Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvásgombóc szilvásgombóctól

Szilvásgombóc szilvásgombóctól
Szilvásgombóc szilvásgombóctól
68 perc / előkészület: 30 perc főzés: 35 perc sütés: 3 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A jó szilvásgombóc alapja a megfelelő burgonya. Ahhoz, hogy finom gombócot készítsünk, válasszunk lisztes, magas keményítő tartalmú, szétfővő burgonyát. Erre a célra a sárga héjú és belsejű burgonya a legjobb. A hipermarketek előre csomagolt burgonyái közül a "C" jelzésűt válasszuk. A másik szintén fontos elem a szilva. Erre a célra mindenképp jó fajta, érett, zamatos szilvát válasszunk. Lehet apróbb szeműt is, vagy nagyobbat, ez egyénileg változó, ki melyiket részesíti előnyben.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához (15-20 db gombóchoz)

A töltelékhez

A forgatáshoz és a tálaláshoz

ajánlat

Szilva helyett tölthetjük sárgabarackkal, eperrel, csokoládéval, sűrűbb lekvárral, túróval. Zsemlemorzsa helyett forgathatjuk darált mákba, dióba, mandulába, pirított-párolt búzadarába. A tésztát felhasználhatjuk nudlinak, derelyének is, sós és édes töltelékkel egyaránt. A variációk sora szinte kimeríthetetlen.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsemlemorzsát a vajon, közepes lángon megpirítjuk, vigyázva, mert nagyon hamar odaéghet. Arra is ügyeljünk, hogy a tűzről levéve is pirul még.
  2. A burgonyákat héjában, sós vízben megfőzzük, majd meghámozva összetörjük. Hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon belőle. Minél melegebb, annál több a víztartalma, ezért több lisztet vesz fel, amitől a gombócunk keményebbé válhat, mint kellene.
  3. Mikor a burgonya kihűlt, hozzászitáljuk a lisztet, beletesszük a tojást, a búzadarát, a vajat, pici sót. Jól összegyúrjuk, közepesen puha, de nem lágy tésztát kell kapnunk. Pihentetés nélkül fél centisre nyújtjuk, és tenyérnyi négyzetekre vágjuk.
  4. A szilvákat jól megmossuk, kimagozzuk, és a magok helyére 1-1 szem, pici fahéjjal megszórt kockacukrot teszünk. Lehetőleg barna nádcukrot, mert ettől finomabb karamelles, malátás ízzel gazdagítjuk a szilvákat. Minden négyzet közepébe helyezzünk egy szilvát, majd a sarkait összefogva, gombóccá formáljuk a tésztát úgy, hogy teljesen befedje a szilvát. Ha a nyújtásnál a lisztezést nem visszük túlzásba, akkor a tészta magától szépen összetapad.
  5. Egy nagyobb fazékban egy kiskanál sóval vizet forralunk, majd bő, lobogó vízbe tesszük a gombócokat. Miután feljöttek a víz tetejére, még kb. 3-5 percig főzzük, majd kivesszük, és az előzetesen vajon pirított zsemlemorzsába forgatjuk egyenként.
  6. Pici fahéjjal elkevert porcukorral meghintve tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 095
elküldve: 6
receptkönyvben: 251
elkészítve: 11/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fahéjas szilvával töltött burgonyagombóc, szilvásgombóc másként

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Xena1300
Xena1300 Thu, 2013-09-19 18:51

Szia! Ilyen finom gombócot még nem ettem soha!
Nagyon köszönöm!!! :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2013-09-19 23:18

Kedves Xena1300!

Nagyon örülök, hogy ízlett! :)
Üdv,
Veruss

907
burgonya 1 kg
finomliszt 25 dkg
búzadara 20 g
tojás 1 db
vaj 3 dkg
1 kávéskanál
szilva 20 db
kockacukor 20 db
fahéj 1 kávéskanál
vaj 5 dkg
zsemlemorzsa 10 dkg
fahéj 0 ízlés szerint
porcukor 5 dkg