Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Francia hagymaleves 2. - Smithéknél

Francia hagymaleves 2. - Smithéknél
Francia hagymaleves 2. - Smithéknél
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 25 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (62)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel éppen a 100. receptünknél tartunk, úgy gondoltuk, megosztjuk Veletek a "mi" hagymalevesünket. Tudjuk, több is van már fenn az oldalon, de ennek a változatnak van egy kis apropója. Történt anno, mikor megismerkedtünk Mr Smith-tel, még nem nagyon főzögettünk az elején kettesben. A gasztronómia felé az érdeklődés megvolt, de még nem lendültünk akcióba ezen a téren. Mígnem aztán egy szép napon eldöntöttük, hogy készítünk egy kis hagymalevest. Azt hiszem ekkor jöttünk rá, hogy szeretünk együtt főzögetni!:) Olyan jól sikerült eltalálni az arányokat, hogy azonnal le is jegyeztük a receptet, s azóta mindig így készítjük, s természetesen a nosztalgia mindig hozzáad egy kis pluszt ezekhez az egyszerű, de igen finom ízekhez!:) Ezután pedig szinte azonnal elindult bennünk a kedv s a késztetés mindenféle finom, egyszerű hagyományos, vagy éppenséggel bonyolultabb egzotikus ételek elkészítésére, valamint a mindenféle fűszerek megismerésére, és kipróbálására. Szóval ezért gondoltuk, hogy ez legyen a  "jubileumi", 100. receptünk az oldalon. Reméljük, nem bánjátok!:)

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A tálaláshoz

ajánlat

A leves tovább fokozható, ha szerzünk pár tálkát, ami sütésálló. Ekkor fogunk két tojás sárgáját, pici sóval felverjük, és beleszórunk kb. 5 dkg reszelt sajtot. A tálkákba levest merünk, mindegyikre teszünk a tojásos masszából 2-3 evőkanálnyit, (nem baj, ha elsüllyed!) és forró 200°C fokos sütőbe toljuk kb. 5-10 percre. Ekkor a tojásos massza feljön a leves tetejére és megsül a sajttal együtt. Isteni! (Sajna éppen kifogytam az ilyen tálkákból, ezért nem tudom képpel illusztrálni.)
Parmezán és grana padano híján bármilyen kedvünk szerinti sajtot reszelhetünk a levesbe.
A csípős ízek kedvelőinek is tudunk a kedvében járni, hiszen az ő részükre a pirítósra kerülő fokhagymás masszába dörzsölhetünk el chilit a fokhagymával együtt, valamint a levesbe is nyugodtan kerülhet, mint Mr Smith is szívesen teszi a maga adagjába! Amennyiben mindenki szereti a csípőset a családban, a kurkuma megpirítása után kerülhet bele rögtön a levesbe a chili felkarikázva. Ahogy Mr Smith mondja, így csípősen egy másik dimenzió...:)
pH besorolás: közepesen lúgosít - de csak a bagettek nélkül

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A leveskockákat feloldjuk 1 liter forró vízben. (Természetesen ehelyett használhatunk alaplevet is, amennyiben rendelkezésünkre áll!)
  2. Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, beleöntjük az olívaolajat. Majd belerakjuk a vöröshagymát, valamint a fokhagymát és megdinszteljük őket, kb. 5 perc alatt.
  3. Beleszórjuk a kurkumát, és a petrezselyemzöld felét, dinszteljük még 2 percig.
  4. Rászórjuk a 2 ek lisztet, sütjük 1-2 percig kavargatás mellet, amikor megvan, ráöntjük a leveskockás vizet.
  5. Beleszórjuk a zellerzöldet, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, és lassú-közepes tűzön főzzük kb. 10 percig. A hagymák ne málljanak szét még, de legyenek megfőve.
  6. Beleöntjük a tejszínt, és lassú tűzön forraljuk fel, s adjunk neki még 3-5 percet, a végén pedig szórjuk bele a maradék petrezselyemzöldet.

A pirítóshoz:

  1. Melegítsük elő a sütőt 220°C fokra (légkeveréses 200°C).
  2. Egy mozsárban 4 fokhagymagerezdet dörzsöljünk pépesre 1 tk durva szemű sóval. Adagoljuk hozzá az olívaolajat, és keverjük a mozsártörővel tovább.
  3. Egy sütőlemezre helyezzük rá a kenyérszeleteket, és mindegyik kenyérszeletet vékonyan kenjünk meg ezzel a fokhagymás péppel, majd szórjunk rájuk reszelt sajtot egy keveset, és toljuk be a sütőbe, legfelülre. Kb. 5 perc alatt süssük meg őket.

