Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spenótos lasagne 5. - Juhtúróval

Spenótos lasagne 5. - Juhtúróval
Spenótos lasagne 5. - Juhtúróval
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom, nagyon egyszerű, és nagyon vegetáriánus! Talán meglepő, de szerintem húsraguval én még nem is ettem lasagnet, annak ellenére, hogy egy ropogósra sült csülköt bármikor bevállalok. Azaz a húshagyó lasagne, monopol státuszának, nálam sem elvi, sem egészségügyi oka nincs. Nem is nyújtanám tovább a bevezetőt, a végén még átgépelem a rövidke spenót szezont. Irány a piac, ugyanis friss, zsenge parajból az igazi!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy lábosban 1 ek. olvasztott vajon, lassú tűzön, fedő alatt, felmelegítjük a spenótot. Ha frisset vettünk, akkor megmossuk a leveleket, és megpároljuk, majd késsel durvára daraboljuk a fonnyasztott leveleket.
  2. Ha  a spenót megfőtt, belemorzsoljuk a juhtúrót, hozzáöntünk 1 dl tejszínt, és alaposan elkeverjük.
  3. Fűszerezzük zúzott fokhagymával, és őrölt fekete borssal.
  4. Egy teflon serpenyőben a megolvasztott vajon aranybarnára pirítjuk a lisztet.
  5. Ezután a "rántást" a tűzről levéve folyamatos kavargatás mellett, fokozatosan felöntjük a maradék tejszínnel, majd tejjel. Mindig csak annyit adjunk hozzá amennyit felvesz.
  6. Visszatesszük a tűzre, és nagyon lassú fokozaton melegítve a besűrűsödött besamelbe beleszeleteljük a sajtot. Ez azért nagyszerű, mert ha nem sikerült tökéletesen csomómentesre kikeverni a besamelt, a szétolvadó sajt elfedi a hibánkat, szóval aggodalomra semmi ok. Vegetával, őrölt borssal, szerecsendióval fűszerezzük.
  7. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal. A tál alján vékony rétegbe elsimítunk egy adag besamelt. (Nekem a fenti mennyiségből 4 rétegre futotta, egy 30*20 cm-es tepsiben. Szóval nagyjából a besamel negyedét használjuk fel).
  8. Ezután a tepsit kibéleljük a lasagne lapokkal. A tésztát nem kell előfőzni, mert a spenót is elég zaftos, a sajtszósz pedig az ízhatás fokozása mellett, kifejezetten a tészta megpuhítására szolgál. A lapokat nyugodtan törjük darabokra, hogy a széleknél is jól illeszkedjen a tál formájához. Ezután következik a spenót ( 3 adagra osztva).
  9. Újabb réteg lasagne lap, rá besamel, rá spenót. Még egy ilyen réteg következik, majd, ha elfogytak az alapanyagok, az utolsó réteg spenótot befedjük a tásztalapokkal, és a lasagne tetejét megkenjük a maradék besamellel.
  10. 200 Fokos sütőben, alufóliával lefedve 30 percig sütjük, majd további 10-15 percig fólia nélkül aranybarnára pirítjuk a lasagne  tetejét.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 461
elküldve: 6
receptkönyvben: 70
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

edesfogadalom

Mióta szakács: 2011.03.06.
1 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

juhtúrós-spenótos lasagne, spenótos-juhtúrós lasagne

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sugi123
sugi123 Thu, 2011-12-08 13:29

Isteni finom lett!Nagyon köszönöm:)
Egy csipet sót én tettem a mártásba,szerintem az nem árt:)

1252
lasagne tészta 50 dkg
spenót 50 dkg
juhtúró 25 dkg
füstölt sajt 20 dkg
habtejszín 4 dl
tej 2 dl
fokhagyma 3 gerezd
finomliszt 2 evőkanál
vaj 3 ek
bors 0 ízlés szerint
ételízesítő 1 kávéskanál
szerecsendió 0.5 kk