Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kouign Amann

Kouign Amann
Kouign Amann
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tradicionális breton sütemény, amelyet reggelire vagy tea-időben fogyasztanak. Még csak most fogom beküldeni a receptet, úgyhogy még gyűjtöm az erőt, hogy megnézzem, mennyi kalória van benne. Félek, kicsit, mert bár 4 főre írtam, mi ketten megettük langyosan, reggelire... annyira jó! Recept David Lebovitztól, bővebb sztori itt.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálba tegyük a langyos vizet, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá egy csipet cukrot, majd tegyük félre 10 percre.
  2. Addig keverjük ki a sót a liszttel egy nagyobb tálban. 10 perc elteltével adjuk hozzá az élesztős keveréket (már ha az élesztő felfutott, természetesen:) ).
  3. Pár percig dolgozzunk rajta, amíg össze nem áll. Nem baj, ha egy picit ragacsos, de ha soknak érezzünk, adjunk hozzá 1 kanál lisztet.
  4. Vegyük ki a tésztát, a tálat kenjük ki jól olvasztott vajjal, majd tegyük bele vissza, és letakarva, meleg helyen kelesszük a duplájára. (Kb. 1 óra lesz.)
  5. Ha megkelt, egy nagyon gyengéden lisztezett felületen nyújtsuk kb. 15x22 centis téglalappá. Ebben segíthet az, ha a gombócot párszor a munkalaphoz csapkodjuk minden irányból, amíg kb. téglatestet kapunk belőle.
  6. Ha kinyújtottuk, a vajat vágjuk kb. fél centis csíkokra, és pakoljuk őket a tésztára, utána szórjuk meg 30 g cukorral.
  7. A tészta lehet, hogy ragadni fog, de ne lisztezzük jobban! Ha nagyon makacs, használjunk fém vagy műanyag cukrászlapátot, ennek a hiányában egy jó éles kést, vastag pengével. Előbb a bal oldalt hajtsuk középig, majd a jobb oldalt rá a balra, hogy egy három rétegű, álló boríték alakú tésztát kapjunk.
  8. Szórjunk rá még 30 g cukrot, a felső részt hajtsuk a középső harmadig, majd az alsó részt rá. Tegyük egy fóliára, takarjuk be mindenhol. Tegyük tányérra, és mehet a hűtőbe egy órára.
  9. Ha letelt az egy óra, vegyük ki, szórjunk egy kis cukrot a munkafelületre, és nyújtsuk ki. (Nem hazudok, ragadni fog, de nagyon, plusz ronda is lesz. De a végére helyreáll!) Szórjunk rá 30 g cukrot, és hajtogassuk meg úgy, mint az előbb.
  10. Ismét mehet a hűtőbe egy órára. Ha akarjuk, éjszakára is maradhat, nem árt neki. Készüljünk fel azonban, hogy a cukor a hidegtől kiolvad, és a tészta egyre ragacsosabb lesz, és totál reménytelennek fog tűnni - aggodalomra semmi ok, isteni lesz! A cukrászlapátot/kést azért tartsuk a közelben!
  11. Sütés előtt vegyük ki, és nyújtsuk kb. akkorára, mint a kapcsos tortaformánk. Tegyük bele, locsoljuk meg 3 kanál olvasztott vajjal, majd szórjuk meg a maradék cukorral. Ha emelés közben elszakadna, oda se neki - a kouign amann eredetileg maradék croissant tésztából készült, szóval el lehet képzelni, milyen állapotban volt...
  12. Tegyük forró sütőbe. Célszerű a formánkat egy nagyobb tepsibe állítani, mert a temérdek mennyiségű vaj egy része távozni fog, és inkább a plusz tepsit sikáljuk, mint az égett vajas sütőt...
  13. Süssük kb. 40 percig. Akkor jó, ha a tetején a cukor gyönyörűen karamelizálódott és picit már kemény. Ha nagyon gyorsan sülne, takarjuk le fóliával. Ha kész, adjunk neki pár percet, késpengével válasszuk el a forma szélétől, majd rácson várjuk meg, míg kicsit hűl. Langyosan a legfinomabb!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20 cm
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 7 288
elküldve: 0
receptkönyvben: 116
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
516 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, uzsonna
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: édes leveles
hasonló kategóriák: briós, zsemle, bagel, croissant, pita, kifli, buci, burek, hamburger-buci, perec

egyéb elnevezések

Breton cukros-vajas sütemény, francia vajas cukros sütemény, breton karamellás sütemény

