Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Expressz szilvásgombóc 2. - Szilvásgombóc 5.

Expressz szilvásgombóc 2. - Szilvásgombóc 5.
Expressz szilvásgombóc 2. - Szilvásgombóc 5.
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A férjem szilvás gombóc pusztítóvá lépett elő az évek során. Idén már harmadszorra készítek gombócokat, ezért kénytelen voltam valami gyors megoldáshoz folyamodni.
Senki ne keseredjen el, ha gombócgyártás során minden tiszta ragacs, a végeredmény annál finomabb lesz.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékehez és a hempergetéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsemléket vízbe áztatjuk.
  2. Ha megszívták magukat, kinyomkodjuk, hozzáadjuk a lisztet, búzadarát, vajat, sót. Akkor jó a massza, ha nehezen esik le a villáról.
  3. Közben vizet forralunk, és a zsemlemorzsát megpirítjuk az olajban.
  4. Lisztezett kézzel egy adag masszába egy szem szilvát teszünk (a szilva közepébe pedig egy kis fahéjas cukrot), majd gombócot formálunk belőle.
  5. A forró vízben addig főzzük a gombócokat, amíg feljönnek a víz tetejére. Érdemes kicsit megmozgatni, nehogy leragadjanak.
  6. Ha kész, kicsit lecsepegtetjük, és a zsemlemorzsába hempergetjük.
  7. A mákot kedvelők mákos porcukorba is forgathatják.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 26 619
elküldve: 2
receptkönyvben: 229
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: 1

szakács

bujtoreka

Mióta szakács: 2010.08.16.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: főétel

egyéb elnevezések

gyors szilvásgombóc, szilvásgombóc kenyeres tésztából

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Puszedly
Puszedly Sat, 2013-08-24 09:52

Próbálta már valaki tejben áztatni a zsemléket? Gondolom csak finomabb lesz tőle.

Nokedlili
Nokedlili Tue, 2012-09-18 22:16

Én mindig tudtam, hogy lusta emberek viszik előre a világot. A rossz nyavalya fog ezután a krumplival bajlódni! Leborultam a nagyságod előtt! :)

Ria999
Ria999 Thu, 2012-09-20 17:07

Kedves Nokedili! Ezt akár én is írhattam volna... Bujtoreka, hálám örökké üldözni fog! ;)

Misty
Misty Sat, 2012-09-08 21:30

Csatlakoznék a hálálkodókhoz, nagyon-nagyon finom lett az elkészített desszert, mindent pontosan úgy csináltam, ahogy írtad, pedig bevallom, nem sok bizodalmam volt hozzá. (Kicsit nehezen tudtam elképzelni, hogy hogyan lesz hasonló íze ennek, mint a "hagyományosnak") Megérte a kísérletezést, biztosan ezentúl is így fogom készíteni, sokkal időtakarékosabb :)

Biga
Gabó / Biga Sat, 2012-02-25 16:34

Elkészítettem ma , mert nem volt annyi időm ami a hagyományoshoz kell.
Nagyon finom lett!
Bár annyit módosítottam a recepten, hogy tettem bele 1 tojást, a vaj helyett margarint és több búza dárát kicsit, lisztet csak annyit hogy gyúrható legyen. Mákos cukorral és sárgabarackkal csináltam, talán legközelebb annyit módosítok, hogy a barack is kap egy kis fahéjjas cukrot mert mi édesen szeretejük a gombócot.
Köszi a receptet el fogom még párszor készíteni:)

Böbe0402
Böbe0402 Fri, 2011-09-30 23:15

Jól gondolom, hogy ez egy kicsit a szilvás gombóc és a mákos guba keveréke? Én mindkettőt imádom. Jöhet!

Lucaaa
Lucaaa Fri, 2011-08-26 12:49

Valamelyik nap szilvás gombócot készítettem (hagyományos krumplis tésztából), és ráment az egész napom. Ez viszont, úgy látom, nem annyira macerás, úgyhogy holnap ezt csinálom meg. Csak fura nekem krumpli nélkül, de remélem, jó lesz.
Köszi a receptet, kedves Bujtoreka.
Üdv: Luca

Vadmalac
Vadmalac Tue, 2011-08-16 23:51

Kedves Réka!
Háááát....! Ez nem semmi!
Bevallom, tényleg csak azért álltam neki megcsinálni, mert nem volt kedvem már megint kidobni annyi péksütit és spec pont szilva-szezon van...
4 éves fiam segítségével pont 20 perc alatt lett kész 18 gombóc (főzéssel együtt). Még gourmand férjem szerint is isteni lett, nyugodtan vetekszik az "igazi"val.
Nyomtatásban adtam tovább a receptet a kóstolót kapott szomszédoknak - kérek +3at adni az "elküldve" számlálóhoz!
Örök hálám a receptért!
Andrea

lidicuni
lidicuni / lidicuni Thu, 2011-08-04 14:10

Kicsit gyanús volt nekem ,hogy nem kell bele tojás,de addig piszkálta a recept a csőrömet míg végül elkészítettem.NEM HIÁBA...Remek lett és nem volt olyan fújtós mint az eredeti krumplis recept.Bekerült a receptkönyvbe.

bhcsilla
Bhcsilla / bhcsilla Thu, 2011-07-21 20:44

Ma elkészítettem sárgabarackkal. Számítottam rá, hogy finom lesz, na de ennyire.... Néhányat mákos porcukorba forgattam, a többit pirított zsemlemorzsába. Hát valami mennyei lett. A családomnak is rendkívül ízlett. Szerintem bekerül a rendszeresen elkészülő receptek közé. Számomra sokkal egyszerűbb volt elkészíteni, mint a rendes krumplis tésztát. A tészta egy kicsit ragacsos marad, ahogy az a le is van írva. De szerintem nem vészes. Nálam csak azért ragadt tőle a konyha, mert a 22 hónapos kisfiam is "segített". Köszönöm ezt a remek receptet!

bhcsilla
Bhcsilla / bhcsilla Mon, 2011-07-18 21:16

Jól néz ki. A napokban ki fogom próbálni. Úgy tervezem, hogy sárgabarackot rakok a közepébe.

1147
zsemle 10 db
finomliszt 40 dkg
búzadara 10 evőkanál
vaj 5 dkg
1 csipet
szilva 1 kg
fahéj 0 ízlés szerint
cukor 5 dkg
zsemlemorzsa 25 g
napraforgó olaj 2 ek