r
Nosalty Logó

Expressz szilvásgombóc 2. - Szilvásgombóc 5.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Expressz szilvásgombóc 2. - Szilvásgombóc 5.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A töltelékehez és a hempergetéshez

Összesen 1147 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A töltelékehez és a hempergetéshez

Összesen 4587 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A töltelékehez és a hempergetéshez

Összesen 208 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.3 g

Zsír

  • Összesen
    24.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1580.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    80 mg
  • Kálcium
    286 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    104 mg
  • Foszfor
    340 mg
  • Nátrium
    757 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    204.1 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    273.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    125 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    147 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    466 micro
  • β-crypt
    82 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    277 micro
Összesen 1147 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    113.3 g

Zsír

  • Összesen
    99.7 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6321.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    321 mg
  • Kálcium
    1145 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    416 mg
  • Foszfor
    1360 mg
  • Nátrium
    3028 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    816.4 g
  • Cukor
    155 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

VÍZ

  • Összesen
    1092.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    502 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    89 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    82 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    37 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    590 micro
  • Kolin:
    173 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1865 micro
  • β-crypt
    329 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1109 micro
Összesen 4587 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    287.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    138 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 208 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékehez és a hempergetéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A zsemléket vízbe áztatjuk.
  2. Ha megszívták magukat, kinyomkodjuk, hozzáadjuk a lisztet, búzadarát, vajat, sót. Akkor jó a massza, ha nehezen esik le a villáról.
  3. Közben vizet forralunk, és a zsemlemorzsát megpirítjuk az olajban.
  4. Lisztezett kézzel egy adag masszába egy szem szilvát teszünk (a szilva közepébe pedig egy kis fahéjas cukrot), majd gombócot formálunk belőle.
  5. A forró vízben addig főzzük a gombócokat, amíg feljönnek a víz tetejére. Érdemes kicsit megmozgatni, nehogy leragadjanak.
  6. Ha kész, kicsit lecsepegtetjük, és a zsemlemorzsába hempergetjük.
  7. A mákot kedvelők mákos porcukorba is forgathatják.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 27418
  • Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 30.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A férjem szilvás gombóc pusztítóvá lépett elő az évek során. Idén már harmadszorra készítek gombócokat, ezért kénytelen voltam valami gyors megoldáshoz folyamodni. Senki ne keseredjen el, ha gombócgyártás során minden tiszta ragacs, a végeredmény annál finomabb lesz.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Els? ránézésre azt hittem, hogy sushi...

Törölt felhasználó

Most hogy jobban megnézem.... :-)

Törölt felhasználó

Jól néz ki. A napokban ki fogom próbálni. Úgy tervezem, hogy sárgabarackot rakok a közepébe.

Törölt felhasználó

Ma elkészítettem sárgabarackkal. Számítottam rá, hogy finom lesz, na de ennyire.... Néhányat mákos porcukorba forgattam, a többit pirított zsemlemorzsába. Hát valami mennyei lett. A családomnak is rendkívül ízlett. Szerintem bekerül a rendszeresen elkészül? receptek közé. Számomra sokkal egyszer?bb volt elkészíteni, mint a rendes krumplis tésztát. A tészta egy kicsit ragacsos marad, ahogy az a le is van írva. De szerintem nem vészes. Nálam csak azért ragadt t?le a konyha, mert a 22 hónapos kisfiam is "segített". Köszönöm ezt a remek receptet!

Törölt felhasználó

Kicsit gyanús volt nekem ,hogy nem kell bele tojás,de addig piszkálta a recept a cs?römet míg végül elkészítettem.NEM HIÁBA...Remek lett és nem volt olyan fújtós mint az eredeti krumplis recept.Bekerült a receptkönyvbe.

Vadmalac

Kedves Réka! Háááát....! Ez nem semmi! Bevallom, tényleg csak azért álltam neki megcsinálni, mert nem volt kedvem már megint kidobni annyi péksütit és spec pont szilva-szezon van... 4 éves fiam segítségével pont 20 perc alatt lett kész 18 gombóc (f?zéssel együtt). Még gourmand férjem szerint is isteni lett, nyugodtan vetekszik az "igazi"val. Nyomtatásban adtam tovább a receptet a kóstolót kapott szomszédoknak - kérek +3at adni az "elküldve" számlálóhoz! Örök hálám a receptért! Andrea

Törölt felhasználó

Örülök, hogy megcsináltátok és ennyire ízeltt a gombóc! :-)

Lucaaa

Valamelyik nap szilvás gombócot készítettem (hagyományos krumplis tésztából), és ráment az egész napom. Ez viszont, úgy látom, nem annyira macerás, úgyhogy holnap ezt csinálom meg. Csak fura nekem krumpli nélkül, de remélem, jó lesz. Köszi a receptet, kedves Bujtoreka. Üdv: Luca

Törölt felhasználó

Kedves Lucaaa, El?ször nekem is furcsának t?nt, de aztán nagyon finom lett!

Törölt felhasználó

Jól gondolom, hogy ez egy kicsit a szilvás gombóc és a mákos guba keveréke? Én mindkett?t imádom. Jöhet!

Törölt felhasználó

Igen, van benne valami......

Gabó

Elkészítettem ma , mert nem volt annyi id?m ami a hagyományoshoz kell. Nagyon finom lett! Bár annyit módosítottam a recepten, hogy tettem bele 1 tojást, a vaj helyett margarint és több búza dárát kicsit, lisztet csak annyit hogy gyúrható legyen. Mákos cukorral és sárgabarackkal csináltam, talán legközelebb annyit módosítok, hogy a barack is kap egy kis fahéjjas cukrot mert mi édesen szeretejük a gombócot. Köszi a receptet el fogom még párszor készíteni:)

Törölt felhasználó

Nagyon szívesen, én is kipróbálom barackkal!

Misty

Csatlakoznék a hálálkodókhoz, nagyon-nagyon finom lett az elkészített desszert, mindent pontosan úgy csináltam, ahogy írtad, pedig bevallom, nem sok bizodalmam volt hozzá. (Kicsit nehezen tudtam elképzelni, hogy hogyan lesz hasonló íze ennek, mint a "hagyományosnak") Megérte a kísérletezést, biztosan ezentúl is így fogom készíteni, sokkal id?takarékosabb :)

Törölt felhasználó

Én is féltem t?le, de megéri kipróbálni! örülök, hogy ízlett!

Nokedlili

Én mindig tudtam, hogy lusta emberek viszik el?re a világot. A rossz nyavalya fog ezután a krumplival bajlódni! Leborultam a nagyságod el?tt! :)

Törölt felhasználó

Kedves Nokedili! Ezt akár én is írhattam volna... Bujtoreka, hálám örökké üldözni fog! ;)

Törölt felhasználó

Nagyon jó olvasni, hogy ilyen sokaknak ízlik a gombóc! :-)

Törölt felhasználó

:-) köszönöm szépen!

Puszedly

Próbálta már valaki tejben áztatni a zsemléket? Gondolom csak finomabb lesz t?le.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékehez és a hempergetéshez

Címlapról ajánljuk

„Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" –...

A Nosalty-közösség nem lenne ugyanaz fáradhatatlan házi szakácsai nélkül, akik minden héten újabb receptekkel rukkolnak elő, ezzel is színesítve az oldalt. Ennek a lelkes csapatnak az egyik tagja Kard Éva "Gizi", aki HÚSBAVÁGÓ receptversenyünkön különdíjat nyert citromos-bazsalikomos patisszonkrémlevesével. Ő mesél most nekünk otthonról, konyháról és főzésről.

Nosalty

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.