r
Nosalty Logó

Fordított almás-fahéjas-vaníliás

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Fordított almás-fahéjas-vaníliás
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

Vaníliás töltelékhez

Fahéjsodóhoz

Összesen 441 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

Vaníliás töltelékhez

Fahéjsodóhoz

Összesen 5289 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

Vaníliás töltelékhez

Fahéjsodóhoz

Összesen 173 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.4 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    128 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    553.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    188 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    189 mg
  • Nátrium
    143 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.2 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    91 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    139 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 441 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    96.9 g

Zsír

  • Összesen
    197.1 g
  • Telített zsírsav
    110 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1541 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6642.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    206 mg
  • Kálcium
    2259 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    164 mg
  • Foszfor
    2273 mg
  • Nátrium
    1715 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    722.6 g
  • Cukor
    340 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    1092.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1722 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    246 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    274 micro
  • Kolin:
    1000 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1666 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    573 micro
  • β-crypt
    141 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1755 micro
Összesen 5289 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    217 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 173 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

Vaníliás töltelékhez

Fahéjsodóhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. 2 őzgerincformát kivajazunk, kilisztezünk.
  2. Az almákat meghámozzuk, és 3-4 mm vastag karikákra vágjuk, majd egy percre a mikróba tesszük a szeleteket, így nem fognak eltörni, amikor az őzgerincformák alját a lehető legkevesebb rés kihagyásával kirakjuk velük.
  3. Ha a kirakózással végeztünk, atésztához a vajat megolvasztjuk, kikeverjük a cukorral, mézzel, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejet, és egy habverővel alaposan elkeverjük.
  4. A tészta száraz hozzávalóit (liszt, sütőpor, fűszerek) is összekeverjük, majd összeborítjuk a vajas-tojásos keverékkel, és egyneműre keverjük.
  5. A kész tésztát egyenlően eloszlatjuk a két formában, majd 180 °C-ra előmelegített sütőbe rakjuk őket 30-40 percre.
  6. Amíg sül a süti, elkészítjük a vaníliás krémet, illetve a sodót a tetejére. A keményítőt, a cukrot és a tojássárgát elkeverjük egy tálkában annyi tejjel, hogy sűrű, de folyékony állagú keveréket kapjunk.
  7. A többit tejet a vajjalkis lángon felforraljuk, ha felforrt, hozzáadjuk a keményítős keveréket és sűrűsödésig folyamatosan kavargatva, kis lángon melegítjük. Ezután ennek a nagyjából 1/5 részét még forrón külön edénybe szedjük, és hozzákeverjük a fahéjsodóhoz szükséges tejet, rumot, fahéjat.
  8. A sütési idő letelte után a sütit kivesszük a sütőből, és ha nagyjából kihűlt, kiborítjuk a formából és megtöltjük a vaníliás krémmel, majd a tetejére csorgatjuk a fahéjsodót.
  9. Tálalás előtt jó, ha pár órára hűtőbe kerül. Jó étvágyat!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1947
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sütni akartam. Anyukám nagyon szép almákat hozott a piacról, úgyhogy úgy döntöttem, fordított almás sütit csinálok. Olyan igazán őszit. A tészta alapja egy nagy kedvenc családi recept, az itthon csak "Bedobálós" néven emlegetett kevert süti. Én, ami azt illeti, csak egy őzgerincformányit csináltam, úgyhogy a tészta fele megmaradt. Ebbe aszalt meggyet és csokit raktam (verhetetlen páros), és egy kis tepsiben sütöttem meg. A blogomban az is látható ;) A felét elvittem a barátnőmnek, és ketten nagyjából 20 perc alatt az egészet eltüntettük. 

Hozzávalók

A tésztához

Vaníliás töltelékhez

Fahéjsodóhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek