Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eredeti mandu Koreából

Eredeti mandu Koreából
Eredeti mandu Koreából
110 perc / előkészület: 60 perc főzés: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rászántam végre magam, és bevásároltam, megvettem mindent, ami az eredeti manduhoz kell. Hát, nem volt olcsó, de az eredmény csodálatos! Sokkal finomabb, mint a magyarosított, olcsó változat, amit korábban csináltam.
Ezt a receptet egy YouTube videóról szedtem, így most teljesen eredeti koreai változatát olvashatjátok. Akinek gondjai akadtak néhány összetevő beszerzésével, annak ajánlom a másik receptemet. Itt vannak inspirációk, mivel lehet helyettesíteni azokat, amiket nem kapunk meg a boltban. Elkészíthető vega változatban is, akkor a hús helyett még annyival több tofut kell belerakni. A mandut egyébként levesbe főzve is szokták készíteni, lehet, hogy az lesz a következő nagy projektem.
Hasonlít a török mantıhoz, a kínai csiaocéhez, a mongol bódzhoz és hósorhoz, a tibeti momóhoz, illetve a japán gjózához. Eredetileg mongol recept, és a Selyemúton érkezett meg Koreába.

hozzávalók / 4 adag

Szósz

Töltelék

Tészta

Sütéshez

ajánlat

Meg lehet szórni egy kevés szezámmaggal vagy petrezselyemmel.

Szólj hozzá!

elkészítés

Szósz

  1. Először a mártogatóst készítjük el, hogy jól összeérjenek benne az ízek. Lereszelünk egy teáskanálnyi gyömbért és a fokhagymát.
  2. Minden hozzávalót alaposan összekeverünk egy tálban, és eltesszük a hűtőbe.

Töltelék

  1. Egy nagy tálba tesszük a húsokat. A tofut lecsepegtetjük, jól összekeverjük a darált hússal.
  2. A metélőhagymát megmossuk, felaprítjuk, ugyanígy teszünk a vöröshagymával és a shiitake gombával is. A fokhagymát lereszeljük.
  3. A hozzávalókat alaposan összekeverjük egy fakanállal, majd megfűszerezzük, és ráöntjük az olajat és a szójaszószt.

Tészta

  1. Egy tálban alaposan összegyúrjuk az összetevőket. Egy jó rugalmas tésztát kell kapjunk, amit könnyű nyújtani és nem szakad el. Semmiképp sem szabad, hogy ragacsos legyen.
  2. A lehető legvékonyabbra nyújtjuk (akár két részletben), és egy 3,5 cm átmérőjű derelyeszaggató hátuljával korongokat szaggatunk belőle. Az így készült lapot kicsit kinyújtjuk, aztán ráhelyezzük a derelyeszaggatóra.
  3. Egy evőkanál tölteléket teszünk bele, amit jól lesimítunk, majd vízzel bekenjük a tészta széleit, és összecsukjuk a szerkezetet. Kinyitva óvatosan kivesszük a batyunkat, és redőivel felfelé állítva letesszük egy lisztezett felületre (különben könnyen odaragadhat). Egymáshoz ne érjenek hozzá, nehogy összeragadjanak.
  4. Egy serpenyőben (ajánlott a palacsintasütő) kevés olajat hevítünk, és 6-8 db mandut, amennyi kényelmesen elfér, redőkkel felfelé ráteszünk az olajra. Ne hagyjuk, hogy odaragadjon, mozgassuk őket.
  5. Közben egy nagyobb falú serpenyőben felforrósítunk 1 bögre vizet. Amikor a manduk alja megpirult, oldalra fordítjuk, majd a másik oldalára, hogy mindenhol szép piros legyen.
  6. A serpenyőnyi pirosra sült mandut olajostul egy mozdulattal átöntjük a forró vizes serpenyőbe, és fedőt rakunk rá. Mindössze 2 percig legyenek a vízben, különben túl szottyadtak lesznek.
  7. Ezalatt a palacsintasütőben pótoljuk az olajat, és újabb adag mandut teszünk fel sülni. Kb. mire rátettük az összeset, addigra vehetjük ki az előző adagot a vízből. Ezen a módon az összes mandut megsütjük és megfőzzük.
  8. A megfőtt mandukat kiszedjük tálba. Most már nem fognak összeragadni.
  9. Rizst lehet hozzá főzni. A szószt kis tálkákba adagoljuk, a tányérra tesszük, majd szépen elrendezzük a mandukat és a rizst körülötte.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 874
elküldve: 0
receptkönyvben: 46
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Fonott Kalács

Mióta szakács: 2011.02.19.
68 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
konyha: távol-keleti
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

koreai húsos batyu, ázsiai húsos-zöldséges derelye, momo, hússal tofuval és gombával töltött tészta szójaszósszal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1128
ketchup 200 ml
szójaszósz 50 ml
méz 1 teáskanál
citromlé 1 ek
gyömbér 1 teáskanál
fokhagyma 2 gerezd
napraforgó olaj 1 ek
bors 1 csipet
darált sertéshús 150 g
darált marhahús 150 g
tofu 150 g
metélőhagyma 10 dkg
shiitake gomba 150 g
fokhagyma 3 gerezd
vöröshagyma 1 kis db
szójaszósz 100 ml
szezámolaj 100 ml
1 teáskanál
bors 1 teáskanál
petrezselyem 1 teáskanál
finomliszt 360 g
víz 2 dl
napraforgó olaj 2 ek
1 teáskanál
víz 2 dl
napraforgó olaj 1 dl