Tálalás:

  1. A levest szedjük tányérokba, reszeljünk rá parmezánt, vagy grana padanot, szórjuk meg őrölt színesborssal, és adjuk mellé a pirítósszeleteket. Jó étvágyat!

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 45
össznézettség: 160 143
elküldve: 40
receptkönyvben: 1 759
elkészítve: 161/205
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

tejszínes hagymaleves kurkumásan, francia hagymaleves tejszínnel és kurkumával

Hozzászólások (62)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

21Vick79
21Vick79 Thu, 2018-08-16 15:57

Finom, de azert annyira nem voltam elhalva tőle. A kurkuma, zellerlevel, petrezselyem kicsit idegennek hat.

gyula390
gyula390 Thu, 2017-05-25 19:54

A hagymalevesbe jó a póréhagyma, nem fől szét olyan könnyen.

Mutszi
Mutszi / Mutszi Sun, 2014-10-05 12:30

Fantasztikus recept és íz! Nagyon köszönöm!
Nekem elég volt 2 dl habtejszín és kurkumát sem tettem bele, mivel nem volt itthon...
Minden 5* !!!!

fehérlány
fehérlány Tue, 2014-09-09 17:11

Sziasztok!
habtejszínt vagy főzőtejszínt kell beletenni?
előre is köszönöm a választ!

pal.tengericki
pal.tengericki Mon, 2014-08-18 17:09

Ez az egyik legrosszabb "francia hagymaleves" amit valaha is láttam :(
komolyan ez egy vicc. Sajtról még nem hallottál?

Edit F
Edit F Wed, 2012-11-07 21:28

Kedves Mrs. Smith! Elképesztően finom lett! Nagyon szépen köszönöm a receptet, biztos, hogy felveszem a repertoárba! Puszi: Edit

essoka
essoka Mon, 2012-09-17 22:05

Hát ez...hát ez... valami fenomenálisan finom!!!! :) köszönjük!

ymym11
Mimóza / ymym11 Mon, 2012-06-04 10:41

Szívem szerint ódákat zengenék,de nem tudnám kellőképpen kifejezni magam...12 éves vendéglátó múlttal azt kell mondanom,hogy életem legfinomabb francia hagymalevesét ettem...egyszerűen magas fokon fenomenális!Köszönet nektek!

magaduram
magaduram / magaduram Wed, 2012-05-02 23:50

Köszönöm a receptet! Fogalmam sincs, mi a titka (talán a vad hagyma megszelídítése a tejszínnel?), de eszméletlenül finom.
(P.S. Nem ez az első Smith-recept, ami nagyon bejött:-)

anjita
anjita Fri, 2012-03-23 14:51

Bevallom én nem rajongok a hagymalevesért,de ez valami fantasztikus!!!!
Most lett kész és ahogy látom ma még egyet el kell készítenem.
Köszönöm a receptet!

lelkeske
lelkeske Wed, 2012-03-14 22:09

Most lett kész! Nem először készítettem fr.hagymalevest, na de ez!!! Ezentúl csak így! Köszönöm!

Aaaniii
Aaaniii / Aaaniii Thu, 2011-11-17 13:20

Most lett kész a leves, megkóstoltam és ez isteni!! Ez az elsô hagymalevesem, de nem az utolsó!
Annyit kellett módosítanom, hogy fele tejszín-fele tejföl, mert kevesebb volt itthon, de nagyon finom, krémes lett.
Köszi a receptet! :-)

macy
macy Wed, 2011-03-16 19:32

Megföztem ugy ahogy le irtad es nagyon finom ,köszi a receptet..Udv

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2011-03-17 10:13

Kedves macy! Örülünk, hogy ízlett a leves! Nagyon kedves tőled, hogy visszajeleztél, köszönjük!:) A legjobbakat: Mrs Smith

zsoka1
zsoka1 Wed, 2011-01-19 15:45

Én is megcsináltam,de én még tárkonnyal is megbolondítottam.
Nagyon-nagyon finom.
Köszönöm a receptet.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2011-03-17 10:12

Kedves Zsóka1! Köszönjük a visszajelzést, örülünk, hogy ízlett!:) A tárkony jó ötlet! A legjobbakat: Mrs Smith

banfizs
MotlaLePula / banfizs Thu, 2011-01-13 14:15

Kedves Mr and Mrs Smith! A kedvenc levesem a francia hagymaleves, így bármilyen étteremben járok, ha van ilyen az étlapon, biztos megkóstolom. Volt már sok csalódásom is, de nagyon sok jót is ettem, viszont még sosem mertem nekiállni igazán jó recept nélkül elkészíteni magamtól. Azt hiszem a tiéd lesz az igazi, és végre ráveszem magam, hogy leteszteljem a francia hagymaleves készítő tudásom. :-) Köszönet a receptért! Üdv, Zsuzsi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2011-03-17 10:10

Kedves banfizs! Na, elég későn vettem észre a hsz-edet, azóta lehet, hogy már el is készítetted a levest. Remélem ízlett Neked!:)) A legjobbakat: Mrs Smith

Kristina
RAW / Kristina Mon, 2010-12-27 16:08

Kedves Mrs Smith! A sok munkában, karácsonyi készülődésben, és a költözés káoszába belesüllyedve kicsit elfáradva arra gondoltam hogy itt lenne az ideje egy kis comfort food-nak:)
Hagyma leves.....nagyom finom volt köszönkük szépen. Egy Francia film mellett ágyban fogyasztottam el:))))) igaz sokáig kellet erre a pillanatra várnom, és éjszaka nem igen szeretek enni, de megérte!
Köszönjük szépen ezt a nagyon finom receptet.
Puszi Krisztina

Pinkmage
Pinkmage / Pinkmage Wed, 2010-10-13 09:26

Kedves Mr. & Mrs. Smith! Csak gratulálni tudok ;-) A 100. recept egy szép kerek szám, még sok-sok ilyet! Ma elkészítettem ezt a fenséges levest, nagyon bejött, teljesen az ízlés világom (SZUPER)!!! Most várom haza a férjecskémet, hogy 'lemeóztassam' Vele ;-) Üdvözlettel: Gabi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-10-13 14:48

Jajj de jó kedves Pinkmage!:))) Igazán örülünk, hogy ízlik ez a leveske! Bízom benne, hogy férjuradnak is bejön, s még egyszer leveszed a lábáról!:))) Kedves egészségetekre! A legjobbakat: Mrs Smith

taksi
Mártika és Feri / taksi Tue, 2010-09-21 13:30

Kedves Mr. & Mrs. Smith!

Gratulálunk a 100. recept beküldéséhez!

Ferenc egyik kedvence a Francia hagymaleves rozscipóban tálalva.
Mártika egyik kedvence a klasszikus Francia hagymaleves
(Tálaláskor a tányérokat háromnegyedig töltjük a forró levessel, majd ráültetjük a vajon pirított sajtos (pirítós) kenyérszeleteket.)

További szép napot ,még legalább 1000 recept beküldést kíván:

Mártika és Feri

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-09-21 16:26

Kedves Mártika és Feri!
Nagyon-nagyon köszönjük a figyelmességeteket, igazán jólesik! :)))
Igyekszünk még, fogunk még feltölteni recepteket, reméljük azok is elnyerik a tetszéseteket. Nektek is ugyanilyen jókat, és még sok-sok receptet kívánunk szeretettel:
Mr&Mrs Smith

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2010-09-21 09:19

Kedves Smith-ék!Most nézem csak hogy milyen szuper recept van itt.Mostanában ritkábban jártam erre és sajnos elkerülte a figyelmemet.El fogom készíteni,mert nagyon szeretjük a hagymalevest.Köszi.Puszi.Bogi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-09-12 00:23

Köszi kedves Elif, köszi!!!:))) Rég jártál már itt, ne hanyagolj minket!:))) Elhavazódtál? De reméljük minden oké Veletek! Puszi: Mrs Smith

elif
Tekten Elif / elif Wed, 2010-09-15 11:08

Hát nem épp úgy mentek-mennek a dolgok ahogy szerettem volna. Kisfiam 6 hetes kiütéshullámai talán már kezdenek lezárulni, úgyhogy mostmár úgy néz ki fellélegezhetek ebből a szempontból legalábbis.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-09-17 00:26

Óó! Remélem túl lesztek a nehézségeken gyorsan, szívből kívánom! Azt is remélem, hogy nem komoly a dolog! Amint lehet, várunk vissza! Puszi: Mrs Smith

elif
Tekten Elif / elif Sun, 2010-09-19 11:10

Úgy néz ki jobban vagyunk, így ha minden jól megy úgy láttam találkozunk is jövő héten. ;)
Efe pöttyei elmúltak, de még jó ideig szednie kell a gyógyszereket, hogy ne térjenek vissza, remélem tényleg így is lesz.

