r
Nosalty Logó

Festői vaníliás-epres torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Festői vaníliás-epres torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A kész piskótára

A tortaformához

A krémekhez

A díszítéshez

Összesen 977 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A kész piskótára

A tortaformához

A krémekhez

A díszítéshez

Összesen 3910 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A kész piskótára

A tortaformához

A krémekhez

A díszítéshez

Összesen 215 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.2 g

Zsír

  • Összesen
    46 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    280 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1525.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    493 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    510 mg
  • Nátrium
    461 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119.3 g
  • Cukor
    74 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    104.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    398 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    228 mg
  • Retinol - A vitamin:
    381 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    199 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    379 micro
Összesen 977 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    76.9 g

Zsír

  • Összesen
    184.2 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    1121 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6101.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    129 mg
  • Kálcium
    1972 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    99 mg
  • Foszfor
    2039 mg
  • Nátrium
    1845 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    477.4 g
  • Cukor
    295 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    416.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1590 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    95 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    127 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    222 micro
  • Kolin:
    914 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1523 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    795 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1514 micro
Összesen 3910 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    335.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    108 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    101 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.3 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 215 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kész piskótára

A tortaformához

A krémekhez

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Piskótát készítése:
  2. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a vaníliaaromát, és a reszelt citromhéjat.
  3. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot.
  4. Kivajazunk egy 24 cm-es tortaformát és zsemlemorzsával körbeszórjuk.
  5. Beleöntjük a tésztát és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük 180 fokon.
  6. Amikor a tészta megsült, leválasztjuk a tortaformát, picit hűlni hagyjuk és amikor már majdnem teljesen kihűlt, félbevágjuk egy "recés" élű késsel, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  7. Krémek készítése:
  8. A krémek hozzávalóit megfelezve, egy vaníliás és egy epres krémet készítünk:
  9. Elkészítjük a pudingokat az előírás szerint (DE természetesen megfelezve a tej- és a cukoradagokat!).
  10. A margarint kikeverjük a porcukorral, és amikor a pudingok kihűltek(!), belekeverjük a margarinos krémet, arányosan megosztva (fele-fele).Ettől lesz a pudingnak kemény krémállaga.
  11. Hűtőbe tesszük, míg a tésztát előkészítjük.
  12. Összeállítás:
  13. A két tésztalap belsejét megkenjük egy kevés lekvárral úgy, hogy mindenhova vékonyan(!) jusson.
  14. Megszórjuk búzadarával (mert így nem fogja eláztatni a krém a tésztát).
  15. Az alsó tortalapra koncentrikus körökben, felváltva rákanalazzuk a krémeket, eperkrémmel kezdjük. A vaníliakrémből hagyunk kb 2 púpozott ek-nyit a torta tetejére.
  16. Rátesszük a torta fedőlapját és a maradék vaníliakrémet eloszlatjuk 1-2 mm vékonyan, belülről kifelé haladva.
  17. A habporból és tejből (vagy habtejszínből és a fixálóból) kemény habot verünk. Ezzel bevonjuk a tortát kívülről és kb. negyed tábla reszelt fehércsokit szórunk el rajta körbe. Ennek a technikája, hogy többet veszünk a kezünkbe, és rátapasztjuk. (Nekem legalábbis ez vált be).
  18. Díszítés:
  19. Ezután feldíszítjük a tetejét ízlés szerint. (Javaslatként a 'díszítéshez' részben vannak a hozzávalók feltüntetve.)
  20. Fontos, hogy először a tetején ülő habot halmozzuk a szélére (akár habzsákból, akár egy levágott sarkú zakcskóból), azután díszítsük a többivel. (Az én sorrendem ez volt: eperszemek félbevágva, a hab belső karimájára ültetve. Fehércsoki reszelve. Tortagyöngy. Kevéske epreskrém az epreszemek közé. Végül erre rászúrva az élére állított ostyalap, amiből 1X3 cm es téglalapokat vágtam.)
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 41
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 22198
  • Feltöltés dátuma: 2009. június 19.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Festőművész Szerelmem szülinapjára készült. A sima piskótáért (lekvárral) rajong, ezért képezi az a torta alapját. Eperfagyi a kedvence, ezért gondoltam ezt az ízt is belecsempészem. A vanília pedig szépen harmonizált hozzá alapkrémnek :). (A tortagyöngyökkel óvatosan érdemes bánni, mert zavaró lehet a sok ripi-ropi a torta fogyasztása közben.)

Hozzávalók

A tésztához

A kész piskótára

A tortaformához

A krémekhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek