnőm meghívott ebből a négy mázsás élményből, egy ebédre,tárcsán sült csoda volt, háááát, rágni, azt már tudunk, ez volt a megállapítás, mert lenyelni nem tudtuk, amit rágtunk vagy 15 perce,...és még jó,hogy
nem mi kritizáltunk, hanem a saját gyerekei szóltak, hogy ez most nem volt finom.:-((
Legközelebb ekkora állatot nem is vesznek, remélem:-))
Szerintem a házi tyúk, főleg ha saját házi, biztos, hogy jobb és finomabb, mert a bolti, az bolti, és hiába vettem háztól, mondhattak bármit ,főleg, amit hallani akartam, csak hogy vegyem már meg azt a tyúkot.Szóval ennyit a hús puhaságról,...és ilyenkor nem merek mást venni, csak csirkemájat és csirkemellfilét.:-))
Nagyon szép nyári hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-07-14 21:09

Kedves szépróza!
Biztos igazad van, lehet, én csináltam anno valamit rosszul, és ezért ehhez a verzióhoz fordultam, bevált, és azért csináltam így,....legközelebb, megpróbálom ahogy Te írtad, biztosan a nélkül is sikerülnie kell:-))
Viszont egy négy mázsás, anyadisznó húsát eddig, akármivel pácoltam, akármeddig sütöttem, puhára soha nem tudtam varázsolni.Ott is kellett a húspuhító.Nekem.:-)
Persze, lehet, ott is valamit nem jól csináltam, de köszi a biztatást és a segítséget:-))
Szép napot holnapra:-))
Éva-Anyóca

szépróza
szépróza / szépróza Sat, 2011-07-16 15:52

Kedves Éva-Anyóca,

nem kétlem, hogy hasznos dolog, csak nekem soha nem volt még szükségem rá. Eszembe nem jutott megkérdőjelezni a tapasztalatod, és biztos finom is a recept.
Disznóhoz nem értek, nem szeretem, nem sütök. Ha egyszer mégis, akkor biztos fogom használni ;-)

szép napot!

szépróza
szépróza / szépróza Thu, 2011-07-14 17:24

Kedves Éva-Anyóca,

épp a napokban sütöttem tyúkcombot, és két óra párolás után mindenféle trükk nélkül megpuhult. utána még szépen megpirítottam (kb. fél óra alatt) :-)
nem kételkedem benne, h isteni lehet a recepted (ki is fogom próbálni), de szerintem a húspuhító bátran elhagyható :-)

Zúza
Zúza / Zúza Sat, 2011-05-07 22:13

Én megkegyelmeztem volna a 3 tyúknak, még akkor is, ha nem tojnak :)

933
fűszersó 35 g
tyúk 1 kg
tyúk 30 dkg
szárnyas fűszerkeverék 50 g
oregánó 4 tk
bazsalikom 4 tk
pizza fűszerkeverék 4 teáskanál
fokhagyma 4 gerezd
sűrített paradicsom 1000 g
petrezselyem 0 ízlés szerint
spagetti tészta 750 g
víz 3 l
napraforgó olaj 1 ek
0 ízlés szerint
trappista sajt 10 dkg