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

márta66
márta66 Thu, 2016-02-25 10:59

Kedves Dakota, ha 1x erre jársz, légy szíves pontosítsd számomra a receptet: Sót nem írsz a hozzávalóknál, a folyamat leírásában mégis az van, hogy keverjük ki (?) a sót a liszttel; aztán: a cukor felhasználása nem egészen világos - 13 dkg is szerepel és 5 evőkanál is (ami nagyjából azonos mennyiség). Mindkettő, tehát összesen nagyjából 25 dkg cukorra van szükségünk??? Huh...

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2016-02-25 13:01

Szia Márti,
Átjavítottam. :) nem csinálom meg minden nap, de ara emlékszem, hogy a hajtogatásoknál kellett bele a cukor, meg a tetejére. A só meg csak egy kis csipet, az biztos :)
szép napot!
Üdv,
Nóra

márta66
márta66 Thu, 2016-02-25 13:10

Nagyon köszönöm a gyors választ:-) Igazából a cukornál a nagyságrend a lényeges, 1-2 dkg ide vagy oda, nem (én úgyis csökkentem a cukor mennyiségét, ha úgy látom, h sok). Neked is szép napot és kösz a jó recepteket, ötleteket! Üdv, Márta

Elkepestö Schütötök
Kaddu-Laḍḍu / Elkepestö Schütötök Fri, 2015-09-04 00:21

Na, hát ilyen sem volt még azon az asztalon, amely a Fővárosi Művelődési Ház havi francia táncházainak szünetében szokta várni a résztvevőket mindenféle finomsággal! A táncok többsége úgyis breton azokból, amelyek általában bekerülnek a repertoárba, szóval azt hiszem, immár itt az ideje valami breton gasztronómiát is belevinni a történetbe. Gondoltam, a karácsony előtti utolsó alkalomra elkészítem (vagy ha nem bírom kézzel, besegít a zenekar egyik tagja, aki skót és ott segít, ahol csak lehet; nekem nagyon kicsi és törékeny kezem van). Ha megtörtént, lesz kalandbeszámoló, zsibogjon az ujjad hegye is!

kisszunyi
kisszunyi / kisszunyi Fri, 2015-03-13 16:10

Nos, ez a Tolnában "százrétű kalács" néven futó finomság, igaz? :) (Mondjuk a hazai verzióban lehet margarin/vaj helyett olajat is használni)

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Sat, 2014-08-30 09:51

-Én voltam az, a "nagyon nem normális" aki, egyszer megkért, hogy tedd föl ezt a receptet...-brühü-brühü...
-mondjuk sejtettem, hogy nem lesz "eccerű" elkészíteni...
-de, ha már voltál olyan kedves, és leírtad, meg fogok próbálkozni vele...
-mert, még a bretagne-i szupermarketek "helyi különlegességeket kínáló" polcáról vettek is, isteniek voltak -(volt olyan is, amin, egy kevés reszelt alma réteg is volt...)

-köszönöm, hogy feltetted, és meg fogom csinálni
(nagyon hálás lennék, ha ajánlanál hozzá, itthon kapható "jóféle" vajat...)

649
friss élesztő 22 g
víz 175 ml
finomliszt 260 g
finomítatlan nádcukor 90 g
finomítatlan nádcukor 5 ek
vaj 110 g
vaj 3 ek
1 csipet