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sat, 2010-09-11 11:55

Mind a recept, mind a hangulatos kép igazán méltó arra, hogy a századik legyen! Az ilyen fotókért érdemes akár a Lidl vásárlóinak is kilógatni a tányért a hatodikról! :-DDDD
Szerintem ez kicsit olyan, mint egy születésnap, vagy évforduló, hiszen ez a 100. munkátok, amivel örömet szereztetek másoknak; nekünk. Kívánjuk nektek, hogy még sokáig főzőcskézzetek így együtt, és jubiláljatok még sokszor! :-) Köszönet a finomságokért, nem kevésbé a segítőkészségért, ritka kincs ez manapság. :-) További sikereket kívánok szeretettel: Éva

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-09-12 00:22

:-DDDDD Ezt azért nehézkes lett volna kilógatni, most titkos új helyszínt találtam a fotóink számára, új lehetőségek nyíltak meg ezáltal...;-) Igzad van kedves Éva, tényleg olyanra sikeredett ez az alkalom a 100. recept megjelenése, mint egy kis szülinap. Azt gondolom, hogy ezeknek a sok kedves hsz-nek köszönhető, hogy számunkra egy kis ünneppé vált, s meg kell hagyni, az egész Smith Family meghatódott kissé...:))) Igazán kedves mindenkitől, hogy "köszöntött" minket ebből az alkalomból! Ezt pedig mi köszönjük Nektek!!! Neked is jó főzőcskézést, sok jó receptet, s a 100.-nál köszöntünk, az tuti!:))) Sok szeretettel: Mrs Smith

bokine
bokine / bokine Sat, 2010-09-11 10:59

Gratulálok a századik recepthez, nagyon jól néz ki, mentve a saját receptek közé. Sok sikert a további munkákhoz.
Üdvözlettel: Bokros Erika

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-09-12 00:16

Kedves Bokros Erika! Köszönjük a gratulációt, nagyon aranyos Tőled! Reméljük, ízleni fog, ha sor kerül az elkészítésére, örömmel várjuk majd a véleményedet! Neked is jó főzögetést, és sok örömet a receptekben: Mrs Smith

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Sat, 2010-09-11 07:48

Ja, és a Zuram imádja a krémleveseket (mondjuk én is, bár a hagymát annyira nem :P) a zellert meg főleg, úgyhogy mindenképp meg fogom főzni, ráadásul alaplevem is van itthon általában...illetve nem is annyira alaplé, hanem maradék húsleves. Ajánlom mindenkinek! A mi családunkban még sosem fordult elő, hogy a vasárnapi húsleves az utolsó cseppig elfogyott volna, szuperül le lehet fagyasztani kisebb, pl. fél literes adagokban (akár zacskóban is, ha nincs annyi dobozunk!) és aztán mikor kell, mindig kéznél van ilyen csoda levesekhez, vagy főzelékhez, stb. Juci

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-09-12 00:08

Nagyon köszönjük Juci az elismerő szavakat! Kíváncsi leszek majd, hogy hogy ízlik Neked is, és a Zuradnak is!:))) Igen én is ajánlom a maradék húslevest is, vagy az előre elrakott alaplevet szintén! Puszi: Mrs Smith

crazymary
Makréla / crazymary Sat, 2010-09-11 08:46

Kedves Smith Család!
Gratulálok a 100. recepthez, nagyon figyelemreméltó, és a kép csak úgy árasztja a harmóniát, csodálatos!
üdvözletemet küldöm:
Zsani

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-09-12 00:13

Kedves Zsani! Örülünk nagyon, hogy tetszik a receptünk, és a kép is! Nagyon köszönjük a gratulációt, a legjobbakat, és jó főzögetést kívánunk: A Smith-ek

869
vöröshagyma 4 nagy fej
fokhagyma 8 gerezd
finomliszt 2 evőkanál
zöldség alaplé 2 dl
zellerlevél 6 db
petrezselyem 1 csokor
víz 1 l
habtejszín 3 dl
kurkuma 1 tk
0 ízlés szerint
négyszínű bors 0 ízlés szerint
vaj 5 dkg
olívaolaj 2 ek
bagett 8 szelet
trappista sajt 20 dkg
fokhagyma 4 gerezd
1 tk
olívaolaj 4 ek
parmezán sajt 10 dkg