r
Nosalty Logó

Diós búrkifli házilag

Lakos Benedek
Házi diós búrkifli porcukorral hintve
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

Az alaptésztához

A hajtogatáshoz

A töltelékhez

A sütéshez

943
Kalória
16.2g
Fehérje
93.2g
Szénhidrát
58.5g
Zsír
35.6g
Víz
96.4g
Koleszterin
5.1g
Élelmi rost
35.4g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 29% Zsír

Az alaptésztához

A hajtogatáshoz

A töltelékhez

A sütéshez

Összesen 943 kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 29% Zsír

Az alaptésztához

A hajtogatáshoz

A töltelékhez

A sütéshez

Összesen 7543 kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 29% Zsír

Az alaptésztához

A hajtogatáshoz

A töltelékhez

A sütéshez

Összesen 387 kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.2 g

Zsír

  • Összesen
    58.5 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    96 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    816.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    254 mg
  • Nátrium
    327 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    93.2 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    35.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    245 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    240 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 943 kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    129.9 g

Zsír

  • Összesen
    468.1 g
  • Telített zsírsav
    166 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    98 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    177 g
  • Koleszterin
    771 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6531.1 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    224 mg
  • Kálcium
    903 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    695 mg
  • Foszfor
    2035 mg
  • Nátrium
    2616 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    745.5 g
  • Cukor
    283 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

Víz

  • Összesen
    284.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1962 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    675 micro
  • Kolin:
    395 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1923 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    477 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    375 micro
Összesen 7543 kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    24 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    335.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    134 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    38.3 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    14.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    101 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    99 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 387 kcal

Elkészítés

Az alaptésztához

  1. A hozzávalókból egységes, ruganyos tésztát gyúrunk, majd nagyjából 5-7 perc alatt alaposan kidagasztjuk.

A hajtogatáshoz

  1. A vajat és lisztet egységes masszává dolgozzuk. Az alaptésztát lisztezett felületen ujjnyi vastag, nagy téglalappá nyújtjuk, majd az egész felületét egyenletesen megkenjük a lisztes vajjal.
  2. Először elvégzünk egy szimpla hajtogatást. A tészta baloldali harmadát behajtjuk, majd erre ráhajtjuk a jobboldali harmadot is. Az így kapott hosszúkás téglalapot elforgatjuk balra 90 fokkal és ismét ujjnyi vastagra nyújtjuk. Ekkor még egyszer szimpla hajtogatást végzünk, balról, jobbról behajtjuk a harmadokat, majd az így kapott téglalap alakú tésztát sütőpapírba csomagolva hűtőbe tesszük 30 percre.
  3. A pihentetett és kissé visszadermedt tésztát lisztezett felületre tesszük és elforgatjuk balra 90 fokkal. Ha nagyon lágy lenne, hagyjunk neki több időt a hűtőben, mert az olvadt vajas tésztával nehezebb dolgozni és a végeredmény így kevésbé lesz leveles. A tésztát ismét ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd dupla hajtogatást végzünk. Ennek során a tésztát fejben két félre osztjuk: a baloldali féltésztát negyedig behajtjuk, majd melléhajtjuk a jobboldalit is. Az így kapott tésztát középen ismét félbehajtjuk. Sütőpapírba csomagolva ismét 30 percig pihentetjük a hűtőben.
  4. Egy 90 fokos balra forgatás után az utolsó hajtogatás ismét szimpla lesz: az ujjnyi vastagra nyújtott tészta baloldali harmadát behajtjuk, majd ráhajtjuk a jobboldali harmadot is. Az így kapott végleges tésztát egy utolsó 30 percre betesszük a hűtőbe, közben pedig elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez

  1. A hozzávalókat kézzel egységes masszává dolgozzuk, majd habzsákba töltjük.
  2. A pihentetett tésztát ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, a széleit egyenesre vágjuk, majd hosszában három egyforma szélességű csíkra vágjuk. Minden csík közepére nyomunk egy vastag kígyót a diótöltelékből. A töltelék egyik oldalán ecsettel bevizezzük a tésztát, majd erre ráhajtjuk a másik felét, ezzel körbezárva a tölteléket. Enyhén lenyomkodjuk a tésztát.
  3. A dióval töltött tésztakígyókat három egyenlő részre vágjuk, az így kapott rudakat pedig enyhén meghúzva és meghajlítva kiflivé formázzuk. Sütőpapíros tepsire helyezzük őket, egymástól tisztes távolban, hogy legyen terük nőni. Konyharuhával letakarva 30-60 percig meleg helyen kelesztjük őket.

A sütéshez

  1. A cukorból és vízből sűrű szirupot főzünk, a diót durvára aprítjuk. A sütőnket előmelegítjük 200 fokra.
  2. A megkelt kiflik felületét alaposan lekenjük a kihűlt cukorsziruppal és megszórjuk őket dióval. A sütőbe tesszük őket, majd vizet spriccelünk rájuk és a sütő terébe, hogy a kiflik gőzös közegben süljenek készre. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
  3. A kifliket hagyjuk kihűlni, majd porcukorral hintve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 90 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Manapság már oly kevés helyen árulják az édes péksütemények koronázatlan királyát, ahol pedig mégis kapni, hát, gyakran inkább kiábrándító vagy feledhető élményt nyújt a bolti búrkifli. Essünk hát neki kézzel, nem lesz végtelenül bonyolult, főleg akkor nem, ha az alábbi tippeket mind megfogadjuk. Kezdődhet a hajtogatás?

Külső szemmel figyelve (vagy harapásból ítélve) minden péksütemény tésztája nagyjából hasonlónak tűnhet, azonban meglepően nagy a sokszínűség a különböző kelt, leveles és egyéb alaptészták világában. A búrkifli például blundeltésztából készül, ami nem más, mint egy élesztős leveles tészta. Ennek házi elkészítése nem lehetetlen ugyan, azonban egy fokkal több türelmet és odafigyelést igényel, mint egy átlagos kalács- vagy pogácsatésztáé.

Igen, otthon is lehetséges a tökéletes búrkifli elkészítése

Nem minden házi tészta ugyanolyan

Az alaptésztában a sütés során dolgozni kezdő élesztő, illetve a rétegek közé hajtogatott vajból kiszabaduló gőz lesz az, ami a kész péksüteményt egyszerre levelessé és foszlóssá, de mégis lemezessé és ropogóssá teszi. Ezt a különleges szerkezetet és állagot csak a blundeltésztával lehet elérni.

Ahhoz, hogy a búrkiflink tésztája tökéletesen sikerüljön, mindig figyeljünk az alábbiakra.

  • Az alaptészta hozzávalói legyenek szobahőmérsékleten: így könnyebb lesz velük dolgozni és a végeredmény is egységesebb lesz.
  • Az élesztőt ne futtassuk fel, ahogy más kelt tészták esetében tennénk, hanem egyszerűen keverjük bele a masszába a többi alapanyaggal együtt. Célunk az, hogy az élesztő felfújó hatását csak a folyamat legvégén váltsa ki.
  • A vajat keverjük ki némi liszttel, ezáltal könnyebben kezelhetővé válik a zsiradék és nem fog annyira olvadni.
A hajtogatás során legyünk türelmesek és kitartóak: megéri

Megfelelő hajtogatás = légies rétegek

Minden leveles tészta elkészítésének legfontosabb mozzanata a hajtogatás. Amennyiben ezt körültekintően, pontosan és türelmesen végezzük el, a kész házi tésztánk minősége nemcsak megközelíti, de felül is múlja majd a boltban kapható, mirelit vagy hűtött termékekét.

Hajtogatások közül alkalmazhatunk szimplát és duplát is, ebben a receptben mindkét technikát be kell vetnünk a végleges szerkezet eléréséhez.

Használjunk elég tölteléket a tökéletes végeredmény érdekében

A szimpla hajtogatás a tésztát három részre osztja, majd az így kapott harmadokat hajtja egymásra. A dupla ellenben negyedekkel dolgozik, ezáltal még több réteget érve el. A hajtogatás pontos technikáját megfigyelhetjük a csatolt videóban.

A tészta megfelelő kezelése

Fontos, hogy a hajtogatás során megfékezzük a vaj olvadását: így biztosíthatjuk, hogy a zsiradék a rétegek közt marad és a sütés során kifejti azt a hatását, amitől a búrkiflink leveles-lemezes lesz. Minden elvégzett hajtogatás után adjunk kellő időt a tésztának a visszadermedésre: így a munka is egyszerűbb lesz, illetve nem kell majd túl sok lisztet használnunk a kinyújtásnál. A nagy mértékben hozzáadott liszt hátránya, hogy tésztánkat elnehezíti.

Kelesztés és sütés

Egy átlagos kelt tésztával ellentétben a blundeltésztás süteményeket csak a sütés előtt kell minimálisan keleszteni. Mivel a hűtőben pihentetjük hajtogatások között, a tésztában az élesztő nem kezd el aktívan dolgozni, csak akkor, amikor a kifliket már megformáztuk. Ez a lépés azonban kritikus: az alulkelesztett búrkiflik a sütőben tömörek maradnak, nem kapják meg a hőn áhított leveles állagot.

A megtöltött, megformázott és tepsire helyezett süteményeket ezért minimum 30 percig hagyjuk kelni: amennyiben ez idő leteltével még nem észlelünk szemmel látható méretbeli növekedést, a kelesztés idejét növeljük 60 percre és csak utána süssük meg a kifliket.

Várjuk meg, míg a sütemény kihűl

A búrkifli tökéletes állagát úgy érhetjük el, ha gőzös, forró környezetben sütjük készre. Amennyiben a sütőnk nem rendelkezik külön ilyen funkcióval, egyszerűen spricceljünk be némi vizet a kiflikre és a sütőtérbe, majd zárjuk be az ajtót. Figyeljünk arra, hogy ne nyissunk rá a süteményekre, maximum a sütés utolsó 10 percében – ekkor, ha a kiflik nem sülnek egyenletesen, bátran fordítsuk meg a tepsit.

TIPP: A kisült búrkifliket hagyjuk a tepsin langyosra vagy teljesen hidegre hűlni, ugyanis még ekkor is alakulóban van a belső szerkezetük. Ha rögtön, melegen beléjük harapnánk nemcsak a hasunk fájdulna meg, de az élvezeti élmény is rosszabb lenne az optimálisnál.

További receptek

Egyszerű rongyos kifli

A „magyar croissant” néven is elhíresült rongyos kifli tulajdonképpen tényleg hasonlít néhány tulajdonságában a francia péksüteményre. Szerencsére csak a jobb jellemzőkön ...

Lakos Benedek

Zsebes házi pita

Egy egyszerű lepénykenyér, amit mindenféle jóval megtölthetünk, könnyű és sokszínűen felhasználható alapanyaga lehet bármelyik háztartásnak. A bolti helyett játszi könnyedséggel ...

Lakos Benedek

Croissant rizslapból

Tiktokon láttuk ezt az ötlet, úgyhogy ki is próbáltuk. Kívül ropogós, belül puha finomság. Izgalmas felhasználása a rizslapnak. Nem lesz olyan, mint egy croissant, de egy finom édesség.

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek