r
Nosalty Logó

Felvidéki halászlé másképp

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Turul
Felvidéki halászlé másképp
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 368 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1843 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 30 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.1 g

Zsír

  • Összesen
    17.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    132 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1215.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    843 mg
  • Nátrium
    130 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    973.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    1903 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    138 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    41 micro
  • β-karotin
    769 micro
  • β-crypt
    150 micro
  • Likopin
    515 micro
  • Lut-zea
    539 micro
Összesen 368 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    180.5 g

Zsír

  • Összesen
    86.2 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    662 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6078.2 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    125 mg
  • Kálcium
    640 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    411 mg
  • Foszfor
    4217 mg
  • Nátrium
    650 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.7 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    4867.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    446 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    15 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    171 mg
  • D vitamin:
    9515 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    256 micro
  • Kolin:
    689 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    207 micro
  • β-karotin
    3845 micro
  • β-crypt
    748 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    2696 micro
Összesen 1843 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    102.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    81.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    160 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    43 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 30 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kb. 2 centis, úszóitól megszabadított pontyszeleteket besózzuk alaposan, és 1 nagy fej hagymából készült vékony hagymakarikák közé helyezzük őket. Eltesszük hűtőbe 1-2 órára, de akár egy éjszakára is.
  2. Veszünk egy nagy lábast (de bográcsban is készíthetjük), az apróra vágott 1 nagy fej hagymát disznózsíron (napraforgóolaj) üvegesre dinszteljük. Levesszük a tűzről vagy a gázról a hagymát. Rátesszük az apróra vágott zöld paprikát és paradicsomot, besózzuk, hogy levet engedjen, s rászórjuk a másfél evőkanál fűszerpaprikát. Vigyázva, kis lángon kevergetve, hogy le ne égjen újra dinszteljük. Ráöntjük a másfél liter hideg vizet, beletesszük a pácolt halszeletekről a hagymát, a három ujjnyira vágott keszegeket, kárászokat, a pontyfarkat, úszókat, az apró kockákra vágott burgonyát, a karikára vágott 1 db fokhagymát, és sózunk.Megkóstoljuk a bort, hogy jó-e. Amikor felforrt, beleöntjük a bor felét, 1 kk darált erős paprikát is "dobhatunk" bele igény szerint. 45-60 percet (lehet akár 2,5 óra is) nagy lángon főzzük, az elfőtt vizet pótolva. Ahogy időnk engedi, ennyi idő alatt megfől a hal. Mielőtt lekapcsolnánk, még 2 liter vizet öntsünk a halászlevünkbe.
  3. Tésztaszűrővel mindent kiszedünk a levünkből, és közepes lyukú tésztaszűrőn átpasszírozzuk. Ha nem vagyunk megelégedve halászlevünk tisztaságával, még egyszer leszűrhetjük sűrűbb lyukú szűrőn is. Felforraljuk, mehet bele a bor és fűszerpaprika másik fele, majd törünk bele 1 gerezd fokhagymát, s megnézzük nem sótlan-e. Igény szerint dobhatunk bele akár egy egész Tüzes Piros paprikát is. A forralás mehet még pár percig, majd kis lángon belehelyezzük a halpatkókat (ha van, a belsőségeket is), és főzzük, nem kavargatva 5-10 percig.
  4. Tűzforrón, kenyérrel, hegyes erős paprikával szoktam tálalni. Van aki házi szélesmetéltet is főz bele. Persze elmaradhatatlan meginni előtte egy fél deci jó házi pálinkát is.
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 19
  • Össznézettség: 10283
  • Feltöltés dátuma: 2018. december 30.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Mondják: "ahány ház, annyi szokás"...  Már régóta dolgozom azon, hogy halászlevem minél finomabb legyen. Tudom, sokan legyintenek majd: megint egy bolond, a -"halászléhez nem is kell sertészsír!" - című eposzok és ehhez hasonlók fognak elhangzani. Igen ám... csak az a bökkenő, hogy igenis ízletes, és felénk itt az észak-magyarországi régióban tudtommal  bevett szokás, sokan készítik így, vagy hasonlóan. A család, a barátok, ismerősök, sőt akik nem szeretik a halászlevet, azok is szívesen fogyasztják ezt a verziót. Törekszem a friss magyar alapanyagokra, és arra, hogy ne használjak mesterséges ízesítőszereket, ízfokozókat.

Hozzászólások

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!