r
Nosalty Logó

Eredeti mandu Koreából

Fonott Kalács
Eredeti mandu Koreából
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

Szósz

Töltelék

Tészta

Sütéshez

1125
Kalória
38.5g
Fehérje
106.6g
Szénhidrát
63g
Zsír
353.5g
Víz
46.5g
Koleszterin
5.7g
Élelmi rost
25.5g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Szósz

Töltelék

Tészta

Sütéshez

Összesen 1125 kcal
  • 7% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Szósz

Töltelék

Tészta

Sütéshez

Összesen 4495 kcal
  • 7% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Szósz

Töltelék

Tészta

Sütéshez

Összesen 194 kcal
  • 7% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.5 g

Zsír

  • Összesen
    63 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5214.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    335 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    107 mg
  • Foszfor
    469 mg
  • Nátrium
    4231 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    106.6 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    353.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    82 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    61 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    86 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    969 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    12062 micro
  • Lut-zea
    259 micro
Összesen 1125 kcal
  • 7% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    153.8 g

Zsír

  • Összesen
    252 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    104 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    94 g
  • Koleszterin
    186 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20856.4 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    242 mg
  • Kálcium
    1340 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    429 mg
  • Foszfor
    1874 mg
  • Nátrium
    16926 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    426.4 g
  • Cukor
    102 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    1413.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    330 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    53 mg
  • C vitamin:
    86 mg
  • D vitamin:
    54 micro
  • K vitamin:
    246 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    41 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    344 micro
  • Kolin:
    392 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3877 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    48248 micro
  • Lut-zea
    1037 micro
Összesen 4495 kcal
  • 7% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    902.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    732 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    18.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    61.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    168 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2088 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 194 kcal

Elkészítés

Szósz

  1. Először a mártogatóst készítjük el, hogy jól összeérjenek benne az ízek. Lereszelünk egy teáskanálnyi gyömbért és a fokhagymát.
  2. Minden hozzávalót alaposan összekeverünk egy tálban, és eltesszük a hűtőbe.

Töltelék

  1. Egy nagy tálba tesszük a húsokat. A tofut lecsepegtetjük, jól összekeverjük a darált hússal.
  2. A metélőhagymát megmossuk, felaprítjuk, ugyanígy teszünk a vöröshagymával és a shiitake gombával is. A fokhagymát lereszeljük.
  3. A hozzávalókat alaposan összekeverjük egy fakanállal, majd megfűszerezzük, és ráöntjük az olajat és a szójaszószt.

Tészta

  1. Egy tálban alaposan összegyúrjuk az összetevőket. Egy jó rugalmas tésztát kell kapjunk, amit könnyű nyújtani és nem szakad el. Semmiképp sem szabad, hogy ragacsos legyen.
  2. A lehető legvékonyabbra nyújtjuk (akár két részletben), és egy 3,5 cm átmérőjű derelyeszaggató hátuljával korongokat szaggatunk belőle. Az így készült lapot kicsit kinyújtjuk, aztán ráhelyezzük a derelyeszaggatóra.
  3. Egy evőkanál tölteléket teszünk bele, amit jól lesimítunk, majd vízzel bekenjük a tészta széleit, és összecsukjuk a szerkezetet. Kinyitva óvatosan kivesszük a batyunkat, és redőivel felfelé állítva letesszük egy lisztezett felületre (különben könnyen odaragadhat). Egymáshoz ne érjenek hozzá, nehogy összeragadjanak.
  4. Egy serpenyőben (ajánlott a palacsintasütő) kevés olajat hevítünk, és 6-8 db mandut, amennyi kényelmesen elfér, redőkkel felfelé ráteszünk az olajra. Ne hagyjuk, hogy odaragadjon, mozgassuk őket.
  5. Közben egy nagyobb falú serpenyőben felforrósítunk 1 bögre vizet. Amikor a manduk alja megpirult, oldalra fordítjuk, majd a másik oldalára, hogy mindenhol szép piros legyen.
  6. A serpenyőnyi pirosra sült mandut olajostul egy mozdulattal átöntjük a forró vizes serpenyőbe, és fedőt rakunk rá. Mindössze 2 percig legyenek a vízben, különben túl szottyadtak lesznek.
  7. Ezalatt a palacsintasütőben pótoljuk az olajat, és újabb adag mandut teszünk fel sülni. Kb. mire rátettük az összeset, addigra vehetjük ki az előző adagot a vízből. Ezen a módon az összes mandut megsütjük és megfőzzük.
  8. A megfőtt mandukat kiszedjük tálba. Most már nem fognak összeragadni.
  9. Rizst lehet hozzá főzni. A szószt kis tálkákba adagoljuk, a tányérra tesszük, majd szépen elrendezzük a mandukat és a rizst körülötte.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 25 p

Rászántam végre magam, és bevásároltam, megvettem mindent, ami az eredeti manduhoz kell. Hát, nem volt olcsó, de az eredmény csodálatos! Sokkal finomabb, mint a magyarosított, olcsó változat, amit korábban csináltam. Ezt a receptet egy YouTube videóról szedtem, így most teljesen eredeti koreai változatát olvashatjátok. Akinek gondjai akadtak néhány összetevő beszerzésével, annak ajánlom a másik receptemet. Itt vannak inspirációk, mivel lehet helyettesíteni azokat, amiket nem kapunk meg a boltban. Elkészíthető vega változatban is, akkor a hús helyett még annyival több tofut kell belerakni. A mandut egyébként levesbe főzve is szokták készíteni, lehet, hogy az lesz a következő nagy projektem. Hasonlít a török mantıhoz, a kínai csiaocéhez, a mongol bódzhoz és hósorhoz, a tibeti momóhoz, illetve a japán gjózához. Eredetileg mongol recept, és a Selyemúton érkezett meg Koreába.

További receptek

Gnocchi tészta alaprecept

A gnocchi egy klasszikus olasz tésztaféle, ami mivel burgonyából készül, inkább a nudlihoz hasonlít. A kis párnácskákat egy bordázott felületű fatáblán formázzák meg, de ha ilyen ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...