Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Francia foszlós sütemény

Francia foszlós sütemény
Francia foszlós sütemény
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy hűtőben keleszthető tészta: este elkészítjük, délelőtt süthetjük is. Akár napokig eltartható a hűtőben, s ha kell, elővesszük. Óriási segítség. Kívül ropogós, belül puha.

hozzávalók / 6 adag

Tészta elkészítése

Diós töltelék

Mákos töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta elkészítése

  1. Kézmeleg kefirben elkeverünk 3 ek. lisztet, cukrot és a sót, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen hagyjuk kb. fél órára.
  2. Amíg felfut az élesztő, addig elmorzsoljuk a puha vajat a liszttel (ne használjuk fel az összes lisztet, mert a nyújtásnál még kelleni fog). Ez kb. 10 perc.
  3. A felfuttatott élesztőt hozzákeverjük a vajas liszthez, és szépen összedolgozzuk.
  4. Egészen addig dagasztjuk, amíg a tészta nem válik el az edény falától.
  5. Hagyjuk az edényben, borítsuk le fóliával az edényt, és tegyük a hűtőbe.
  6. Másnap (vagy akár napok múlva), a hűtőből kivéve, már használhatjuk is. A lényeg, hogy a töltelék már legyen kész, mikor a tésztát elővesszük.
  7. A betöltést követően meleg helyen pihentessük 20-30 percet, utána süthetjük. Félidőben megkenhetjük egy tojással. (Én 25 percet sütöttem 180 fokon.)

Töltelék

  1. Diós töltike: 15 dkg darált diót (én egy nénikétől vettem frissen a piacon még aznap) keverjük el a vajjal, cukorral és a sajtkrémmel. Adjuk hozzá a mazsolát, ha ráérünk, rumba áztathatjuk. Fahéj is mehet bele, ki hogy szereti.
  2. Mákos töltike: Vízben vagy tejben főzzük, adjuk hozzá a mazsolát és a cukrot, valamint a reszelt citromhéjat.
  3. Tésztát nyújtsuk ki kb 1 cm vastag téglalap alakúra. Vágjuk ketté hosszában. (2 rúd készül ebből a mennyiségből.) Tegyünk tölteléket mindkét tésztacsíkra (kenjük le az egészet), majd tekerjük fel őket, mint a bejglit. Vágjunk le belőle 2-3 centis szeleteket, majd meleg helyen hagyjuk, hogy a tészta picit magához térjen.
  4. Ízlés szerint variálhatjuk a töltelékeket.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 410
elküldve: 4
receptkönyvben: 145
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: 3

szakács

Pomelorosa

Mióta szakács: 2015.11.14.
10 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
receptverseny: Somat Karácsonyi finomságok
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: édes leveles
hasonló kategóriák: buci, perec, bagel, hamburger-buci, zsemle, briós, croissant, burek, pita, kifli

egyéb elnevezések

töltött leveles, diós csigák, mákos csigák

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1133
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 50 g
kefir 250 ml
cukor 3 ek
1 kávéskanál
vaj 25 dkg
dió 150 g
vaj 50 g
mascarpone 50 g
fahéj 1 kávéskanál
mazsola 1 marék
mák 150 g
mascarpone 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
mazsola 1 marék
víz 1.5 dl