Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Felvidéki halászlé másképp

Felvidéki halászlé másképp
Felvidéki halászlé másképp
110 perc / előkészület: 40 perc főzés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mondják: "ahány ház, annyi szokás"...  Már régóta dolgozom azon, hogy halászlevem minél finomabb legyen. Tudom, sokan legyintenek majd: megint egy bolond, a -"halászléhez nem is kell sertészsír!" - című eposzok és ehhez hasonlók fognak elhangzani. Igen ám... csak az a bökkenő, hogy igenis ízletes, és felénk itt az észak-magyarországi régióban tudtommal  bevett szokás, sokan készítik így, vagy hasonlóan. A család, a barátok, ismerősök, sőt akik nem szeretik a halászlevet, azok is szívesen fogyasztják ezt a verziót. Törekszem a friss magyar alapanyagokra, és arra, hogy ne használjak mesterséges ízesítőszereket, ízfokozókat.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kb. 2 centis, úszóitól megszabadított pontyszeleteket besózzuk alaposan, és 1 nagy fej hagymából készült vékony hagymakarikák közé helyezzük őket. Eltesszük hűtőbe 1-2 órára, de akár egy éjszakára is.
  2. Veszünk egy nagy lábast (de bográcsban is készíthetjük), az apróra vágott 1 nagy fej hagymát disznózsíron (napraforgóolaj) üvegesre dinszteljük. Levesszük a tűzről vagy a gázról a hagymát. Rátesszük az apróra vágott zöld paprikát és paradicsomot, besózzuk, hogy levet engedjen, s rászórjuk a másfél evőkanál fűszerpaprikát. Vigyázva, kis lángon kevergetve, hogy le ne égjen újra dinszteljük. Ráöntjük a másfél liter hideg vizet, beletesszük a pácolt halszeletekről a hagymát, a három ujjnyira vágott keszegeket, kárászokat, a pontyfarkat, úszókat, az apró kockákra vágott burgonyát, a karikára vágott 1 db fokhagymát, és sózunk.Megkóstoljuk a bort, hogy jó-e. Amikor felforrt, beleöntjük a bor felét, 1 kk darált erős paprikát is "dobhatunk" bele igény szerint. 45-60 percet (lehet akár 2,5 óra is) nagy lángon főzzük, az elfőtt vizet pótolva. Ahogy időnk engedi, ennyi idő alatt megfől a hal. Mielőtt lekapcsolnánk, még 2 liter vizet öntsünk a halászlevünkbe.
  3. Tésztaszűrővel mindent kiszedünk a levünkből, és közepes lyukú tésztaszűrőn átpasszírozzuk. Ha nem vagyunk megelégedve halászlevünk tisztaságával, még egyszer leszűrhetjük sűrűbb lyukú szűrőn is. Felforraljuk, mehet bele a bor és fűszerpaprika másik fele, majd törünk bele 1 gerezd fokhagymát, s megnézzük nem sótlan-e. Igény szerint dobhatunk bele akár egy egész Tüzes Piros paprikát is. A forralás mehet még pár percig, majd kis lángon belehelyezzük a halpatkókat (ha van, a belsőségeket is), és főzzük, nem kavargatva 5-10 percig.
  4. Tűzforrón, kenyérrel, hegyes erős paprikával szoktam tálalni. Van aki házi szélesmetéltet is főz bele. Persze elmaradhatatlan meginni előtte egy fél deci jó házi pálinkát is.
  • költség: 2800 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 325
elküldve: 2
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Turul

Mióta szakács: 2018.12.13.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
kategória: levesek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 5 főre

egyéb elnevezések

halászlé, ponty halászlé, bográcsos halászlé

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

368
sertészsír 2 ek
ponty 1 kg
ponty 10 dkg
keszeg 25 dkg
kárász 25 dkg
vöröshagyma 2 nagy fej
zöldpaprika 1 közepes db
paradicsom 1 közepes db
burgonya 1 közepes db
fűszerpaprika 3 ek
száraz vörösbor 1 dl
fokhagyma 2 gerezd
csípős paprikakrém 1 kávéskanál
hegyes erős paprika 1 közepes db
0 ízlés szerint
víz 3.5 l