r
Nosalty Logó

Kouign Amann

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Dacota
Kouign Amann
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 649 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 2591 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 345 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    31.6 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    85 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    260 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    255 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 649 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.2 g

Zsír

  • Összesen
    126.3 g
  • Telített zsírsav
    77 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    327 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    860.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    93 mg
  • Kálcium
    201 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    397 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    339.8 g
  • Cukor
    137 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    247.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1040 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    246 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1020 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    240 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 2591 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    114.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.4 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    33 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    139 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    136 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 345 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy tálba tegyük a langyos vizet, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá egy csipet cukrot, majd tegyük félre 10 percre.
  2. Addig keverjük ki a sót a liszttel egy nagyobb tálban. 10 perc elteltével adjuk hozzá az élesztős keveréket (már ha az élesztő felfutott, természetesen:) ).
  3. Pár percig dolgozzunk rajta, amíg össze nem áll. Nem baj, ha egy picit ragacsos, de ha soknak érezzünk, adjunk hozzá 1 kanál lisztet.
  4. Vegyük ki a tésztát, a tálat kenjük ki jól olvasztott vajjal, majd tegyük bele vissza, és letakarva, meleg helyen kelesszük a duplájára. (Kb. 1 óra lesz.)
  5. Ha megkelt, egy nagyon gyengéden lisztezett felületen nyújtsuk kb. 15x22 centis téglalappá. Ebben segíthet az, ha a gombócot párszor a munkalaphoz csapkodjuk minden irányból, amíg kb. téglatestet kapunk belőle.
  6. Ha kinyújtottuk, a vajat vágjuk kb. fél centis csíkokra, és pakoljuk őket a tésztára, utána szórjuk meg 30 g cukorral.
  7. A tészta lehet, hogy ragadni fog, de ne lisztezzük jobban! Ha nagyon makacs, használjunk fém vagy műanyag cukrászlapátot, ennek a hiányában egy jó éles kést, vastag pengével. Előbb a bal oldalt hajtsuk középig, majd a jobb oldalt rá a balra, hogy egy három rétegű, álló boríték alakú tésztát kapjunk.
  8. Szórjunk rá még 30 g cukrot, a felső részt hajtsuk a középső harmadig, majd az alsó részt rá. Tegyük egy fóliára, takarjuk be mindenhol. Tegyük tányérra, és mehet a hűtőbe egy órára.
  9. Ha letelt az egy óra, vegyük ki, szórjunk egy kis cukrot a munkafelületre, és nyújtsuk ki. (Nem hazudok, ragadni fog, de nagyon, plusz ronda is lesz. De a végére helyreáll!) Szórjunk rá 30 g cukrot, és hajtogassuk meg úgy, mint az előbb.
  10. Ismét mehet a hűtőbe egy órára. Ha akarjuk, éjszakára is maradhat, nem árt neki. Készüljünk fel azonban, hogy a cukor a hidegtől kiolvad, és a tészta egyre ragacsosabb lesz, és totál reménytelennek fog tűnni - aggodalomra semmi ok, isteni lesz! A cukrászlapátot/kést azért tartsuk a közelben!
  11. Sütés előtt vegyük ki, és nyújtsuk kb. akkorára, mint a kapcsos tortaformánk. Tegyük bele, locsoljuk meg 3 kanál olvasztott vajjal, majd szórjuk meg a maradék cukorral. Ha emelés közben elszakadna, oda se neki - a kouign amann eredetileg maradék croissant tésztából készült, szóval el lehet képzelni, milyen állapotban volt...
  12. Tegyük forró sütőbe. Célszerű a formánkat egy nagyobb tepsibe állítani, mert a temérdek mennyiségű vaj egy része távozni fog, és inkább a plusz tepsit sikáljuk, mint az égett vajas sütőt...
  13. Süssük kb. 40 percig. Akkor jó, ha a tetején a cukor gyönyörűen karamelizálódott és picit már kemény. Ha nagyon gyorsan sülne, takarjuk le fóliával. Ha kész, adjunk neki pár percet, késpengével válasszuk el a forma szélétől, majd rácson várjuk meg, míg kicsit hűl. Langyosan a legfinomabb!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 113
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 9398
  • Feltöltés dátuma: 2014. június 24.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Tradicionális breton sütemény, amelyet reggelire vagy tea-időben fogyasztanak. Még csak most fogom beküldeni a receptet, úgyhogy még gyűjtöm az erőt, hogy megnézzem, mennyi kalória van benne. Félek, kicsit, mert bár 4 főre írtam, mi ketten megettük langyosan, reggelire... annyira jó! Recept David Lebovitztól, bővebb sztori itt.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek