Szilvásgombóc szilvásgombóctól
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 3% Zsír
A tésztához (15-20 db gombóchoz)
-
250g burgonya144 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
5g búzadara18 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
8g vaj54 kcal
-
1g só0 kcal
A töltelékhez
-
350g szilva151 kcal
-
15g kockacukor58 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A forgatáshoz és a tálaláshoz
-
13g vaj90 kcal
-
25g zsemlemorzsa99 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
13g porcukor48 kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 3% Zsír
A tésztához (15-20 db gombóchoz)
-
1000g burgonya578 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
20g búzadara72 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
4g só0 kcal
A töltelékhez
-
1400g szilva605 kcal
-
60g kockacukor232 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A forgatáshoz és a tálaláshoz
-
50g vaj359 kcal
-
100g zsemlemorzsa395 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
50g porcukor194 kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 3% Zsír
A tésztához (15-20 db gombóchoz)
-
33.1g burgonya19 kcal
-
8.3g finomliszt30 kcal
-
0.7g búzadara2 kcal
-
1.8g tojás2 kcal
-
1g vaj7 kcal
-
0.1g só0 kcal
A töltelékhez
-
46.4g szilva20 kcal
-
2g kockacukor8 kcal
-
0g fahéj0 kcal
A forgatáshoz és a tálaláshoz
-
1.7g vaj12 kcal
-
3.3g zsemlemorzsa13 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1.7g porcukor6 kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.3 g
Zsír
-
Összesen 20.5 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 88 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1152.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 304 mg
-
Nátrium 603 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 167.3 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 457.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 212 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 68 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 97 micro
-
Kolin: 78 mg
-
Retinol - A vitamin: 154 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 659 micro
-
β-crypt 116 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 329 micro
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73.1 g
Zsír
-
Összesen 81.8 g
-
Telített zsírsav 44 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 352 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4608.2 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 129 mg
-
Kálcium 441 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 379 mg
-
Foszfor 1215 mg
-
Nátrium 2411 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 669.2 g
-
Cukor 254 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 1831 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 848 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 273 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 112 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 390 micro
-
Kolin: 314 mg
-
Retinol - A vitamin: 614 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2634 micro
-
β-crypt 465 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1317 micro
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.4 g
Zsír
-
Összesen 2.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 152.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 80 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.2 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 60.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 87 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Hozzávalók
A tésztához (15-20 db gombóchoz)
-
25 dkg finomliszt
-
20 g búzadara
-
1 db tojás
-
3 dkg vaj
-
1 kávéskanál só
A töltelékhez
A forgatáshoz és a tálaláshoz
-
5 dkg vaj
-
10 dkg zsemlemorzsa
-
5 dkg porcukor
Elkészítés
A tésztához (15-20 db gombóchoz)
- A zsemlemorzsát a vajon, közepes lángon megpirítjuk, vigyázva, mert nagyon hamar odaéghet. Arra is ügyeljünk, hogy a tűzről levéve is pirul még.
- A burgonyákat héjában, sós vízben megfőzzük, majd meghámozva összetörjük. Hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon belőle. Minél melegebb, annál több a víztartalma, ezért több lisztet vesz fel, amitől a gombócunk keményebbé válhat, mint kellene.
- Mikor a burgonya kihűlt, hozzászitáljuk a lisztet, beletesszük a tojást, a búzadarát, a vajat, pici sót. Jól összegyúrjuk, közepesen puha, de nem lágy tésztát kell kapnunk. Pihentetés nélkül fél centisre nyújtjuk, és tenyérnyi négyzetekre vágjuk.
- A szilvákat jól megmossuk, kimagozzuk, és a magok helyére 1-1 szem, pici fahéjjal megszórt kockacukrot teszünk. Lehetőleg barna nádcukrot, mert ettől finomabb karamelles, malátás ízzel gazdagítjuk a szilvákat. Minden négyzet közepébe helyezzünk egy szilvát, majd a sarkait összefogva, gombóccá formáljuk a tésztát úgy, hogy teljesen befedje a szilvát. Ha a nyújtásnál a lisztezést nem visszük túlzásba, akkor a tészta magától szépen összetapad.
- Egy nagyobb fazékban egy kiskanál sóval vizet forralunk, majd bő, lobogó vízbe tesszük a gombócokat. Miután feljöttek a víz tetejére, még kb. 3-5 percig főzzük, majd kivesszük, és az előzetesen vajon pirított zsemlemorzsába forgatjuk egyenként.
- Pici fahéjjal elkevert porcukorral meghintve tálaljuk.
- Sütés ideje: 3 perc
- Receptkönyvben: 173
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 26513
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 07.
Ajánló
Szilva helyett tölthetjük sárgabarackkal, eperrel, csokoládéval, sűrűbb lekvárral, túróval. Zsemlemorzsa helyett forgathatjuk darált mákba, dióba, mandulába, pirított-párolt búzadarába. A tésztát felhasználhatjuk nudlinak, derelyének is, sós és édes töltelékkel egyaránt. A variációk sora szinte kimeríthetetlen.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
A jó szilvásgombóc alapja a megfelelő burgonya. Ahhoz, hogy finom gombócot készítsünk, válasszunk lisztes, magas keményítő tartalmú, szétfővő burgonyát. Erre a célra a sárga héjú és belsejű burgonya a legjobb. A hipermarketek előre csomagolt burgonyái közül a "C" jelzésűt válasszuk. A másik szintén fontos elem a szilva. Erre a célra mindenképp jó fajta, érett, zamatos szilvát válasszunk. Lehet apróbb szeműt is, vagy nagyobbat, ez egyénileg változó, ki melyiket részesíti előnyben.