Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fordított almás-fahéjas-vaníliás

Fordított almás-fahéjas-vaníliás
Fordított almás-fahéjas-vaníliás
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sütni akartam. Anyukám nagyon szép almákat hozott a piacról, úgyhogy úgy döntöttem, fordított almás sütit csinálok. Olyan igazán őszit. A tészta alapja egy nagy kedvenc családi recept, az itthon csak "Bedobálós" néven emlegetett kevert süti. Én, ami azt illeti, csak egy őzgerincformányit csináltam, úgyhogy a tészta fele megmaradt. Ebbe aszalt meggyet és csokit raktam (verhetetlen páros), és egy kis tepsiben sütöttem meg. A blogomban az is látható ;) A felét elvittem a barátnőmnek, és ketten nagyjából 20 perc alatt az egészet eltüntettük. 

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

Vaníliás töltelékhez

Fahéjsodóhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 2 őzgerincformát kivajazunk, kilisztezünk.
  2. Az almákat meghámozzuk, és 3-4 mm vastag karikákra vágjuk, majd egy percre a mikróba tesszük a szeleteket, így nem fognak eltörni, amikor az őzgerincformák alját a lehető legkevesebb rés kihagyásával kirakjuk velük.
  3. Ha a kirakózással végeztünk, a tésztához a vajat megolvasztjuk, kikeverjük a cukorral, mézzel, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejet, és egy habverővel alaposan elkeverjük.
  4. A tészta száraz hozzávalóit (liszt, sütőpor, fűszerek) is összekeverjük, majd összeborítjuk a vajas-tojásos keverékkel, és egyneműre keverjük.
  5. A kész tésztát egyenlően eloszlatjuk a két formában, majd 180 °C-ra előmelegített sütőbe rakjuk őket 30-40 percre.
  6. Amíg sül a süti, elkészítjük a vaníliás krémet, illetve a sodót a tetejére. A keményítőt, a cukrot és a tojássárgát elkeverjük egy tálkában annyi tejjel, hogy sűrű, de folyékony állagú keveréket kapjunk.
  7. A többit tejet a vajjal kis lángon felforraljuk, ha felforrt, hozzáadjuk a keményítős keveréket és sűrűsödésig folyamatosan kavargatva, kis lángon melegítjük. Ezután ennek a nagyjából 1/5 részét még forrón külön edénybe szedjük, és hozzákeverjük a fahéjsodóhoz szükséges tejet, rumot, fahéjat.
  8. A sütési idő letelte után a sütit kivesszük a sütőből, és ha nagyjából kihűlt, kiborítjuk a formából és megtöltjük a vaníliás krémmel, majd a tetejére csorgatjuk a fahéjsodót.
  9. Tálalás előtt jó, ha pár órára hűtőbe kerül. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 682
elküldve: 0
receptkönyvben: 24
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahejja

Mióta szakács: 2012.10.29.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Fordított almás-fahéjas-vaníliás őzgerincformában, őzgerinces fordított almás, fahéjas-almás, pudingos fordított almás

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

441
alma 5 közepes db
vaj 15 dkg
méz 2 ek
cukor 10 dkg
tojás 4 db
tej 1.5 dl
finomliszt 35 dkg
sütőpor 1 csomag
fahéj 1 ek
mézeskalács fűszerkeverék 1 teáskanál
tej 5 dl
vaj 3 dkg
cukor 4 ek
vaníliás cukor 3 csomag
tojássárgája 2 db
étkezési keményítő 4 púpozott ek
fahéj 2 ek
tej 2 dl
rum 1 dl